logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Monitory LCD] Benq T701 - Czy kondensator 3C 3kV zastąpi świetlówkę?

Dj Haker 20 Cze 2014 22:40 5091 12
REKLAMA
  • #1 13725928
    Dj Haker

Poziom 35  
    Ocena: 99
    Benq T701 - uszkodzona jedna świetlówka.

Czy mogę do gniazda od świetlówki podłączyć kondensator o oznaczeniu 3C 3kV ?
    Występuje on po stronie wtórnej Samunga 940NW.

Ekran świeci o dziwo równomiernie bez jednej świetlówki. Mogę zostawić ten kondensator na stałe jeśli będzie pasować czy ryzykuje uszkodzeniem czegoś ?
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
    Aleja Kijowska 24, Kraków, 30-079 | Strona WWW: https://odzyskajdane.info
  • REKLAMA
  • #2 13725956
    duczka

Poziom 25  
    Ocena: 66
    Jeśli kondensator byłby za słaby to układ inwertera na pewno by wyłączył go po 2-3 sek. Z reguły zamiast świetlówki daje się kondensator 33pf/3kv.
    Konto firmowe:
    Archi-TECH
    ul. Jerzego Rogowskiego 1, Dęblin, 08-530 | Strona WWW: archi-tech.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 13725966
    Dj Haker

Poziom 35  
    Jaką wartość ma 3C 3kV ?

Niestety nie znalazłem w internecie odpowiedzi na to pytanie.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
  • #4 13726006
    REVISOR
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    To jest kwestia w jakim układzie pracuje zasilanie świetlówek, ja kiedyś wymusiłem sygnał good na układzie przetwornicy świetlówek aby dalej dawał zasialnie na nie mimo uszkodzenia jednej ze świetlówek, u ciebie jest tak że cały układ zasilania świetlówek myśli że wszystko jest ok. Fakt że podświetlenie jest ale o połowę mocy słabsze, u mojego sąsiada taki monitor pracuje już drugi rok. Dzisiaj w erze podświetlenia led same świetlówki oraz monitory z podświetleniem ccfl tanieją z dnia na dzień. Podejrzewam że twój monitor przeżyje jeszcze rok albo dwa a potem za śmieszne pieniądze kupisz to samo na ledach bo wejdzie inna "nowa" technologia. Tylko pamiętaj o tym że producent tego monitora wcale nie dba o to aby twój monitor służył ci jak najdłużej tylko abyś ze swojej niewiedzy kupował następny i następny bo w końcu on wie lepiej czego potrzebujesz.
  • REKLAMA
  • #5 13726051
    Dj Haker

Poziom 35  
    Zaryzykowałem z tą pojemnością i działa.

Nie zamykam jednak tematu, może ktoś będzie w stanie podać jego pojemność tak na przyszłość.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
  • REKLAMA
  • #6 13726624
    duczka

Poziom 25  
    A jaki dokładnie jest tam model inwertera ?
    Konto firmowe:
    Archi-TECH
  • #7 13809042
    Urbi93
    Poziom 10  
    U mnie również jedna świetlówka na 4 nie działa, sprawdziłem za pomocą świetlówki z innego monitora, zastosowałem również kondensator 33pF/3kV i dopiero zaczął działać ale tylko jak podłączyłem uszkodzona świetlówkę jednakże monitor popracował godzinę poprawnie ale po wyłączeniu i próbie ponownego włączenia problem wrócił ;/
    Czy ktoś wie co z tym zrobić ?
  • #8 13809050
    Dj Haker

Poziom 35  
    Podaj markę i model monitora. Zmierz rezystancję transformatora ( ów ).
    Podmień kondensator 33pF. Mnie też przestał działać z kondensatorem i zaczął ponownie po podłączeniu innego. Możliwe, że rozwiązanie na krótką metę dla niektórych modeli.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
  • #9 13809052
    duczka

Poziom 25  
    Najprościej wyłączyć "protect" ;)
    Konto firmowe:
    Archi-TECH
  • #10 13809113
    Urbi93
    Poziom 10  
    faktycznie, zapomniałem z rozpędu podać modelu. Monitor to LG Flatron W1934s
    rezystancje w tym momencie nie mam nawet czym zmierzyć ;/ postaram się pożyczyć multimetr po weekendzie.
    Właśnie wlutowałem zamiast tamtego kondensatora inny o trochę większej pojemności (55pF/3kV) i jak na razie działa, pytanie na jak długo.

Można wyłączyć protect tylko nawet szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak się to robi :D
  • #11 13809239
    Dj Haker

Poziom 35  
    Podaj na jakim scalaku oparty jest inverter lub samoczynnie wpisz w Googlach "model scalaka protect".

Najlepiej jednak zaopatrzyć się w świetlówkę. Wymiana trochę problematyczna ale pewny sposób i znów na lata.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
  • #12 13938922
    faiint
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam. Proszę mi powiedzieć, w jaki sposób podpiąć ten kondensator? W którym miejscu? Bo od świetlówki idą 4 kable na 2 wtyczkach i nie wiem po prostu jak ten kondensator przylutować do tego układu...
  • #13 13938926
    Dj Haker

Poziom 35  
    Świetlówki są 2 po 2 przewody.
    Wypinasz jedną wtyczkę i wpinasz tam kondensator.

Sprawdź najpierw czy na pewno masz uszkodzone świetlówki...
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy kondensator 3C 3kV może zastąpić uszkodzoną świetlówkę w monitorze Benq T701. Odpowiedzi sugerują, że kondensator o pojemności 33pF/3kV jest bardziej odpowiedni. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując, że monitor może działać z jedną uszkodzoną świetlówką, ale z mniejszą mocą. Wymiana świetlówki jest zalecana jako długoterminowe rozwiązanie. Pojawiają się pytania o sposób podłączenia kondensatora oraz o model inwertera. Użytkownicy podkreślają, że kondensator może być rozwiązaniem tymczasowym, a długotrwałe użytkowanie może prowadzić do dalszych problemów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA