logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KXTD1232 - Jak skonfigurować centralę przez RS232 na Windows 7?

Sp4rX 16 Cze 2014 14:44 1866 16
  • #1 13712778
    Sp4rX
    Poziom 10  
    Witam,

Dostałem w/w centralkę Panasonica do skonfigurowania jej pod linie miejskie ISDN i analogowe. Grzebałem na googlu poszukując różnego rodzaju instrukcji i trochę tego jest jednak nie znalazłem nic konkretnego odnośnie programowania centrali z poziomu komputera przez rs232.
    Wszędzie jest wstęp z programowania z poziomu telefonu (da się to ominąć?).

Mam wpięty z laptopa kabel usb -> konwerter rs232 -> przejsciowka z 9 na 25 pinów -> centrala.
    Konwerter zainstalowany na COM4 ale się nie łączy.
    Znalazłem jakiś programator z GUI ale nie chce się połączyć.

Tu, na forum znalazłem jakiś pod DOS'a ale nie mogę go na tą chwilę odpalić pod win7.
    Z początku myślałem że putty lub minicom wystarczy ale putty po polaczeniu pokazuje tylko czarny ekran.
    Chodzi mi tylko o połączenie się z tą maszynką tak bym mógł cokolwiek na niej zmieniać :)

Pozdrawiam,
  • #2 13712888
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Potrzebny jest dedykowany kabel RS oraz raczej komputer z RS a nie przejściówka na USB, bo i to może być przyczyną braku połączenia.
    Schemat kabla jest w instrukcji tej centrali.
  • #3 13713024
    Sp4rX
    Poziom 10  
    Czyli taki adapterek db9f/db25 będzie zły?
    Patrzę na piny i tx wchodzi na rx, reszta też wygląda raczej ok więc chyba nie powinno być problemu? :)

Czytając trafiłem na wzmianki że to wyjscie RS232C jest blokowane, może tak być w defaultowym configu?
    Nie chce wykluczać problemu z kablami czy hardware'em bez upewnienia się że robię wszystko dobrze :)
  • #4 13714045
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Kluczem jest soft. A dokładniej odpowiednia wersja softu do wersji centrali.
  • #5 13714896
    Sp4rX
    Poziom 10  
    Czyli zakładając, że kable i konwerter RS232 są ok, potrzebuję jedynie odpowiedniego oprogramowania które pozwoli mi się z nią połączyć. Dobrze rozumiem?
    Czy możecie mnie Panowie trochę nakierować w tej kwestii bo szczerze przyznam - nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać.
    Większość softów które testowałem albo nie uruchamiają się na win7 (pozniej sprobuje z wirtualką XP) albo nie widzą centralki.
  • #6 13715040
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Najlepszym rozwiązaniem jest starszy komp z wbudowanym RS-em. Softy do tedetek pracują w dos-ie. I tu może być problem z emulacją Twojego RS-a na usb oraz współpraca dosowego programu z emulowanym RS-em.
    Rosjanie zrobili jakiś soft pod windę (odpalałem to pod win98 i działało ok), trzeba poszukać w sieci. O ile wiem to chyba jest to płatny program.
  • #7 13715071
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 13715173
    mac72

Poziom 13  
    Ocena: 7
    irkor napisał:
    Odpuść sobie programowanie tej centrali przez RS. Ja zawsze miałem problem z komunikacją. Używałem programu pod DOSA E4_09B2.EXE. Szybciej zaprogramujesz ją z telefonu systemowego.

Nic sobie nie odpuszczaj, bo wystarczy wersja programu dostosowana do wersji centrali.
    Napisz jaką masz wersje centrali.
    Przejściówka RS-USB nie będzie działała, bo program jest pod DOS.
    Konto firmowe:
    IT-TELEKOM.PL
    Skrzypowa 15, Gdynia, 81-589 | Strona WWW: it-telekom.pl
  • #9 13715334
    Sp4rX
    Poziom 10  
    Na tabliczce znamionowej jest napisane, że to KX-TD1232CE.
    8 linii miejskich, analogowych, 16 wewnetrznych, 2 ISDN (2B+D).
    Jeśli miałbym znaleźć jakieś dokładniejsze info to nie wiem w którym miejscu szukać.

Co do telefonu systemowego to jest podstawowy problem - nie posiadam go :D Dlatego staram się rozwiązać to inaczej, jeśli będzie trzeba to postaram się ogarnąć kompa z RS lub pogooglam odnośnie odpalenia adaptera rs-232 pod dos'em lub jakąś emulacją DOSa która ogarnie soft do centrali. Zobaczmy co z tego będzie :)
  • #10 13715747
    mac72

