logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwa routery w jednej sieci a rożne prędkości na urządzeniu podłączonym na wifi?!

LutherML 29 Cze 2014 17:05 1437 3
REKLAMA
  • #1 13752663
    LutherML
    Poziom 2  
    Witam mam taki problem, mam siec domowa, podłączaną do 1 routera (netgear) i drugi (2) router (linksys) podłączony do 1 na kablu w innej części domu, wszystko działa bez problemu, taka sama nazwa sieci i hasło wiec przejście następuje automatyczne. Ale na telefonie (iphone) przykładowo film z youtube na 1 routerze nie jest w stanie się zbuforować nawet przy 240p a gdy przejde do 2 routera to ten sam film odrazu nawet w 1080p ładuje się w kilkanaście sekund. Problem występuje tylko na telefonie, laptop i tablet nie maja problemów na żadnym z routerów i buforują/ściągają bez problemu. Problem występuje tylko w domu na innych routerach poza domem jest okej.
    Prosze o pomoc bo nic nie moge wymyślić dlaczego tak jest :)

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 13752742
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Ja nie jestem pewien czy tele się przełączył między AP-kami. Same AP-ki i ustawienie takiego samego SSID i hasła nie nie powoduje roamingu.
    Poza tym brak jakichkolwiek informacji o sprzęcie.
  • REKLAMA
  • #3 13758819
    LutherML
    Poziom 2  
    Telefon się chyba przełącza na inny router gdyż normalnie bez 2 routera miałem w pokoju 1 kreskę zasiegu a tak to mam full.

Główny router (1) mam netgear n300 jwnr2000 i do niego podłączony kablem router (2) linksys wag200g annex A do pierwszego wejścia ethernet.
  • #4 13764461
    LutherML
    Poziom 2  
    Zrobiłem jeszcze dwa testy.
    1. Odłączyłem 2 router (ten "szybszy") plus zresetowalem 1 i dalej na iPhonie filmy z youtube się praktycznie nie ładują, na każdej jakości tak samo od 240 do 1080p leci przez 10-20sec i ładuje chyba z 5 min kolejne kilkanaście sekund . Wiec chyba problem w 1 routerze.
    2. Zrobiłem speed testy na każdym z moich urządzeń w tym samym czasie i wyniki były bardzo podobne wszystkie koło 30-40MB/s.
    Ja już nie wiem o co chodzi. Prosze o pomoc :(
REKLAMA