logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig CUC 4510 - jak dodać fonię 6,5 MHz mono?

Wojtek 24 lata 21 Kwi 2005 19:52 1092 5
REKLAMA
  • #1 1425657
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witam!
    Niedawno uzyskałem pomoc przy naprawie tego tv. Brakowało mu synchro ponieważ nie miał płytki od teletextu. Tv gra, ale ma tylko fonię 5,5 i 5,74 MHz. Chociaż to ciekawe, bo polskie stacje "słychać". Jest tak jakby 65% szumu na 35% dźwięku. Nikt go niechce kupić, więc go przestroję i dojade mu końca :) (szczególnie na nintendo :) ).
    No właśnie. Poradźcie jak wstawić mu fonię 6,5 MHz, mono. Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1425749
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witam. W tym modelu sprawdza się generator 1Mhz,podpięty do SFE 5,5Mhz i jest to najtańsze rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1425931
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 268
    Witam.
    Na generatorze 1MHZ jakość fonii przedstawia wiele do życzenia,zwłaszcza jeśli tv pracuje w kablowce.Proponuję zastosować fonię równoległą na 4 filtrach,na pewno jakość fonii będzie ok.Podłączenie równie proste.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 1426152
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Dzięki za zainteresowanie postem. Nie mam pod reką generatora 1 MHz. Mam za to używaną sprawną fonię równoległą, tylko że z 2 filtrami. Wiem że masa i zasilanie to nie problem, aby podłączyć. Wyjście z fonii równoległej daje się na wejście filtru ceramicznego SFE 5,5. Sama fonia na równoległej też wychodzi z filtru ceramicznego L-5 FCM 5,5. No ale gdzie pobrać sygnał na wejście fonii to ja nie mam pojęcia :). Widziałem kiedyś że "in" fonii równoległej był w "IF" od głowicy. Tylko że w tym Grundig to ja nie wiem gdzie sam IF :) Dobrej nocki.
  • REKLAMA
  • #5 1426663
    gieno55
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam!
    Jeśli masz już podłączoną mase,zasilanie+12v i wyjście(out) tej fonii to weż kabelek(in) w ręke i przy włączonym TV(uwaga na napięcia) szukaj po pinach na głowicy.Zacznij od ostatniego.Napewno trafisz.
    Powodzenia!
    Pozro.
REKLAMA