logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwa dyski w raid 0 + dysk ssd, problem z instalacją windowsa

homik363 25 Cze 2014 14:18 1764 2
REKLAMA
  • #1 13740409
    homik363
    Poziom 2  
    Witam
    Posiadam w komputerze dwa dyski samsung HD502HJ F3 połączone w raid0, dokupiłem teraz jeszcze dysk ssd crucial m500. Moja płyta główna to ASUS P8P67 Rev3.0.
    Mam problem z zainstalowaniem windowsa 7 na dysku ssd.
    W końcowym etapie instalacji windowsa wyskakuje komunikat
    "instalacja systemu Windows nie może skonfigurować systemu Windows do działania na zasadach sprzętowych tego komputera"

Jedynym pomysłem jaki w tej sytuacji przychodzi mi na myśl instalacja windowsa na ssd przy ustawieniu w biosie ahci, a następnie dopiero w windowsie stworzyć macierz raid 0.
    Tylko nie wiem jak wygląda wydajność takiego raida stworzonego przez system.
    Może znacie jakiś inny sposób na rozwiązanie tej sprawy.
  • REKLAMA
  • #2 13740434
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3533
    Zainstaluj system na SSD.

Przy posiadaniu SSD nie widzę sensu korzystania z RAID0.
  • #3 13753879
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 647
    Kasek21 napisał:
    Zainstaluj system na SSD.

Przy posiadaniu SSD nie widzę sensu korzystania z RAID0.

Ale przecież autor dokładnie chce tak zrobić:
    homik363 napisał:
    Witam
    Posiadam w komputerze dwa dyski samsung HD502HJ F3 połączone w raid0, dokupiłem teraz jeszcze dysk ssd crucial m500. Moja płyta główna to ASUS P8P67 Rev3.0.
    Mam problem z zainstalowaniem windowsa 7 na dysku ssd.
    W końcowym etapie instalacji windowsa wyskakuje komunikat
    "instalacja systemu Windows nie może skonfigurować systemu Windows do działania na zasadach sprzętowych tego komputera"

Jedynym pomysłem jaki w tej sytuacji przychodzi mi na myśl instalacja windowsa na ssd przy ustawieniu w biosie ahci, a następnie dopiero w windowsie stworzyć macierz raid 0.
    Tylko nie wiem jak wygląda wydajność takiego raida stworzonego przez system.
    Może znacie jakiś inny sposób na rozwiązanie tej sprawy
    .

Co do autora - przed zainstalowaniem windowsa zainstaluj sterowniki RAID.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
REKLAMA