logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy to jest możliwe? Podłączenie internetu do dwóch domostw naraz.

Hastoklai 07 Lip 2014 21:04 1011 6
REKLAMA
  • #1 13776120
    Hastoklai
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam! Chciałbym się zapytać was, speców, czy to co obmyśliłem jest możliwe.

Mianowicie moja sasiądka chce opłacać ze mną internet na spółkę, a mam całkiem dobry internet radiowy.
    Otóż mój internet jest podpięty przez kabel Ethernet do komputera (Antena > kabel > zasilanie ? > kabel > komputer). I pytanie jest takie czy mogę rozdzielaczem Ethernet poprowadzić internet do mojego komputera oraz drugim kablem do sąsiądki, która podłączy tam do niego router? Czy nie będzie żadnych zakłóceń i będzie okej?
  • REKLAMA
  • #2 13776129
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 73
    Musisz postawić u siebie router, który rozdzieli ci łącze do ciebie i sąsiadki, sąsiadka u siebie też moze postawić router, żeby mieć np. net po WiFi.
  • REKLAMA
  • #3 13776184
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Hastoklai napisał:
    Czy nie będzie żadnych zakłóceń i będzie okej?

Pamiętaj że będziesz musiał podzielić się transferem nie mówiąc o tym że sąsiadka może ci skutecznie uniemożliwić korzystanie z internetu kiedy będzie korzystać z torrentów lub jakiś streamów video w sieci a router nie będzie miał podziału pasma czy QoS. A to jeszcze nie jest najgorsze bo ktoś może popełnić jakieś przestępstwo z komputerów sąsiadki a ty będziesz za to odpowiadał bo umowa jest na ciebie. Osobiście nie wchodził bym w takie udostępnianie.
  • REKLAMA
  • #4 13776260
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 743
    Pomijając problemy prawne - musisz mieć switch/router - kabel do zastosowań zewnętrznych UTP nie przekraczający 100m.
  • #5 13776294
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Router, klonowanie mac i wszyscy zadowoleni. Szczególnie sąsiadka. Jak to mówią?? Nie da ci żona, nie da ci matka .................... ;)
  • #6 13776299
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Coś w tym jest ;)
  • REKLAMA
  • #7 13776721
    Hastoklai
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Bardzo serdecznie dziękuję i pozdrawiam ! :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość podłączenia internetu do dwóch domów, dzieląc łącze z sąsiadką. Odpowiedzi sugerują, że konieczne jest zainstalowanie routera, który rozdzieli sygnał, a sąsiadka może również użyć własnego routera do uzyskania dostępu do WiFi. Wskazano na potencjalne problemy z dzieleniem transferu, takie jak spowolnienie prędkości przy korzystaniu z torrentów oraz ryzyko prawne związane z odpowiedzialnością za działania sąsiadki. Zwrócono uwagę na konieczność użycia kabla UTP do 100 m oraz na możliwość klonowania MAC adresu dla lepszej współpracy urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA