logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 64bit - Procesy uruchamiają się jako 32-bitowe po resecie CMOS

Ahmedis 04 Lip 2014 22:24 1713 5
REKLAMA
  • #1 13768109
    Ahmedis
    Poziom 9  
    Witam,

Dziś ze względu, że dawno tego nie robiłem, postanowiłem odkurzyć swojego kompa. Wszystko poszło gładko i w miarę sprawnie, ale mam następujący problem.

Po podłączeniu kompa wyskoczył mi komunikat, że dane CMOS został zresetowane do defaultowych. Oczywiście żadna to nowośc, wszedłem w setup i ustawiłem to co miałem wcześniej pozmieniane. Komp się normalnie odpala itp. Problem polega na tym, że wszystkie procesy poza systemowymi (svhost itp) odpalają się teraz w 32 bitach zamiast 64. (Tak jak widać na screenie poniżej).
    Windows 7 64bit - Procesy uruchamiają się jako 32-bitowe po resecie CMOS

Nie mam pojęcia czemu tak się stało, wcześniej wszystko śmigało ok.

Teraz kilka danych technicznych:
    Intel Core 2 Quad Q6600 2.4Ghz
    5GB DDR2 RAM
    Grafika HD Radeon 3750
    Płyta główna Abit IP35 pro

Byłbym wdzięczny o jakiekolwiek wskazówki. Dodam że, wszystkie te procesy co teraz są 32 bit, wcześniej były odpalane jako 64, żadna aplikacja nie chce mi się odpalić w trybie 64 obecnie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13768158
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 188
    W biosie HPET ustaw sobie na 64bit. Poza tym wszystko na screenie wygląda OK, tam gdzie nie ma *32 jest 64 ale system tego nie wyświetla.
    64bit chrome to chrome canary :]
  • REKLAMA
  • #4 13768269
    Ahmedis
    Poziom 9  
    Nie mam w biosie żadnej opcji HPET niestety. Mógłbym wgrać jeszcze nowszy bios v.18 beta, ale nie wiem czy ma taką opcję jak HPET (obecnie mam v.17).

Czy reinstall systemu zmieniłby coś, bo po tym całym zajściu mam znaczny spadek wydajności kompa niestety gry, które śmigały bez problemu mają mocny drop FPS.
  • REKLAMA
  • #5 13768418
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 188
    Jeśli komputer się nie zawiesza to nie widzę związku pomiędzy odkurzaniem i spadkiem fps. Kabel sata się nie poluzował? Ustaw w biosie ahci i pci timer na 32, może ci to coś pomoże.
  • #6 13768458
    Ahmedis
    Poziom 9  
    POwiem tak to było bardzo konkretne odkurzanie, wszystkie wentylatory (poza tym od zasilacza) dokładnie przeczyściłem, boczne odkręciłem i dokładnie przeczyściłem, GPU wyjąłem i przeczyściłem wentylator, na procku tylko zdjąłem kurz z wentylatora i tyle ile dałem radę z radiatora.

Mnie również dziwi fakt spadku FPS w grach, bo nic konkretnego nie zrobiłem mimo wszystko, a CMOS ustawiłem dokładnie tak jak był przed resetem. Cóż jutro wgram tą najnowszą wersję biosa, bo czytałem bardzo pozytywne opinie i zobaczę jak to będzie wyglądać i czy będę miał większe pole do popisu w sprawie ustawień, jak nic się nie zmieni zrobię format, bo system i tak jest świeży, więc dużo pracy mieć nie będę.

Niektóre problemy rozwiązuje się na około, po zainstalowaniu nowej wersji biosa beta, komputer wyłączał się po kilku-kilkunastu sekundach pracy. Serce mi skoczyło, bo myślałem, że rozwaliłem płytę główną mimo, że update poszedł bezboleśnie. Poczytałem o podobnym przypadku u kogoś innego, napisał, że radiator nie stykał się dobrze z procesorem i to było przyczyną wyłączania się kompa. Postanowiłem to wypróbować, bo przecież majstrowałem w tych okolicach, poprawiłem zatrzaski i zadziałało, komp ruszył, i wszystko działa bardzo sprawnie, więc uważa, że to było przyczyną, a przy okazji mam nowy fajny bios jakbym chciał się pobawić w OC, chociaż wątpię, bo ostatnim razem nieco popsułem sobie procek :)

Co prawda procesy 32 zostały, ale jeśli wszystko działa w normie, to widocznie tak musi być :)

Dziękuję wszystkim za odzew.
REKLAMA