logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nikon D60 + Tamron 17-50/2.8 VC - Jak kalibrować AF: body, obiektyw czy zestaw?

Nix 22 Cze 2014 10:59 1974 2
REKLAMA
  • #1 13729704
    Nix
    Poziom 21  
    Ocena: 188
    Przeczytałem dużo wątków o kwestii FF,BF, ogólnym mydle, kiepskich egzemplarzach Tamrona 17-50/2.8 i problemach z AF itp. itd.
    Mam właśnie taki zestaw- używany Nikon D60 z tym Tamronem- generalnie ostrzy źle i nieprzewidywalnie, AF wyjątkowo rzadko trafia , raz jest BF raz FF a nieraz na fotce w ogóle trudno doszukać się gdziekolwiek ostrości... lub jak to ktoś powiedział "mydło jak diabli"

Czy powinno się kalibrować body czy szkło czy też zestaw ? Jeśli szkło to mogę w serwisie Tamrona, jeśli zestaw to czy tylko centralny serwis Nikon aw Wawie może to wykonać? Czy może jest jakaś alternatywa ( serwis Nikona nie działa szybko a zależy mi na czasie) ?

pzdr Nix
  • REKLAMA
  • #2 13734903
    irek6311
    Poziom 33  
    Ocena: 281
    Poszukaj nie firmowego serwisu i ci wyregulują obiektyw do body,
    body przy okazji też sprawdzą bo bywa że ono ma BF/FF,
    co do firmowego serwisu Nikon to tam tylko samo body lub firmowy obiektyw kalibrują .
  • #3 13735164
    Nix
    Poziom 21  
    Ocena: 188
    Czyli gdyby faktycznie chcieć mieć pewność co do prawidłowości i puszki i szkła to należałoby w dwóch etapach :
    -najpierw sprawdzić /kalibrować body
    -potem do sprawdzonego body szkło

Problem w tym, że w serwisie Tamrona ( dzwoniłem dziś) body nie ruszają, kalibrują szkło pod przysłane body i jeśli body ma FF/BF to z innym szkłem dalej nie będzie prawidłowo pracować.

Dzięki za info- poszukam serwisu który mógłby zrobić obie rzeczy.

pzdr! Nix
REKLAMA