logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tanie części używane: RAM DDR2, płyta S775, procesor C2D E4400 do serwera Linux

finerek123 20 Cze 2014 19:12 1266 9
REKLAMA
  • #1 13725314
    finerek123
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam
    Potrzebuję kupić wyżej wymienione rzeczy. Posiadam aktualnie 120zł. Wykorzystanie to głównie serwer do gry (siec lokalna), serwer ftp itd. System jaki bedzie na nim postawiony to linux. Potrzebuje tylko i wyłącznie części używanych.

Co potrzebuje?
    -Ram (DDR2, minimum 1gb, preferowane 2gb)
    -płyta główna(preferowana podstawka S775, najlepiej C2D pokroju E4400)
    -grafika (najlepiej zintegrowana. Ten komputer i tak bedzie zamkniety w piwnicy, bez monitora, a dostep do niego bedzie tylko przez zdalny pulpit lub konsole).

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 13725417
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Płytę polecam ci ze stajni gigabyte, są mało awaryjne i tanie. np gigabyte ga-555
    Do niej podchodzi max 4gb ddr2.
    Aby uruchomić płytę musisz mieć jakaś kartę graficzną. kup nawet najtańszą, byle tylko była.
    Powiedz, jaki masz zasilacz, bo to od niego najwiecej zależy.

Jeżeli chcesz tworzyć serwer minecraft to lepiej sobie odpuść, bo nikt w to juz nie gra i na pewno nie zwrócą ci się koszta pobranego prądu i prób reklamy serwera. Niedawno upadł mój własny i od tego czasu w ten badziew nie gram :)
  • REKLAMA
  • #3 13725487
    finerek123
    Poziom 15  
    Serwer bedzie tworzony w sieci lokalnej. Ma sie ograniczac do mnie i kilku znajomych. Niekonieczne MC. Nawet nie myslalem zeby poscic w internet z racji wolnego łącza :)
    Zasilacz to Chieftec GPS-500AB-A

Plyta ktora podales, nie istnieje. Chyba ze chodzi o tą http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-m55s-s3_20/ . Ale tutaj cena samej płyty przewyższa mój budżet.
    A co do grafiki - dlatego szukam wersji z grafika zintegrowana. Te starsze modele to glownie piekarniki. A nie chce wydawac zbyt duzo pieniedzy na cos co w ogole nie bedzie przydatne.
  • #4 13725850
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Płyta-sorki mój bład... Kup w wersji uzywanej, nie nowej! Reszta częsci do niej to grosze, nawet na zlomie czasem trafisz na kompa z podzespołami do niej.
    Zasilacz maz bardzo dobry, długo posłuży.
    Do mnie i kilku znajomych??? Ma to być serwer do gier czy FTP? podaj troche więcej danych.
  • #5 13728502
    finerek123
    Poziom 15  
    Serwer domowy ogólnie.
    Zależy mi głównie na wysokiej (jak na tą cenę oczywiście) wydajności procesora oraz te 2 gb ramu. Wykorzystanie - hosting do gier i zarazem ftp(aktualne wykorzystanie Raspberry PI, jednak tutaj wydajnosc nie jest zbyt wysoka).

A co do czesci - w gre wchodza tylko używane.
  • REKLAMA
  • #6 13728780
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Jak juz pisałem! :
    Płyta bęzi koło 50-60zł
    Procesor amd athlon 64x2 dual core koło10-20zł
    ram DDRII kup najtańszy taktowany nie wyzej niż 800MHz. Ja do mojego blaszaka kupiłem za 20zł/kość.
    Grafika to moze byc najgorszy badziew, kup nawet za 10zł jakbys widział.
  • #7 13729021
    luki56
    Poziom 39  
    Płytę polecę ci taką jaką mam obecnie:
    Gigabyte GA-945GM-S2 ma zintegrowaną grafikę i obsługuje większość C2D. 2GB RAM DDR2 kupisz za 60zł.
  • REKLAMA
  • #9 13743354
    finerek123
    Poziom 15  
    Dzięki za propozycje :) Jednak bardziej preferowałbym Intela niż AMD. Decyzje co do ramu i procesora już podłąłem. Posiadam niecałe 80 zł na płytę obsługującą E4400 i 2 kości DDR2 po 1 GB z zintegrowaną grafiką.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje używanych komponentów do budowy serwera Linux, w tym RAM DDR2 (minimum 1GB, preferowane 2GB), płyty głównej z podstawką S775 oraz procesora C2D E4400. Budżet wynosi 120 zł. W odpowiedziach polecane są płyty główne marki Gigabyte, takie jak GA-945GM-S2 oraz GA-945PLM-S2, które obsługują procesory C2D i mają zintegrowaną grafikę. Użytkownicy sugerują zakup najtańszych modeli RAM DDR2 oraz procesorów, takich jak AMD Athlon 64x2, jako alternatywę. Zasilacz Chieftec GPS-500AB-A został oceniony jako dobry wybór. Użytkownik preferuje komponenty Intel, a jego serwer ma być używany w lokalnej sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA