logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak założyć podlicznik na piętro w domu wielorodzinnym? Możliwe rozwiązania?

kokcio 05 Lip 2014 16:44 8901 14
REKLAMA
  • #1 13769621
    kokcio
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam, mam następujący problem. Mieszkam w domu wielorodzinnym i chciałbym założyć podlicznik na piętro by osobno się rozliczać. Mam puszkę przez którą przechodzi cały prąd na piętro i tam chciałbym zamontować urządzenie do pomiaru prądu. Kupiłem licznik (taki: http://goo.gl/LzLAFK), zamówiłem wizytę elektryka by podłączył i niestety stwierdził że się nie da. Jako że ja się na tym kompletnie nie znam to napisze tylko co powiedział. Stwierdził że jest tylko jeden niebieski, neutralny kabel na cały dom a liczniki potrzebują oddzielnego dla siebie, i przez to nie da się zamontować. Stąd moje pytanie, po pierwsze czy na prawdę się nie da? A po drugie jeśli się nie da to czy istnieje inna opcja rozliczania prądu dla piętra w postaci jakiegoś urządzenia wpiętego do puszki, czy pozostają jedynie liczniki do kontaktów?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13769638
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6620
    kokcio napisał:
    zamówiłem wizytę elektryka by podłączył i niestety stwierdził że się nie da.

Nie da się ale odpowiedzieć na twoje pytania.
    Zbyt duże straty informacji są na linii elektryk->Ty->Forum.
  • #3 13769639
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    kokcio napisał:
    Stwierdził że jest tylko jeden niebieski, neutralny kabel na cały dom a liczniki potrzebują oddzielnego dla siebie, i przez to nie da się zamontować.

Chyba coś kolego namieszałeś.
  • REKLAMA
  • #4 13769640
    kokcio
    Poziom 9  
    zbich70 "Stwierdził że jest tylko jeden niebieski, neutralny kabel na cały dom a liczniki potrzebują oddzielnego dla siebie" tylko tyle mi powiedział, nic więcej
  • #5 13769649
    kosmos99
    Poziom 38  
    To prawdą nie jest.
  • #6 13769654
    kokcio
    Poziom 9  
    kosmos99 za wikipedią czytam o tym kablu: "Przewód neutralny (N) – przewód elektryczny połączony z punktem neutralnym sieci elektroenergetycznej, mogący służyć do przesyłania energii elektrycznej. Popularnie nazywany "zero robocze". Kolor izolacji zawsze niebieski (jasny)." czyli twierdzisz że mimo tego że jest on jeden na cały dom to i tak można zamontować dodatkowy (drugi) licznik?
  • REKLAMA
  • #7 13769657
    zbich70
    Poziom 43  
    kokcio napisał:
    "Stwierdził że jest tylko jeden niebieski, neutralny kabel na cały dom a liczniki potrzebują oddzielnego dla siebie"

Zapytaj go co miał na myśli. Niech narysuje schemat a Ty wrzucisz na forum.
  • #8 13769660
    kokcio
    Poziom 9  
    zbich70 niestety nie mam takiej możliwości, to elektryk z gumtree, nie jakiś znajomy, raczej mi schematu nie prześle :/
  • REKLAMA
  • #9 13769662
    zbich70
    Poziom 43  
    To znajdź innego.
  • #10 13769669
    kokcio
    Poziom 9  
    zbich70 ok czyli twierdzicie że jednak powinno się dać zamontować i nie tracić wiary? bo bardzo mi na tym zależy
  • #11 13769673
    kosmos99
    Poziom 38  
    kokcio napisał:
    czyli twierdzisz że mimo tego że jest on jeden na cały dom to i tak można zamontować dodatkowy (drugi) licznik?

Tak, licznik nie przerywa obwodu.
  • #12 13769688
    kokcio
    Poziom 9  
    kosmos99 super, jeszcze tylko dla pewności załączę schemat podłączenia tego licznika który kupiłem, jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie Jak założyć podlicznik na piętro w domu wielorodzinnym? Możliwe rozwiązania?
  • #13 13769700
    zbich70
    Poziom 43  
    kokcio napisał:
    zbich70 ok czyli twierdzicie że jednak powinno się dać zamontować i nie tracić wiary? bo bardzo mi na tym zależy

Nic nie twierdzimy. Bo nie jesteśmy na miejscu u Ciebie.
    Prawdopodopnie w miejscu gdzie chciałbyś ten podlicznik nie ma w ogóle żyły N. A jest ona potrzebna (jak na schemacie który zamieściłeś).
  • #14 13769705
    kosmos99
    Poziom 38  
    Standardowe podłączenie, nie wiem dlaczego elektryk nie chciał Ci go zamontowac.
  • #15 13804969
    kokcio
    Poziom 9  
    Mieliście rację, przyszedł inny elektryk i mimo małych problemów udało mu się założyć sprawnie działający licznik. Dziękuję wszystkim za rady. Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem montażu podlicznika na piętrze w domu wielorodzinnym. Użytkownik napotkał trudności, gdy elektryk stwierdził, że z powodu jednego neutralnego kabla (N) na cały dom nie można zainstalować dodatkowego licznika. Uczestnicy forum podkreślili, że istnieje możliwość montażu podlicznika, nawet przy jednym przewodzie neutralnym, oraz zasugerowali znalezienie innego elektryka, który mógłby wykonać instalację. Ostatecznie, po konsultacji z innym specjalistą, użytkownik z powodzeniem zainstalował licznik.
REKLAMA