logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audio-technika ATN 91 - Jak sprawdzić uszkodzenie igły lub wkładki?

jaceli 29 Cze 2014 13:21 1533 8
REKLAMA
  • #1 13751904
    jaceli
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dzien dobry, Mam gramofon z wkładką audio-technika ATN 91 i niestety dobrało się do niego dziecko. Efekt - przekrzywiona igła. Delikatnie odgiąłem igłę, ale niestety praktycznie wcale nie słychać jednego z kanałów. Pytanie czy można sprawdzić czy uszkodzona została igła, czy też igła + wkładka? Czy da się jakoś sprawdzić prawidłowość działania samej wkładki? Koszt igły nie boli, ale komplet to spory koszt. Kabelki i wtyki wykluczone, problem jest w układzie igła + wkładka.
  • REKLAMA
  • #2 13751933
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1933
    Sama igła nawet przekrzywiona będzie przenosić drgania obu kanałów ponieważ nie ma fizycznie innej możliwości.
    Jeśli nie słychać jednego kanału to jest jakiś problem z samą wkładką. Możliwe że wykrzywienie igły spowodowało że wewnątrz wkładki coś zostało mechanicznie uszkodzone.
  • REKLAMA
  • #3 13752078
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 13752089
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Autor wątku pisał że ją naprostował więc teoretycznie powinny być słyszalne oba kanały.
    Pomijając to, być może racja jest po Twojej stronie i wystarczy wymiana igły.
  • REKLAMA
  • #5 13752124
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 13752130
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    No tak, o tym nic nie ma. Ale w takim razie można to sprawdzić przesuwając palec po końcówce tego ramienia w miejscu gdzie jest lub powinna być sama igła. Powinny być w tym wypadku słyszane oba kanały, zgodzisz się ze mną?
  • #7 13752239
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 13754086
    jaceli
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dzięki za podpowiedź, sprawdziłem bez igły i wkładka brumi podobnie w obu kanałach. Zatem sprobuje zakupić igłę i mam nadzieję wszystko wroci do normy. (Igła po prostowaniu wyglądała na nienaruszoną, stąd moje pytania.)
  • #9 13754661
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z gramofonem wyposażonym w wkładkę Audio-Technika ATN 91, której igła została uszkodzona przez dziecko. Użytkownik zauważył, że jeden z kanałów nie działa prawidłowo, mimo że igła została delikatnie naprostowana. Uczestnicy rozmowy sugerują, że uszkodzenie igły mogło wpłynąć na wkładkę, co może być przyczyną nierównej głośności kanałów. Wskazano, że igła, nawet jeśli jest przekrzywiona, powinna przenosić dźwięk z obu kanałów, co sugeruje problem z wkładką. Użytkownik postanowił zakupić nową igłę, mając nadzieję na przywrócenie prawidłowego działania sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA