logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pascal - Jak zatrzymać zamykające się okno po uruchomieniu programu?

mj28u 19 Cze 2014 17:28 1404 6
REKLAMA
  • #1 13722044
    mj28u
    Poziom 7  
    Zacząłem naukę Pascala. I po zapisaniu jakiegoś pierwszego krótkiego programu chciałbym zobaczyć efekty...ale niestety nie mogę bo okno się zamyka praktycznie od razu i nie zdażę nawet zerknąc jak mi wyszło. Jest jakiś sposób, aby okienko się nie zamykało?

Wpisywałem Readln;, ale i tak się zamyka...

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • REKLAMA
  • #2 13722114
    cackoarek
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    Z Pascalem miałem dawno dawno przyjemność, ale Readln powinno załatwić sprawę.
    Może wyłapuje wcześniejszego entera i wyskakuje.

Wrzuć dla eksperymentu dwa razy Readln.
    Przy okazji skompiluj program i uruchom go zwyczajnie w konsoli i zobacz czy faktycznie coś się wyświetla
  • REKLAMA
  • #3 13747923
    Kpc21
    Poziom 23  
    Ocena: 101
    Z tego co pamiętam, chyba najbardziej eleganckim sposobem było:
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Czyli pusta pętla kończąca się po wykryciu wciśnięcia dowolnego klawisza.
  • REKLAMA
  • #4 13747951
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Tak, w czasach DOSa to było eleganckie. ;) W czasach systemów wielozadaniowych zostałbym przy read, readkey, czy jak to tam się w Pascalu zwało.
  • REKLAMA
  • #5 13759562
    VintageRock
    Poziom 10  
    Możesz też uruchomić ten program bezpośrednio w wierszu poleceń. Przechodzisz do odpowiedniej lokalizacji z programem i wpisujesz jego nazwę np. "program.exe" W tym przypadku Ci się nie zamknie pomimo ,że nie stosujesz procedur typu Readln.
  • #6 13759571
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    VintageRock napisał:
    Możesz też uruchomić ten program bezpośrednio w wierszu poleceń. Przechodzisz do odpowiedniej lokalizacji z programem i wpisujesz jego nazwę np. "program.exe" W tym przypadku Ci się nie zamknie pomimo ,że nie stosujesz procedur typu Readln.

Pod warunkiem, że wybrano "Compile to disk" zamiast "Compile to memory", jeśli mnie pamięć nie myli.
  • #7 13759590
    VintageRock
    Poziom 10  
    Oczywiście. Tutaj podałem sposób aby program będący na dysku nie zamykał się zaraz po skończeniu wykonywania. Problem błahy lecz bardzo dużo konsolowych programów wymaga takiego uruchamiania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozpoczął naukę Pascala i napotkał problem z zamykającym się oknem konsoli po uruchomieniu programu. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym użycie podwójnego Readln, pętli repeat until keypressed, oraz uruchomienie programu bezpośrednio z wiersza poleceń, co zapobiega automatycznemu zamykaniu się okna. Dodatkowo, ważne jest, aby wybrać opcję "Compile to disk" zamiast "Compile to memory" podczas kompilacji programu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA