Napiszę parę słów może komuś pomogę, telefon jak w temacie Od chwili zakupu zachowywał się tak, że moi rozmówcy albo nie mogli w ogóle zrozumieć co do Nich próbuję powiedzieć, albo słyszałem zadzwoń raz jeszcze/zaraz oddzwonię bo cię nie rozumiem ...
Dźwięk jak w końcu miałem okazję go usłyszeć (znajomy nagrał na dyktafonie...
) przypominał coś w stylu przepuszczenia go przez syntezator dźwięku, ja sam siebie nie mogłem rozpoznać po głosie, co dopiero coś zrozumieć...
Szukałem rozwiązania
1.W internecie... sporo podobnego biadolenia żadnych konkretnych rozwiązań.
2.Okazało się, że jak przełącze się w trybie ręcznym na operatora PLUS (testowałem to przez około 1tydzień) to jest OK w każdym innym przypadku: PLAY, T-MOBILE, ORANGE było raz dobrze a raz nie.
3.Wysłałem telefon do serwisu mojego operatora (PLAY).
Po ok. 2 tyg. tel wrócił z naprawy.
-Wymiana oprogramowania. (wersja taka sama z jaką wysłałem tel...)
-Test telefonu też OK. (a pisałem że to raz się dzieje innym razem nie....)
-Napisali również że na jakość połączenia mają wpływ zasięg, oraz topologia terenu. (Rozumiem takie dopowiedzenie ale telefon komórkowy to nie nowość ostatnich dni i w tym samym terenie używałem wcześniej bodaj kilkanaście innych telefonów i tych problemów nie miałem)
4.Ręce mi opadły - na myśl że chyba paralizator rozwiąże problem telefonu, a serwis stwierdzi że nie da się go naprawić... i wymienią go na inny - zupełnie inny model.
No i w końcu doszukałem się rozwiązania (piszę w końcu bo już minęły 3tyg. a telefon działa jak trzeba - żadnych problemów ze słyszalnością mimo automatycznego wyboru operatora GSM)
Jak rozwiązać problem?
Oczywiście, że bardzo prosto.
1.Nie wysyłać do serwisu - szkoda czasu
2.Włączyć telefon (o ile nie był) ; dotknąć ZIELONĄ ikonę ze słuchawką (jeśli nie ma jej na głównym pulpicie to można ją znaleźć w aplikacjach, tak samo wygląda i nazywa się Telefon
; klik w ustawienia (3 pionowe kropki), teraz "Ustawienia", następnie "Inne ustawienia" i wyłączyć opcję odpowiedzialną za całe zamieszanie tj. "Red.szumów - mikr.podwójny wył."
Od tej chwili macie zapewniony koniec problemów z tym telefonem
Pozdrawiam.
Dźwięk jak w końcu miałem okazję go usłyszeć (znajomy nagrał na dyktafonie...
Szukałem rozwiązania
1.W internecie... sporo podobnego biadolenia żadnych konkretnych rozwiązań.
2.Okazało się, że jak przełącze się w trybie ręcznym na operatora PLUS (testowałem to przez około 1tydzień) to jest OK w każdym innym przypadku: PLAY, T-MOBILE, ORANGE było raz dobrze a raz nie.
3.Wysłałem telefon do serwisu mojego operatora (PLAY).
Po ok. 2 tyg. tel wrócił z naprawy.
-Wymiana oprogramowania. (wersja taka sama z jaką wysłałem tel...)
-Test telefonu też OK. (a pisałem że to raz się dzieje innym razem nie....)
-Napisali również że na jakość połączenia mają wpływ zasięg, oraz topologia terenu. (Rozumiem takie dopowiedzenie ale telefon komórkowy to nie nowość ostatnich dni i w tym samym terenie używałem wcześniej bodaj kilkanaście innych telefonów i tych problemów nie miałem)
4.Ręce mi opadły - na myśl że chyba paralizator rozwiąże problem telefonu, a serwis stwierdzi że nie da się go naprawić... i wymienią go na inny - zupełnie inny model.
No i w końcu doszukałem się rozwiązania (piszę w końcu bo już minęły 3tyg. a telefon działa jak trzeba - żadnych problemów ze słyszalnością mimo automatycznego wyboru operatora GSM)
Jak rozwiązać problem?
Oczywiście, że bardzo prosto.
1.Nie wysyłać do serwisu - szkoda czasu
2.Włączyć telefon (o ile nie był) ; dotknąć ZIELONĄ ikonę ze słuchawką (jeśli nie ma jej na głównym pulpicie to można ją znaleźć w aplikacjach, tak samo wygląda i nazywa się Telefon
Od tej chwili macie zapewniony koniec problemów z tym telefonem
Pozdrawiam.