logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat prostego regulatora prądu stałego 60A do zasilacza 5V do testów urządzeń

subribe 28 Cze 2014 20:02 1317 7
REKLAMA
  • #1 13750244
    subribe
    Poziom 11  
    Ocena: 67
    Witam serdecznie, szukam prostego i taniego do wykonania schematu regulatora na 60 Amperów. Mianowicie posiadam zasilacz 5V 60A i chciałbym mieć możliwość regulacji amperażu na wyjściu. Wyjściowy prąd jest prądem stałym. Zastosowanie zasilacza-jako zasilacz do różnych testów urządzeń. Dziękuję bardzo za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13750277
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1615
    A co chcesz zasilić aż takim dużym prądem napięciem 5V bo jest to trochę przerost formy nad treścią
  • REKLAMA
  • #3 13750406
    robig
    Poziom 24  
    Ocena: 145
    Duży ten zasilacz... Co chcesz konkretnie osiągnąć, bo nie za bardzo mogę to wysnuć z Twojego opisu potrzeby? Regulowane źródło prądowe? Zdajesz sobie sprawę jaką mocą dysponuje ten zasilacz, jeśli nie ma tu Twojego błędu w opisie?
  • REKLAMA
  • #4 13750752
    subribe
    Poziom 11  
    Witam, błędu nie ma 60 Amperów, 5 volt, Zamieszczam foto, Dostałem taki zasilacz, chciałbym móc regulować amperaż zasilacza ponieważ 60A to znacznie za dużo dla większości urządzeń, a szkoda zasilacza aby leżał w szafie, wiem że to dużo. A może pomysł na jego wykorzystanie? Nadawał by się może na mini zgrzewarkę? Kiedyś próbowałem taką wykonać z trafo od mikrofalówki. Zasilacz posiada kilka innych wyprowadzeń, też 5V ale nie mogę zmierzyć natężenia ponieważ mój miernik ma max 10A. A tak poza tematem może wie ktoś od czego pochodzi?

Schemat prostego regulatora prądu stałego 60A do zasilacza 5V do testów urządzeń Schemat prostego regulatora prądu stałego 60A do zasilacza 5V do testów urządzeń Schemat prostego regulatora prądu stałego 60A do zasilacza 5V do testów urządzeń
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13750842
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1615
    Tutaj możesz przeczytać o jego uzwojeniach http://www.tdk-lambda.com/products/sps/ps_unit/ews/indexe.html

Co do zasilacza to myślę że lepszym rozwiązaniem będzie sprzedanie go i kupno czegos mniejszego, 60A to bardzo dużo tym bardziej na 5V także nie wiem czy wykorzystasz kiedykolwiek chociażby 1/10 tego zasilacza
  • #6 13750916
    subribe
    Poziom 11  
    W takim razie postąpię jak kolega wyżej podpowiada. Prawdopodobnie zakupię jakiś tańszy zasilacz laboratoryjny, wcześniej poczytam na ich temat opinie na elektrodzie.
  • #7 13750919
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Ocena: 559
    Za przeproszeniem... Jak Ty chcesz multimetrem zmierzyć natężenie jakie może oddać zasilacz?
  • #8 13750940
    subribe
    Poziom 11  
    Za pomocą bocznika?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje prostego i taniego schematu regulatora prądu o natężeniu 60A z zasilacza 5V, który zamierza wykorzystać do testów różnych urządzeń. W odpowiedziach zwrócono uwagę na nadmiar mocy zasilacza oraz zasugerowano, że 60A to zbyt dużo dla większości zastosowań. Użytkownik rozważa sprzedaż zasilacza i zakup mniejszego zasilacza laboratoryjnego. Pojawiła się również sugestia dotycząca pomiaru natężenia prądu za pomocą bocznika, co może być bardziej odpowiednie niż użycie multimetru o ograniczonej skali.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA