logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polecane książki do nauki automatyki i robotyki na studia

Browork 20 Cze 2014 08:38 5580 4
  • #1 13723506
    Browork
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam,
    chciałbym się spytać, czy ma ktoś do polecenia jakieś dobre książki o tematyce automatyki i/lub robotyki? Chodzi raczej o coś co pomogłoby się przygotować na studia na w/w kierunku, oraz w trakcie jego studiowania.

Preferowałbym literaturę, która nie jest n-tą kopią starszego tytułu zrobioną dla zwiększenia ilości publikacji autora. Dobrze by było, gdyby książka była przystępna dla kogoś z poza nurtu, żeby nie waliła na lewo i prawo tylko i wyłącznie fachową terminologią bez jej tłumaczenia (pod tym względem aby była podobna do np. Symfonii C++ autorstwa Jerzego Grębosza). Gdyby można je było kupić w fizycznej postaci (nie E-book) to byłoby świetnie.

Przy okazji jeśli ktoś kojarzy dobre tytuły do powtórki matematyki/fizyki przed studiami to byłbym także wdzięczny i za nie.
  • #2 13813138
    dicappo
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Na pewno wszystkie podręczniki do analizy matematycznej, a do fizyki to Podstawy fizyki Halliday, może coś do elektroniki też poszukaj podobno dobre są podręczniki Państwa Pióro. Może nauka języka programowania jakiegoś na początek chyba najlepiej C++, bo Pascal jest rzadko używany już raczej. Tutaj masz internetowy kurs http://cpp0x.pl/kursy/ . I jak Ci się uda to może jakieś zajęcia dodatkowe z osobą, która Ci pomoże z nauką matematyki i fizyki takiej dla studentów. A jeżeli Ci się nie uda to fajne są wykłady https://www.youtube.com/playlist?list=PLRc6a9k_z6Mns4XI3m5k9qzjo8Bv1Qt9H i https://www.youtube.com/playlist?list=PL6qVnaQjQA2GE4dDM5cnbf5ObQYtvtFcX .
  • #3 13814079
    K_B
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Ja uczyłem się z książki "Automatyka i Robotyka: podstawy" Zygfryda Domachowskiego. Nie wiem, co dokładnie będziesz miał na tym kierunku, ale przygotuj się na dużo siermiężnej matematyki. Obowiązkowo musisz poznać (i to bardzo dobrze) rachunek różniczkowy, poczynając od granic funkcji. Nie wiem, czy do tego są dobre książki. To jeden z tych przedmiotów, do którego warto mieć nauczyciela i uczyć się powoli i systematycznie. Na YouTubie dużo jest filmów (głównie po angielsku) objaśniających to i owo. Tak więc dużo matematyki. Macierze, transformaty Laplace'a, całki... Do tego dochodzi znakomita znajomość fizyki: wektory, kinetyka itp.

Zasadniczo nie ma książek, które by łagodnie i bezboleśnie wprowadziły w ten świat. Musisz dużo dłubać samodzielnie. Niektóre zagadnienia z początku wydadzą się niemożliwymi do opanowania, ale z czasem staną się jasne.

Zajrzyj też do programu nauczania na swoim kierunku, tam powinien być spis literatury. Z resztą, na początku semestru wykładowcy podają literaturę.
  • #4 13815083
    advent_child
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Do matematyki i fizyki - "Matematyka wyższa dla początkujących. Zastosowania w fizyce" J.L.B Zeldowicz.
    Książka napisana prostym językiem, autorem jest radziecki uczony, pisana w radzieckim stylu - czyt. przystępnie, treściwie. Pierwsze dwa rozdziały to wprowadzenie do matematyki wyższej, pojęcie granicy, pochodnej, całki. Potem jest fizykam która cały czas przeplata się z matematyką wyższą. Do każdego tematu jest po kilka zadań, ale nie takich sztampowych, czasami trzeba pomyśleć. Niektóre tematy prawdopodobnie będziesz musiał przeczytać dwa, albo trzy razy ale jak przerobisz całą ze zrozumieniem i pójdziesz na polibudę z analizy 1, 2 bd miał co najmniej 3, a z fizyki 5 :) Ciężko jest książkę dostać, ale poleca ją każdy z fizyczny.net.

Do automatyki - "Elektrotechnika z automatyką podręcznik" Jabłoński Witold, Płoszajski Grzegorz.
    Polecana bardziej ambitnym uczniom w technikum na profilu elektronik ze specjalizacją automatyka przemysłowa oraz technikom mechatronikom. Sens fizyczny zjawisk w elektryce. Krótkie zasady bhp + rzeczy przydatne do sepa. Dużo teorii o silnikach, automatyce, regulatorach.
  • #5 13869374
    Browork
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Mhm, miałem odpowiedzieć już tydzień temu, ale co dzień praca sprawiała, że przed powrotem zapominałem o tym...

Dzięki wszystkim za porady i propozycje książek. O ile będę w stanie to spróbuję zaopatrzyć się w podaną literaturę, w szczególności radziecką. :)

We własnych zakresie z tego co znalazłem, to już wcześniej wspomniane:
    "Podstawy Fizyki" autorstwa D. Halliday oraz R. Resnick,
    "Analiza matematyczna w zadaniach" W. Krysicki oraz L. Włodarski.

Poznałem wiele opinii na temat poziomu matematyki i na pewno skorzystam, z oferty jaką oferuje uczelnia, tj. zajęcia z matematyki przygotowujące do studiów (odpłatnie, zależnie od ilości osób uczestniczących z czego wybiorę opcję z jak najmniejszą).

Co do opisu kierunku: http://www.imir.agh.edu.pl/pl/studia/kierunki/automatyka_i_robotyka/
REKLAMA