Poziom 13  
    Ocena: 7
    Tylko komp z RS i winXP lub DOS (program nie działa na 64bit systemie)
    Nr musisz spisać z EPROMU znajdującego się pod klapką (w miejscu gdzie instaluje się karte DISA)
    Konto firmowe:
    IT-TELEKOM.PL
    Skrzypowa 15, Gdynia, 81-589 | Strona WWW: it-telekom.pl
  • #11 13715865
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #12 13719658
    jacekc3
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Masz program w wersji 4.04 powinien się połączyć z centralą jak nie to poszukam czegoś starszego. Jak będziesz miał stary komputer z RS to nie będzie kłopotu.
    Drugi załącznik to przejściówka kabla RS 9 na 25 pin
    Załączniki:
    • Installation_Manual.pdf (18.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • E1232B2.EXE (768.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 13724063
    xxpiotrek
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Kabel szeregowy RS-232 musi mieć następujące połączenia:
    DSHS (25 pin) PC (9 pin)
    AA FG 1 ----------
    BB RXD 3 ---------- 3 TXD BA
    BA TXD 2 ---------- 2 RXD BB
    CB CTS 5 ---------- 7 RTS CA
    CA RTS 4 ---------- 8 CTS CB
    CD DTR 20 ---------- 6 DSR CC
    AB SB 7 ---------- 5 SG AB
    CC DSR 6 ---------- 4 DTR CD

nie trzeba przejściówki z 25 pin na 9 pin.
  • Pomocny post
    #14 13724430
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Dobra rada: komputer komputerem ale niezwłocznie zaopatrz się w aparat cyfrowy do programowania. Można kupić nawet za kilkadziesiąt złotych. Obowiązkowo podłącza się go do portu nr #01.

I jeszcze jedna dobra rada: nigdy nie "zajmuj" czyli podłączaj standardowego abonenta do portu nr #01 gdyż jest to sprzętowy port do programowania. Jeżeli centrala się z różnych powodów "wykrzaczy" np z powodu "gromu z jasnego nieba" to jeżeli ten port zostanie uszkodzony to centralę masz z głowy. Ja zawsze port #01-2 podłączałem do aparatu systemowego zainstalowanego tuż obok centrali, a cześć analogową używałem do modemu serwisowego, o ile centrala nie stosowała wewnętrznego modemu dostępowego.

Przy odrobinie wprawy będziesz programował centrale przy pomocy aparatu kilka razy szybciej niż z komputera.
    Do tego będzie to operacja bezbłędna, przy programowaniu z kompa - szczególnie "nowoczesnego" zawsze trzeba się liczyć z błędami przy programowaniu. Często błędy "lokują się" w takich obszarach że trudno do nich dotrzeć komputerem.

Do tego jeżeli centrala ma kartę DISA to nie zaprogramujesz jej inaczej niż z aparatu systemowego - trzeba po prostu czymś nagrać komunikat....

Ja do programowania takich central celowo utrzymywałem "przy życiu" specjalnie kilka komputerów 386sx, ostatni się "wyłączył" parę miesięcy temu. Na szczęście udało się odpalić soft - nieco starszy niż ten co podają koledzy - na Pentium 166 MMX, ale z DOS-em 6.22 (HD 250 Mb)
    Jeżeli chcesz używać WIN98/ME/XP to bez specjalnych nakładek na rejestry do współpracy z aplikacjami DOS-owymi trzeba się zawsze liczyć z najdziwniejszymi sytuacjami... Można oczywiście iść na żywioł ale to się czasami bardzo brutalnie mści....
  • #15 13732499
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Ocena: 92
    Ogólnie kolega Irekr ma rację poza dwoma uwagami.
    1. Tę centralę możemy programować z DOWOLNEGO portu cyfrowego pod warunkiem, że włączymy na nim funkcję Managera.
    2. Komunikaty DISA nagrywamy z dowolnego aparatu ( analogowy, cyfrowy - to nie TA, TE ) i portu pod warunkiem, że mamy włączonego na nim Operatora 1.
    RP
  • #16 13732917
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Świete słowa.
    Ale w przypadku totalnego resetu czy to z przycisku czy z innych powodów obie te funkcje są martwe. I wówczas zostaje tylko port #01.

Port #01 jest absolutnie święty.....
  • #17 13733007
    Sp4rX
    Poziom 10  
    Ok. Dziękuje Panowie za multum informacji bo przydadzą się takiemu laikowi :)
    Mam już kompa z wbudowanym RSem, muszę tylko ogarnąć do niego zasilacz i będę się bawić. Temat na chwilę obecną muszę odstawić ale powrócę gdybym nie mógł sobie z czymś poradzić :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na skonfigurowanie centrali Panasonic KX-TD1232CE przez port RS232 na systemie Windows 7. Napotkał problemy z połączeniem, mimo użycia konwertera USB-RS232. Odpowiedzi sugerują, że najlepszym rozwiązaniem jest użycie starszego komputera z wbudowanym portem RS oraz odpowiedniego oprogramowania, które działa w DOS. Użytkownicy podkreślają, że programowanie przez RS232 może być problematyczne, a zalecają korzystanie z telefonu systemowego do konfiguracji. Wskazówki dotyczą także schematu połączeń kabla RS-232 oraz konieczności posiadania odpowiedniej wersji oprogramowania zgodnej z centralą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA