logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stanley - Kompresor bezolejowy Stanley 50L 10Bar Pionowy

Jordandc 07 Lip 2014 12:59 8862 9
REKLAMA
  • #1 13774525
    Jordandc
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Witam.
    Posiadam wyżej wymieniony kompresor. Jest on nowy, mam go 3 tyg i do tej pory użyłem 3 razy do malowania. Zaniepokoiła mnie jedna rzecz. Mianowicie po napełnieniu kompresora do 10 bar po tygodniu nie używania, ciśnienie spada do 0 bar. Czy to normalne czy coś jest nie tak. Nie słyszę nigdzie żadnego syczenia. Co dziwne w kompresorze znajduje się powietrze jednak ciśnienie opada do 0.
  • REKLAMA
  • #2 13774873
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1550
    Rozrób wody z mydłem , namydl każde połączenie tam gdzie bąbelki tam ucieka powietrze.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 13775244
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    Sprawdź manometr.
  • #6 13776352
    retrofood
    Chodzi mi o szczelność.
  • #8 13776562
    retrofood
    Tfu, nie wiem, ale kilka razy się z tym spotkałem, że szukaliśmy dziury po rurach, zaworach (instalacja rozbudowana), a okazało się, że nieszczelność po kilku latach powstała na gwincie manometru. Stąd też moje uczulenie na ten punkt.

A poza tym, w zasadzie każdy zbiornik ma jakieś malutkie ubytki, nie ma siły.
  • #9 13776606
    Jordandc
    Poziom 15  
    Tylko że ten jest całkowicie nowy. Użyty dosłownie trzykrotnie i już po tygodniu zrzuca całe ciśnienie? Co ważne powietrze jest, tylko ciśnienie uchodzi. Może to presostat czyli ten regulator ciśnienia cały.
  • REKLAMA
  • #10 13795484
    Jordandc
    Poziom 15  
    Znalazłem wyciek na zaworze zwrotnym (na gwincie). Czym uszczelnić? Czy taśma teflonowa da radę? Na zaworze jest dość duża temperatura. Fabrycznie zawór jest wklejony na klej, prawdopodobnie loctite. Wada tego jest taka, że on twardnieje i pod wpływem drgań wykrusza się i rozszczelnia. Będę chyba próbował z teflonem. Z tego co wyczytałem wytrzymuje on 200 stopni celsjusza ciągłej pracy. Wątpię by była tam większa temperatura, choć jest to kompresor bezolejowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nowym kompresorem bezolejowym Stanley 50L 10Bar, który po tygodniu nieużywania traci ciśnienie z 10 bar do 0 bar, mimo że w zbiorniku pozostaje powietrze. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, takie jak sprawdzenie szczelności połączeń za pomocą wody z mydłem oraz manometru. Użytkownik obawia się, że demontaż górnej pokrywy może skutkować utratą gwarancji. W końcu odkrywa wyciek na zaworze zwrotnym i rozważa użycie taśmy teflonowej do uszczelnienia, zauważając, że fabryczny klej może ulegać degradacji pod wpływem drgań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA