logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Vaio SVE14A2M6EB - Nie wyświetla, nie uruchamia systemu

Szajer 05 Lip 2014 11:54 6612 26
  • #1 13768948
    Szajer
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Witam,

mam na serwisie laptopa jak w temacie. Problem według klienta był z prawym
    zawiasem (odstawał) przy zamykaniu i otwieraniu.
    Zdjąłem ramkę matrycy i dokręciłem 2 śrubki które były wykręcone, po czym założyłem ramkę i tu się zrobił problem : włącza się, nie wyświetla nic na lcd i nie uruchamia windowsa.

Niestety nie sprawdziłem go przed zdjęciem ramki i nie wiem czy czasem taka usterka nie była już przy zostawieniu tego laptopa.

Podłączyłem go pod zewnętrzny monitor i też nic nie wyświetla.
    Po rozkręceniu laptopa okazało się że laptop był zalany ale klient twierdzi że było to rok temu (zalany czymś słodkim bo się klei , colą chyba). Umyłem całą płytę, obejrzałem pod mikroskopem i nie ma najmniejszych śladów korozji od zalania.

Wszystkie napięcia są, CPU i GPU robią się ciepłe, wentylator działa, czujnik podświetlenia klawiatury działa, czujnik klapy działa, RAM sprawdzany, Matryca sprawna, laptopa testowałem bez hdd i napędu optycznego oraz bez wifi.
    Pobór prądu przez płytę po włączeniu 1,27A i tak pozostaje.

Zauważyłem mocne grzanie mostka intela SLJ8E (około 60 stopni).

Co ciekawe za którymś tam razem laptop zaskoczył i pokazał info że brak systemu operacyjnego (z wyjętym HDD), po czym go wyłączyłem z przycisku i znów nie chciał zaskoczyć . Ale gdy odłączyłem zasilacz i podpiąłem ponownie to znów zaskoczył. Niestety kolejny raz już nie.

Płyta ma oznaczenie :1P-0127J00-8010
    CPU : i3-3110M
    RAM : 4GB DDR3 Nanya Sprawna na 100%
    mostka intela SLJ8E
    GPU ATI 216-0833000
    Bateria bios nowa

Może ktoś miał podobny problem ?

Napięcia 5V i 3V są, zwarć na cewkach do masy nie ma (na dwóch lub trzech jest około 5Ω ale to normalne ze względu na GPU i mostek , procesor zdemontowany)
    Wygrzewanie GPU i mostka nie pomogło.

Nie mogę uwierzyć że mógłbym uszkodzić laptopa zdejmując ramkę lcd , no matrycę to tak ale nie płytę główną. Te śrubki co je dokręciłem były koło przewodów sieci wifi i nawet jakbym je przyciął to najwyżej wifi by nie działało.

Proszę o porady od czego zacząć?

Dziękuje i Pozdrawiam
    Darek
  • #2 13769388
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6839
    To seria modeli z platformy zwanej: Intel Chief River (2012)
    - procki i3/i5 III-pokolenia
    Na płycie od Foxconn pod serięVaio E (E14)
    Cytat:
    MBX-273 Integrated Motherboard Sony Sony Vaio SVE14
    - KBC Nuvoton NPCE895
    - BD82HM76 SLJ8E
    - GPU N13P-GL-A1

Jeśli jest inaczej podaj oznaczenia z MB!!

Jak w filmie "Apollo13"
    Forum ...mamy problem. (no i po zalaniu)
    (':?:') Ciekawe jak jest prawdziwa historia "działania rok po zalaniu", może kupiony okazyjnie i teraz czas na naprawę?!

SM jest dostępny
    Na AKU i pod zasilaczem (osobno) to samo?!

-pomierz na pocz. czy masz nap.od Stby ( ISL6236), piszesz , że OK
    -co z LDO 3.3V (zasilanie flash KBC)
    -masz napięcie na przycisku Power On
    *potem jest zasilany Bios i KBC , charger BQ24725 (masz +19V) i potem sygnały sterowania
    ......
    - co na kluczach siłowych i z sygnałąmi sterowania na ich otwarcie

Tam jest termokontroler Nuvoton 7718W (albo wykorzystuje sie jego czujnik wewnetrzny ) lub ukłąd pod chipem GPU (dioda i rezystor od Nuvton > do termodiody chipa grafiki)
    jak zalany to może byc róznie

Może być to
    Cytat:

Pasuje częściowo SM ( po układach scalonych ) od Quanta JW2 UMA oraz Quanta TE5
    np.
    Link_ JW2_UMA
  • #3 13769704
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    lisek napisał:

-pomierz na pocz. czy masz nap.od Stby ( ISL6236), piszesz , że OK
    -co z LDO 3.3V (zasilanie flash KBC)
    -masz napięcie na przycisku Power On
    *potem jest zasilany Bios i KBC , charger BQ24725 (masz +19V) i potem sygnały sterowania
    ......
    - co na kluczach siłowych i z sygnałąmi sterowania na ich otwarcie

Lisek poczytaj jaki autor ma problem a nie klepiesz co popadnie o kluczach siłowych.
    Wyjaśnij mi co to jest bo przewija się ono w co drugim Twoim poście.

Do Autora
    Reset CMOS mam rozumieć wykonany?
    Nie pisze nić o biosie bo dziwne żeby padł w takim przypadku.
    Twój błąd że nie sprawdziłeś sprzętu przed naprawą.
    Kiedyś też tak się przewiozłem, teraz każdy szczegółowo leci.
  • #4 13769889
    lisek
    Serwisant RTV
    To napisał autor
    Cytat:
    Podłączyłem go pod zewnętrzny monitor i też nic nie wyświetla.
    Po rozkręceniu laptopa okazało się że laptop był zalany ale klient twierdzi że było to rok temu (zalany czymś słodkim bo się klei , colą chyba).
    Umyłem całą płytę, obejrzałem pod mikroskopem i nie ma najmniejszych śladów korozji od zalania.

Wszystkie napięcia są, CPU i GPU robią się ciepłe, wentylator działa, czujnik podświetlenia klawiatury działa, czujnik klapy działa, RAM sprawdzany, Matryca sprawna,
    *laptopa testowałem bez hdd i napędu optycznego oraz bez wifi.
    Pobór prądu przez płytę po włączeniu 1,27A i tak pozostaje.

Czyli wychodzi z opisu ekran czarny (zarówno na matrycy i wyj. zewnętrznym)?

Moja rada :oscyloskop i przebiegi na złaczu lvds?
    -podłacz napęd i płytę live Linux
    - zależy jaki tam lvds? oraz jaka matryca?
    Cytat:
    LVDS jak 50-pin > patrz MBX-238, jak 40-tka ,to w MBX-224.

-napięcia stabilne zasilania GPU i CPU , wymiana danych pomiedzy ... jest?

Podaj jakie tam masz IC w zasilaniu GPU i CPU.
    Widok wycinka płyty
    Masz uszkodzony albo procek (najłatwiej sprawdzić przez podstawienie np. i3-2350M SR0DN, i3 3110M) , GPU lub wspomniany grzejący sie North(sprawdz napięcia )
    - być może się grzeje z powodu zepsutej grafiki
  • #5 13769909
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Nie odpowiedziałeś na moje pytanie?
  • #6 13769957
    lisek
    Serwisant RTV
    Piszę o tym zawsze ( napięcia Stby i napięcia siłowe klucze/ oraz napięcia zasilania flash KBC ) bo ostatnio miałem kilka przypadków, że były a potem przysiadały (po zalaniu)
    - płyty sa wielowarstwowe , z zewnatrz ładnie w środku kipi!
    - to samo cieniutkie złacza lvds
    - złacza klawiatury i napedów

np. B140RW02 V.0/ N140BGE-L42 Chi-Mei/ LTN140AT20(AT21/AT26) Samsung /
    N140B6-L02 Chi-Mei /....
    *wazne z której strony złacze (dól z prawej), aby nie było niespodzianek przy doborze analoga matrycy
  • #7 13770040
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Pytałem o pojęcie klucze siłowe?
    Piszą później Autorzy do mnie setki PW które to są klucze siłowe bo Kolega Lisek kazał je sprawdzić.
  • #8 13770093
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    klucze siłowe?

Aha o to chodzi.
    Ja uzywam tego określenia dla tranzystorów polowyh na wyj. układu scalonego > wytwarzajacego napięcia Stby : 3.3V / 5V czasem LDO 3.3V dla zasilania KBC.
    np. ukłąd RT8206RG i na wyj polowe > napięcia siłowe (o dużej wydajności prądowej, rzędu > niż 6A ) oznaczane sa na schematach zazwyczaj jako: +3V_ALW i +5V_ALW
    np. z MBX-237 Sony

Cytat:
    ATI 216-0833000 HD7670M Link

czyli na pokłądzie z procka zintegrowana (Intel HD 4000) + dyskretna AMD Radeon HD 7670M
  • #9 13770131
    boro1234567
    Spec od komputerów
    lisek napisał:

Aha o to chodzi.
    Ja uzywam tego określenia dla tranzystorów polowyh na wyj. układu scalonego > wytwarzajacego napięcia Stby : 3.3V / 5V czasem LDO 3.3V dla zasilania KBC.

Wiem że odbiegamy od tematu ale musiałem to napisać.
    Więc posługuj się ogólnie przyjętymi określeniami w celu uniknięcia nieporozumień.
    Koniec dywagacji dajmy się wypowiedzieć Autorowi.
  • #10 13770149
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Ocena: 102
    boro1234567 napisał:
    Pytałem o pojęcie klucze siłowe?
    Piszą później Autorzy do mnie setki PW które to są klucze siłowe bo Kolega Lisek kazał je sprawdzić.

Dawno nic mi tak nie poprawiło nastroju :)
    Szajer napisał:
    Niestety nie sprawdziłem go

Nawet ciekawość sugeruje włączyć świeżo dostarczone zwłoki choć grożą czasami wybuchem, przynajmniej potem jakiś cwaniaczek nie wmówi że miał sprawnego lapka a był po piekarniku.
    Taśmy matrycy nie uszkodziłeś? dobrze wpięta? Jaka grafa?
  • #11 13772449
    Szajer
    Poziom 13  
    Witam,

na wstępie dziękuje za podpowiedzi.

A więc tak:

-Płyta to MBX-276

-Ładowanie jest, aktualnie ładuje (pobór prądu z zasilacza przy wyłączonej płycie 0,99A

-Reset BIOS robiony, biosu jak na razie nie sprawdzałem

-Napięcie na przycisku Power : 3,26V

-Nie ważne czy bateria jest czy nie ma(na wszystkich możliwych konfiguracjach) nie wyświetla obrazu ani nie uruchamia systemu

-Brak obrazu na wewnętrznym lcd i na zewnętrznym monitorze VGA(nawet po odpięciu wewnętrznej matrycy)

-Złącze LVDS 40pin , matryca to LG LP140WH2(TL)(E2)

-CPU zamówiłem, we wtorek będę prawdopodobnie miał

i na koniec : płyta znów na chwilę odpaliła, tzn. uruchomiła się, wyświetlała poprawnie obraz, poruszałem przewodem od matrycy(przy zawiasie) i nie ma
    żadnych zaników obrazu(przekłamań), podłączyłem klawiaturę i po ctrl+alt+del normalnie ponownie się uruchamiała i wyświetlała że nie ma systemu operacyjnego (sprawdzałem kilkukrotnie), płyta nie odpaliła już po wyłączeniu z przycisku.

Pobór prądu przez płytę (gdy normalnie działała) z baterią wynosił 2,48A a jak odłączyłem baterię to 1,46A.

Gdy płyta była normalnie uruchomiona to zauważyłem, że mostek intela mniej się grzał : około 45 stopni

Na chwilę obecną wstrzymam się do wtorku jak przyjedzie procesor i wtedy zobaczę, bo coś mi podpowiada że to właśnie on może być winny.

Pozdrawiam
    Darek
  • #12 13772649
    lisek
    Serwisant RTV
    Skoro masz MBX-276 to układ
    - od Stby > SN608098 ( czyli jak na obrazku powyżej ,gdzie dałem odp. na zapytanie kol. boro1..7)
    - układ chargera BQ24725 z mnóstwem kluczy na polowych tranzystorach i elementach dyskretnych RC

Jesli tam było zalanie to problem z sciezkami, i dalej dla mnie problem z złączem LVDS (ow brak obrazu po matrycy i zewnętrznym wyj. )

Być może brak jakis sygnałów (po zalaniu .. po roku może być nieciekawie pod elementami) nie pozwala na dalsze uruchomienie przetwornic DC-DC dla procka (tam kupa sygnałów dochodzi do KBC NPCE895LA)

Piszesz ,że dzisiaj laptop uruchomił się (był obraz i podświetlenie)
    - sygnały przychodza z KBC (ma dodatkowo flash Winbond )

Czyli szukaj "przyczyny" także w tych okolicach?

Trochę pasuje od MBX-237

Matryca "z serii cienkich- SLIM " (40-pin, LED i 1366x768, 1-ch, 6bit) i jej zamienniki
    Cytat:
    LP140WH2-TLN1 LTN140AT06 LTN140AT08 N140B6-l24 BT140GW03 V.2 LP140WH2(TL)(P1)

Link_ LP140WH2_TL_E2
    Link
    - wazne rozmieszczenie złacza na elektonice matrycy (prawy dół) i sposób mocowania (uszy pionowe: góra i dół )
    Załączniki:
    • LP140WH2-TLA1.pdf (582.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 13773191
    slawmix1234
    Poziom 32  
    W jakich okolicach był zalany? KBC ,BGA, inne?
    Szajer napisał:
    i wyświetlała że nie ma systemu operacyjnego

Więc w tym wypadku raczej wyżarte połączenia pod mostem, lub w drobnicy albo pójdzie łatwo albo trochę dłużej :)
  • #14 13774257
    Szajer
    Poziom 13  
    Witam,

Cytat:
    - od Stby > SN608098
    Są poprawne napięcia 3.3V i 5V nawet po włączeniu płyty przyciskiem Power
    Cytat:
    układ chargera BQ24725
    Tu też nie znalazłem anomalii

Cytat:
    Jesli tam było zalanie to problem z sciezkami, i dalej dla mnie problem z złączem LVDS (ow brak obrazu po matrycy i zewnętrznym wyj. )
    Czy po odłączeniu matrycy obraz powinien pojawić się na zewnętrznym monitorze ? czy jednak obecność matrycy jest wymagana do uruchomienia systemu i dopiero wtedy sygnał będzie podawany na zewnętrzny monitor. Z tego co pamiętam przy HP DV6000/9000 jak się odłączyło matrycę to od razu obraz był na zewnętrznym monitorze, a przy podpiętej dopiero podczas uruchamiania systemu.
    Matryca na 100% sprawna , podłączałem ją do innego laptopa i za każdym razem działa.

Załączam zdjęcia zalania, po wyczyszczeniu brak oznak zalania (oglądałem pod mikroskopem)

Cytat:
    Szajer napisał:
    i wyświetlała że nie ma systemu operacyjnego

Więc w tym wypadku raczej wyżarte połączenia pod mostem, lub w drobnicy albo pójdzie łatwo albo trochę dłużej Smile

wyświetla dlatego tak bo dysk odłączony ;) chodziło mi że laptop normalnie się uruchomił (napisałem w pierwszym poście o tym)
    Cytat:
    Co ciekawe za którymś tam razem laptop zaskoczył i pokazał info że brak systemu operacyjnego (z wyjętym HDD)

Sony Vaio SVE14A2M6EB - Nie wyświetla, nie uruchamia systemu Sony Vaio SVE14A2M6EB - Nie wyświetla, nie uruchamia systemu Sony Vaio SVE14A2M6EB - Nie wyświetla, nie uruchamia systemu Sony Vaio SVE14A2M6EB - Nie wyświetla, nie uruchamia systemu

Pozdrawiam
    Darek
  • #15 13775465
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Szajer napisał:
    Umyłem całą płytę, obejrzałem pod mikroskopem i nie ma najmniejszych śladów korozji od zalania.

Żartujesz sobie to ma być dobrze umyta płyta, szczególnie na 3 zdjęciu, jak to ma działać?
  • #16 13775668
    Szajer
    Poziom 13  
    Witam,

Cytat:
    W jakich okolicach był zalany? KBC ,BGA, inne?

Tak wyglądała przed czyszczeniem ;)

Po wyczyszczeniu nie ma oznak zalania tzn. utlenionych ścieżek, nóżek od układów itp. (pod układami BGA nie zaglądałem)

Pozdrawiam
    Darek

p.s. jutro prawdopodobnie będą miał procesor to dam znać czy to on jest przyczyną
  • #17 13775764
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Szajer napisał:
    Tak wyglądała przed czyszczeniem :wink:

Jeśli tak to przepraszam,daj znać
  • #18 13777843
    Szajer
    Poziom 13  
    Witam,

dotarł procesor i niestety to samo. Za którym tam razem płyta uruchamia się
    normalnie, ale niestety jest to raz na 30-60 uruchomień.
    Sprawdziłem taśmę do matrycy i jest dobra, na pinie 2 i 3 matrycy brak 3.3V , na ostatnich jest koło 19V z tym że na płycie głównej to napięcie załącza tranzystor U38 i do niego dochodzi 3,3v

Zauważyłem, że po podłączeniu zasilania (bez baterii) płyta pobiera około 100mA przez 20s i po odłączeniu zasilacza nawet na chwilę to znów pobiera te 100mA przez 20s. Tak samo jest gdy podłącze zasilanie, włączę ją i wyłączę z przycisku.

Podczas włączania matryca na ułamek sekundy staje się ciemniejsza(ale naprawdę jest to bardzo krótko).

Napięcie na układzie(zasilanie) U24(25x10b) jest 3,25V a na u11(25C64) 3,3v.

Dziś lub jutro ściągnę most intela, zobaczę co pod nim jest.

Pozdrawiam
    Darek
  • #19 13780955
    Szajer
    Poziom 13  
    Witam,

zdjąłem most, pod mostem czysto i brak oznak zalania.

Na wszelki wypadek wymieniłem most na nowy i niestety jest to samo (prawie) bo przed wymianą mostu płyta po włączeniu pobierała około 1,27A a teraz 1,07A.

Sprawdzałem na obydwu procesorach :(

Jakieś pomysły ?

Dziękuje i Pozdrawiam
    Darek
  • #20 13782433
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Wszystkie napięcia na cewkach prawidłowe i rezystancje? Bios przeprogramowany oczywiście? , procedura POST idzie ? i zatrzymuje się na 1,07A rozumiem? czyli nie włącza się grafika lub któraś kość VRAM, niewiele danych można tylko gdybać
  • #21 13786629
    Szajer
    Poziom 13  
    Witam,

postawiłem ponownie stary most i prąd po uruchomieniu płyty z powrotem wrócił do 1.26A.

Oto pomiary napięć i rezystancji do masy na cewkach (napięcia mierzone przy pracy płyty)(rezystancja z włożonym CPU):

PL5 3,33V i 5,68KΩ
    PL15 5,01V i 218Ω
    PL4 0,90V i 5,1Ω
    PL6 3,48V i 135KΩ
    PL11 0,92V i 1,5Ω / 0,88V i 1,4Ω (podwójna cewka)
    PL10 1,06V i 6,7Ω
    PL13 1,51V i 453KΩ
    PL14 1,04V i 4,7Ω
    PL12 0,5mV i 1,1Ω a bez CPU po włączeniu pojawia się 0,51V i rezystancja 217Ω

Na cewce PL12 jest to samo na tym drugim CPU.

Zastanawia mnie jeszcze ten pobór prądu przez płytę, na nowym moście o 200mA mniej pobierała i nie było tego specyficznego lekkiego błyśnięcia matrycy podczas włączania.

Bios nie ruszany.

Może te pomiary coś podsuną.

Dziękuje i pozdrawiam
    Darek
  • #22 13787763
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Szajer napisał:
    PL12 0,5mV i 1,1Ω a bez CPU po włączeniu pojawia się 0,51V i rezystancja 217Ω

Wychodzi na to że tu nie prawidłowo jeśli bez CPU i włączonego zasilania, może któryś klucz lub sterownik w tej przetwornicy, do sprawdzenia klucze, i rezystancja na padach tej cewki po jej zdjęciu

Dodano po 35 [sekundy]:

bez wł. zasilania
  • #23 13794088
    Szajer
    Poziom 13  
    Witam,
    Cytat:
    Wychodzi na to że tu nie prawidłowo jeśli bez CPU i włączonego zasilania, może któryś klucz lub sterownik w tej przetwornicy, do sprawdzenia klucze, i rezystancja na padach tej cewki po jej zdjęciu

Dodano po 35 [sekundy]:

bez wł. zasilania

Z tego co się posiłkuję schematem od MBX-237 to tam powinno być zasilanie albo
    GFXCORE albo VHCORE. Napięcia idą przez układy VT1317SFCX które są zasilane z +5VALW. Sprawdzałem trzy takie układy na płycie i wszystkie mają zasilanie 5V
    Dwa idą na : PL11 0,92V i 1,5Ω / 0,88V i 1,4Ω (podwójna cewka) i tu po włączeniu z CPU jak widać są napięcia (0,92V i 0,88V) a na tym trzecim układzie zasilanie jest a na cewce PL12 już nie ma napięcia (0,5mV).

Tylko teraz mam dwa pytania :
    - jakie powinno być napięcie na tej cewce przy normalnej pracy płyty (też około 0,9V) ?
    - czy w tym miejscu nie jest zbyt mała rezystancja (1,1Ω) przy włożonym CPU ?

Dziękuje i pozdrawiam
    Darek
  • #24 13794255
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Szajer napisał:
    - jakie powinno być napięcie na tej cewce przy normalnej pracy płyty (też około 0,9V) ?

Tak
    Szajer napisał:
    czy w tym miejscu nie jest zbyt mała rezystancja (1,1Ω) przy włożonym CPU ?

a jaka bez CPU?
  • #25 13794916
    Szajer
    Poziom 13  
    Witam,

Cytat:
    Szajer napisał:
    czy w tym miejscu nie jest zbyt mała rezystancja (1,1Ω) przy włożonym CPU ?

a jaka bez CPU?

217Ω

Podałem napięcie 0,9V z zewnątrz na tą cewkę i płyta uruchomiła się normalnie wyświetlając obraz(pobór prądu z tego 0,9V wyniósł 1.29A, więc chyba w normie ta rezystancja). Niestety po wyłączeniu płyty i włączeniu dalej nie wyświetla ;(
    Czyli wychodzi na to że układ dający to napięcie 0,9V uszkodził się w trakcie szukania usterki (bądź po podmianie mostu), bo na samym początku sprawdzałem wszystkie napięcia na cewkach i były wszędzie. Reasumując jestem w punkcie wyjścia ;(

Zamówiłem już ten układ ale wiem że wymiana jego nie naprawi tej płyty.

Dzięki i Pozdrawiam
    Darek
  • #26 13796219
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Pozostaje sprawdzić czy istnieją odpowiednie sygnały niezbędne do startu tej przetwornicy (jaki układ?) nie zauważyłem czy sprawdzone klucze w jej aplikacji na obecność zwarć i pomiar napięć z ich wyprowadzeń D S G
  • #27 13852126
    Szajer
    Poziom 13  
    Witam,

niestety nie udało się naprawić laptopa :(
    Laptop został oddany klientowi.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam
    Darek

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Sony Vaio SVE14A2M6EB nie uruchamia systemu ani nie wyświetla obrazu na matrycy ani zewnętrznym monitorze. Problemy zaczęły się po naprawie zawiasu, a użytkownik zauważył, że laptop był wcześniej zalany słodkim napojem. Po czyszczeniu płyty głównej nie znaleziono oznak korozji, a napięcia na CPU i GPU są stabilne. Wymieniono procesor, ale problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie złącza LVDS lub problem z zasilaniem GPU. Po kilku próbach laptop sporadycznie uruchamiał się, ale nie wyświetlał obrazu. Ostatecznie, mimo wielu testów i wymiany komponentów, laptop nie został naprawiony i został zwrócony klientowi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA