logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indesit WIDL 106 - Kod F05, pralka nie wypuszcza wody mimo wymiany pompy

kasjopea1973 20 Cze 2014 22:21 5274 5
REKLAMA
  • #1 13725866
    kasjopea1973
    Poziom 2  
    Proszę o pomoc. Moja pralka Indesit Widl 106 nie wypuszcza wody. Pierze a gdy dochodzi do momentu gdy powinna wypuścić wodę staje, po czym zaczyna terkotać i migają diodki (2 i 4), już wiem, że to kod błędu F05. To terkotanie można zatrzymać tylko poprzez wyłączenie urządzenia z sieci.
    Dzisiaj wymieniłam pompę, ale nadal jest to samo.

Jak wspomagam ją ręcznie i w odpowiednim momencie spuszczę wodę grawitacyjnie do miski, to działa.

Bardzo proszę o pomoc, bo jeśli nawet skończy się to na serwisie jakimś to chciałabym wiedzieć co się dzieje, aby nie dać sobie wymienić połowy pralki.
  • REKLAMA
  • #2 13726127
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    kasjopea1973 napisał:

Dzisiaj wymieniłam pompę,
    Pompę czy silnik pompy? Fabrycznie nowy element? Sprawdź węże i filtr pompy czy nie zalegają ciała obce, które mogą blokować turbinę silnika pompy.
  • REKLAMA
  • #3 13726148
    kasjopea1973
    Poziom 2  
    Silnik pompy. Fabrycznie nowy. Nic nie zalega. Wymontowałam również ten element łączący bęben z pompą. Wszytko wyczyściłam, turbina czysta.

Z tłumacza google wyskoczyło mi takie tłumaczenie błędu:

F05: Wykryto: Pompa zablokowana lub czujnik ciśnienia nie osiągnął pusty
     Sprawdzić wydajność styków łącznika J9 na karcie kontroli
    Obecność prądu 220V pomiędzy pinami 8 i 9.
     Sprawdzić pompę: czy podawany
     Filtr należy sprawdzić odpływ ściana pompy +
     Zmiana pompy
     Wymień kartę.

ale niewiele z tego rozumiem, a szczególnie interesują mnie 3 pierwsze punkty.
  • REKLAMA
  • #4 13726172
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    Na końcu węża odpływu nie masz przypadkiem czegoś takiego?Link Sprawdź ostrożnie jakie napięcie panuje na zacikskach silnika pompy w czasie jej pracy.
  • REKLAMA
  • #5 13726357
    kasjopea1973
    Poziom 2  
    Nie, na końcu węża mam taki kołnierz gumowy i przewód odpływu jest wetknięty przy jego pomocy w ścianę.

Sprawdzę więc napięcie na pompie. Chociaż wczoraj jak mąż podłączał pompę i chciał się upewnić jak ją podłączyć to na żadnej z dwóch końcówek nie było napięcia.

Problem jednak polega na tym, że pompa nie podejmuje pracy. Pralka kończy pranie i w momencie gdy powinna załączyć się pompa to programator robi delikatne pyk i nic się nie dzieje. Nie dzieje się tak dłuższą chwilkę i diodki zaczynają migać jak w kolorofonie z lat 80 :)
  • #6 13726873
    viiking
    Poziom 26  
    Ocena: 420
    Jeśli nie dostaje napięcia to prawdopodobnie triak sterujący pompą (na module).
REKLAMA