logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blender Domedia HB968SA - nie działa, spalił bezpiecznik i wybuchł triak...

bryku 22 Cze 2014 00:08 6999 13
REKLAMA
  • #1 13729164
    bryku
    Poziom 12  
    Ocena: 41
    Witam
    Dostałem do naprawy blender marki Domedia z Intermarche.
    Z tego co mi wiadomo blender działał i przestał, po otwarciu obudowy stwierdziłem, że spalony jest bezpiecznik. Po wymianie bezpiecznika na nowy prawdopodobnie złożyłem coś nie tak, albo występowała jakaś wada gdyż wywaliło triak bt-137-600e, który eksplodował.

W związku z tym wymieniłem triak i diak, próbowałem uruchomić układ bez silnika, ale brak jest napięcia na końcówkach do których jest podłączany silnik.
    Układ nie jest szczególnie skomplikowany i zastanawiam się czy nie padł mostek KBL-608.

Może macie jakieś pomysły. Za pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam. Dodaję, że szukałem jakiś informacji w gogle i elektrodzie ale nic nie znalazłem.

w załączeniu zdjęcia płytki blendera. Blender Domedia HB968SA - nie działa, spalił bezpiecznik i wybuchł triak... Blender Domedia HB968SA - nie działa, spalił bezpiecznik i wybuchł triak...
  • REKLAMA
  • #2 13729185
    scalok
    Poziom 30  
    Ocena: 273
    Triak nie trojak.

Dodano po 11 [minuty]:

A ten mostek prostowniczy KBL-608 sprawdź.
  • #3 13729440
    bryku
    Poziom 12  
    Masz rację, że triak moje przejęzyczenie, a jak sprawdzić ten mostek.
  • REKLAMA
  • #4 13729458
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2480
    Zmierzyć za nim U :-) tam se 4 diody,
  • #5 13729885
    scalok
    Poziom 30  
    Sprawdź na jakie napięcie jest silnik i sprawdź na zasilaczu czy działa.
    Mostek możesz wylutować i sprawdzić omomierzem.
    A ten bezpiecznik zmieniłeś na taki sam?
  • REKLAMA
  • #6 13730400
    bryku
    Poziom 12  
    silnik jest na 220 v, a bezpiecznik ten sam wstawiłem. Niewiem czy to znaczenie ale silnik ma oznaczone bieguny i uziemienie i jak skladalem blender to pomyliłem bieguny i wtedy wywalilo triak.
  • #7 13730459
    viiking
    Poziom 26  
    Ocena: 420
    Triak działa w obu kierunkach więc nie powinna mieć znaczenia polaryzacja ( w przeciwieństwie do tyrystora).
  • #8 13730655
    scalok
    Poziom 30  
    Daj zdjęcie tego silnika z wszystkich stron. Pomyślimy.
    Sprawdziłeś ten mostek?

Dodano po 12 [minuty]:

Równie dobrze możesz mieć uszkodzony kondensator.
    To siwe prostokątne.
  • #9 13731458
    bryku
    Poziom 12  
    mostek sprawdzałem i po przylozeniu jednej końcówki omomierza do nóżki z plusem, i przykladajac drugą końcówkę do kolejnych nóżek mostka brak jakichkolwiek wskazań, natomiast po przyłożeniu końcówki omomierza do nóżki z minusem miernik wskazuje nieskonczony opór pomiędzy dwoma nóżkami obok minusa. Nie wiem czy tak ma być, czy mostek jest uszkodzony. Co wy na to ?. Podejrzewam też ten duży kondensator, ale nie wiem czy można jakoś go sprawdzić. Zalaczam zdjęcia silnika Blender Domedia HB968SA - nie działa, spalił bezpiecznik i wybuchł triak...
  • REKLAMA
  • #10 13731463
    bryku
    Poziom 12  
    Dołączam jeszcze drugie zdjęcie bo nie poszlo. Blender Domedia HB968SA - nie działa, spalił bezpiecznik i wybuchł triak...
  • #11 13732225
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1166
    Kurcze blaszka, przecież tam nie ma nic skomplikowanego.

Zobacz czy na wejściu mostka masz napięcie przemienne, jak masz, a na zaciskach wyjściowych nie masz napięcia stałego, mostek jest uszkodzony. Zwarcie mostka (przy podłączonym silniku), mogło jak najbardziej spowodować wybuch triaka.

Kondensator i rezystor wpięte równolegle do zasilania stanowią filtr pz. Zmierz również napięcie na nim (przemienne), ale jego uszkodzenie powodowałoby palenie bezpiecznika, nawet przy odłączonym silniku.

Jak masz napięcie stałe na wyjściu mostka, a na zaciskach do silnika nie, posprawdzaj "przejście" cewek.
  • #12 13732593
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1265
    dzi_dziuś napisał:
    Zwarcie mostka (przy podłączonym silniku), mogło jak najbardziej spowodować wybuch triaka.
    Przy odłączonym efekt będzie ten sam.
    dzi_dziuś napisał:
    Jak masz napięcie stałe na wyjściu mostka, a na zaciskach do silnika nie
    Na wyjściu mostka będzie "coś", dodatkowo zależne od kąta załączenia triaka. Zwłaszcza bez obciążenia wyniki pomiarów będą mylące dla laika.

Myślę że najlepszą prostą metodą w takich przypadkach jest szeregowo włączona żarówka np. 25W i szukanie na spokojnie co robi zwarcie.
    Samo wymienianie w kółko elementów będzie tylko pokazem fajerwerków, z dodatkowym ryzykiem uszkadzania kolejnych części.
  • #13 13732785
    scalok
    Poziom 30  
    dzi_dziuś napisał:
    Kondensator i rezystor wpięte równolegle do zasilania stanowią filtr pz.

Faktycznie filtr.
    Podłącz żarówkę. Tak jak napisał moderador post 12.

Dodano po 21 [minuty]:

Ten triak (trojak) jest taki sam?

Dodano po 5 [minuty]:

Sprawdź ten silnik.
  • #14 13733286
    bryku
    Poziom 12  
    Witam ponownie. Blender naprawiony choć nie do końca, bo nie działa regulacja obrotów,ale to juz mniejszy problem, sprawdziłem tak jak proponowaliście silnik i jest sprawny, później sprawdziłem kondensator i mostek i okazało się, że obydwa te elementy niestety są niesprawne. Wymieniłem je i blender już działa. Jestem teraz pewien, ze to kondensator wyzionął ducha i po wymianie bezpiecznika pociągnął za sobą triak i mostek, ach te kondensatory to od nich trzeba zawsze zaczynać zabawę. Dzieki za pomoc temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z blenderem marki Domedia, który przestał działać po wymianie spalonego bezpiecznika. Po otwarciu urządzenia stwierdzono uszkodzenie triaka BT-137-600E oraz podejrzenie o awarię mostka prostowniczego KBL-608. Użytkownik wymienił triak i diak, jednak nie uzyskał napięcia na końcówkach do silnika. W dyskusji poruszono metody sprawdzania mostka, kondensatora oraz silnika, co doprowadziło do ustalenia, że uszkodzone były zarówno mostek, jak i kondensator. Po ich wymianie blender zaczął działać, choć regulacja obrotów pozostała niesprawna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA