logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KLV-S32A10E - TV nie włącza się, brak podświetlenia i obrazu po starcie

janomo 25 Cze 2014 12:28 1725 2
REKLAMA
  • #1 13740011
    janomo
    Poziom 24  
    Ocena: 247
    Sony KLV-S32A10E chassis WAX.
    Objaw: po włączeniu zasilania migną tylko diodki na panelu przednim i żadnej więcej reakcji.
    Opis klienta: TV był odstawiony przez pól roku po uszkodzeniu. Zanim wyłączył się słychać było w głośnikach buczenie - nawet jeśli do TV nie był podłączony sygnał. Głośność buczenia zmieniała się razem z regulacją głośności.
    Pomiary: zasilacz stand-by daje prawidłowe 5V. Na złączu CN6203 na pinie 4 AC OFF DET jest 1,3V - wydaje mi się że OK. Napięcie POWER-ON - 0V. Gdy podam tam stan wysoki zasilacz główny startuje i daje prawidłowe napięcia - obrazu brak - także podświetlenie nie włącza się wtedy.
    Napięcia na procesorze SDA5550M - IC1003 - STB3,3V i STB2,5V są prawidłowe. Na pamięci - IC1005 - zasilanie i komunikacja po magistrali są obecne. Nóżka 50 IC1003 - RST_I jest stan wysoki - ok 3V. Na nóżkach 53 i 53 jest oscylacja.
    Na nóżce 1 IC1007 - REAL TIME CLOCK brak przebiegu - zasilanie na pinie 10 jest.
    Przydałaby się zawartość pamięci - nie znalazłem.
    Co jeszcze mierzyć i czego się czepiać - może ktoś podpowie, albo naprowadzi?
    Nie rozumiem tego buczenia które wystąpiło przed uszkodzeniem głównym - czy może mieć coś wspólnego z brakiem startu TV?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13740120
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    janomo napisał:
    Objaw: po włączeniu zasilania migną tylko diodki na panelu przednim i żadnej więcej reakcji.

A jak go włączasz? Może to jeden z tych Sony, co to trzeba potrafić włączyć. ;)
    janomo napisał:
    Nie rozumiem tego buczenia które wystąpiło przed uszkodzeniem głównym - czy może mieć coś wspólnego z brakiem startu TV?

Ja nie do końca wierzę klientowi. Może odstawił bo buczało. I jest to nadal jedyna usterka.
  • #3 13755759
    janomo
    Poziom 24  
    Ocena: 247
    Witam. Trochę zwlekałem bo musiałem go dobrze wypróbować.
    Trochę aż wstyd, ale trzeba wyjaśnić.
    Po sugestii Mirka zacząłem go włączać na wszelkie sposoby. Okazało się że pilot ma słabe gumki. Ale na 99% jestem przekonany że jak go włączałem zaraz po dostarczeniu to nie chciał się włączyć nawet na czuwanie. Jeśli TV zostanie wyłączony z pilota to na klawiaturze wyłącznik włączy go tylko na czuwanie, potem trzeba wystartować klawiszem P+. Ale jestem przekonany że próbowałem to robić - trochę się przy tym zakręciłem - czasem coś człowieka "zaćmi".
    Dziękuję za pomoc.
REKLAMA