logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwa sterowniki do jednej pompy w instalacji solarnej?

siwy88eds 27 Cze 2014 16:36 2745 4
REKLAMA
  • #1 13747133
    siwy88eds
    Poziom 2  
    witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum.
    zajmuję się instalacją kolektorów słonecznych i muszę przyznać że na elektryce znam się słabo.
    chciałbym podłączyć pompę (która jest podłączona do sterownika kotła) do sterownika od kolektorów, tak żeby w razie przegrzania zasobnika (2 wężownice) (grozi to tylko w okresie letnim) pompa się uruchamiała i pompowała zimną wodę z kotła i chłodziła zasobnik CWU odbierając ciepło na układ CO

co muszę zrobić żeby nic mi się nie zwarło i żeby prąd z jednego sterownik szedł tylko do pompy a do drugiego sterownika już nie?

Proszę poprawić pisownię!
    [Akrzy]
  • REKLAMA
  • #2 13747218
    plmoti
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Wydaje mi się że podane przez Ciebie informację są zbyt ogólnikowe do uzyskania efektywnej porady. Przy takich sprawach dobrze jednak się opierać na schematach i bliższych danych dotyczących instalacji. Przypuszczam że mogło by rozwiązać Twój problem zastosowanie w układzie przekaźników albo diód ale punktem wyjścia powinna być analiza schematów instalacji !!!
  • REKLAMA
  • #3 13747405
    siwy88eds
    Poziom 2  
    Bliższe dane na temat instalacji są zbędne, z resztą sprawa dotyczy sytuacji w ogólnym zarysie, bo nie chodzi mi o jedną konkretną instalację, ale o cały sposób rozwiązania kwestii podłączenia dwóch sterowników zasilanych niezależne do jednej pompy CO, tak, aby prąd wychodzący z jednego sterownika docierał tylko do pompy a do drugiego sterownika już nie. Chodzi o takie rozwiązanie, które będzie odcinało przepływ prądu między sterownikami.
  • REKLAMA
  • #4 13747616
    plmoti
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Ogólnie rzecz biorąc elementem umożliwiającym jednokierunkowy przepływ prądu jest dioda. W jednym kierunku przewodzi w drugim nie. To swoistego rodzaju "zawór zwrotny dla prądu"
  • #5 13775713
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA