logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik ruchu - Włączenie światła na klatce schodowej poprzez czujnik ruchu.

Petryka 01 Lip 2014 01:05 11829 6
REKLAMA
  • #1 13757300
    Petryka
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Siema. Chciałbym zamontować czujnik ruchu w bloku mieszkalnym na moim piętrze. Celem jest załączenie światła po wyjściu z mieszkania bez użycia przełącznika ale wolałbym go pozostawić. Zamieszczam zdjęcie schematu i prosiłbym was o ocene czy w przedstawiony sposób będzie wszystko ok czy nie ? Może macie jakieś lepsze rozwiązania. Sorry za schemat wykonany w paincie lecz na chwilę obecną nie posiadam żadnego programu do wykonywania schematów.
    Czujnik ruchu - Włączenie światła na klatce schodowej poprzez czujnik ruchu.
  • REKLAMA
  • #2 13757328
    elektron111
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam. Przy takim podłączeniu wszystko będzie działać, ale większość czujników ma w sobie już wbudowany przekaźnik. Uważam, że jest on zbyteczny. Każdy czujnik ma podane maksymalne obciążenie.
  • REKLAMA
  • #3 13757344
    Petryka
    Poziom 9  
    Właśnie zastanawiałem się czy potrzebny jest ten przekaźnik gdyż nie posiadam jak narazie takiego czujnika i myślałem, że po wykryciu ruchu podaje on napięcie na wyjście, lecz widocznie się myliłem.

Edit:
    Czyli przedstawiony przeze mnie schemat nie do końca jest dobry, gdyż aby uruchomić przekaźnik potrzebne jest określone napięcie na cewce, więc jeśli w czujniku jest przekaźnik to ten który narysowałem dodatkowo nawet by się na uruchomił tak ?
  • #4 13757650
    yamayama
    Poziom 16  
    Ocena: 47
    Jeszcze ważna jest kwestia zasilania czujnika. W większości układów instalacji oświetlenia klatki schodowej są wykorzystane przełączniki chwilowe i zegar. Wtedy na klatce brak jest zasilania "stałego", wyłączniki dają tylko impuls do zegara. Z reguły zasilanie trzeba sobie "pobrać" z rozdzielni ADM lub innego miejsca wspólnego. No i ważne aby była to ta sama faza która obsługuje oświetlenie ponieważ większość czujek łączy na wyjście swoją fazę z zasilania. W przypadku zasilania z innego miejsca lub innej fazy przekaźnik wcale nie jest głupim pomysłem. :-D
  • REKLAMA
  • #5 13757709
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    Ale też nie wolno Ci ingerować w instalację w częściach wspólnych w bloku. Takie prace może wykonać tylko uprawniony elektryk z ADM.

Dodano po 1 [minuty]:

Zapytaj w ADM, może mają już w planach modernizację oświetlenia na klatce wykorzystując czujniki ruchu. Przecież to są spore oszczędności dla spółdzielni.
  • Pomocny post
    #6 13758278
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 13758752
    Petryka
    Poziom 9  
    Dobra dzięki za pomoc, jeśli dostanę zgodę na zamontowanie takiego czujnika od razu wezmę się do roboty, lecz chwilowo nic nie mogę zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zamontować czujnik ruchu na klatce schodowej w bloku mieszkalnym, aby automatycznie włączać światło po wyjściu z mieszkania, pozostawiając jednocześnie przełącznik. W odpowiedziach podkreślono, że większość czujników ma wbudowany przekaźnik, co czyni dodatkowy przekaźnik zbędnym. Ważne jest również, aby zasilanie czujnika pochodziło z tej samej fazy, co oświetlenie, aby uniknąć problemów z działaniem. Użytkownik został ostrzeżony przed ingerencją w instalację w częściach wspólnych budynku, co powinno być wykonane przez uprawnionego elektryka. Wskazano, że czujnik powinien być podłączony do puszki oświetleniowej, gdzie dostępne są odpowiednie przewody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA