logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

karta wifi WN722N nie widzi sici, trzeba ponownie instalować sterownik

Dolce 09 Lip 2014 17:34 1563 8
REKLAMA
  • #1 13781540
    Dolce
    Poziom 22  
    Ocena: 175
    Witam.
    Mam problem z kartą wifi tp linka model TP-WN722N. Pierwotnie - po zainstalowaniu systemu Windows7 64 bit, zainstalowaniu sterownika karty wifi oraz podłączeniu karty wszystko pracowało jak należy. Od jakiegoś czasu (niestety nie kojarzę z czym to może być związane ale nie przypominam sobie, żebym odinstalowywał, kombinował z jakimiś sterownikami "Internetowymi" itp), po uruchomieniu komputera karta nie widzi sieci - w prawym dolnym rogu monitora widnieje ikonka wifi przekreślona czerwonym krzyżykiem. Dopiero ponowne zainstalowanie sterowników powoduje, że karta "ożywa". Trochę to upierdliwe przy każdym uruchamianiu komputera instalować sterownik tej karty.
    Taka sytuacja występuje już drugi raz - tzn. na poprzednio zainstalowanym systemie (też Windows7 64bit) porobiło się tak samo.
    Sterowniki do karty pobrałem ze strony producenta, zainstalowałem najnowszy. Próbowałem zainstalować również starsze ale jest tak samo.
    Może to jakaś wskazówka ale po zainstalowaniu starszego sterownika po dokładnie jednym uruchomieniu komputera karta odnalazła sieci bez potrzeby ponownego instalowania sterownika :) ale potem już niestety znowu to samo...
    Co może być przyczyną opisanego problemu z kartą wifi ?
    Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13781991
    zocho8
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    ja bym spróbował odinstalować sterowniki od tej karty i zainstalować od nowa. Zwróć też uwagę na to czy instalujesz sterowniki do wersji 64bitowej
  • REKLAMA
  • #3 13782073
    Dj Haker

Poziom 35  
    Ocena: 99
    Masz jakiś wykrzyknik przy karcie wifi w chwili zaniku sieci (w menedżerze urządzeń)?
    System może mieć jakiś konflikt i wyłącza kartę.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
    Aleja Kijowska 24, Kraków, 30-079 | Strona WWW: https://odzyskajdane.info
  • REKLAMA
  • #4 13782867
    Dolce
    Poziom 22  
    Nie ma żadnego wykrzyknika w Menadżerze urządzeń.
    Co ewentualnie jeszcze może być powodem problemów z kartą ?
  • #5 13782904
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    zocho8 napisał:
    Zwróć też uwagę na to czy instalujesz sterowniki do wersji 64bitowej

Gdyby tak było, to Windows sam by to "zgłosił".
    Dolce napisał:
    Co ewentualnie jeszcze może być powodem problemów z kartą

Instalujesz TYLKO sterowniki, czy całe to badziewie z panelem od TP Linka.
    Może też być karta uszkodzona.
  • Pomocny post
    #6 13782954
    daniels3211
    Poziom 9  
    Spróbuj zainstalować stery przez menadżer urządzeń miałem podobny kłopot :) powinno pomóc :)
  • #7 13783190
    Dolce
    Poziom 22  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Instaluję sterowniki, bez dodatkowych programów ze strony producenta :
    Link
    Akurat dzisiaj karta uruchamia się z systemem. Wczoraj zainstalowałem starsze sterowniki i jeszcze jakiś program o nazwie QSS-722, który zresztą potem odinstalowałem.
    Dziwnie się zachowuje ta karta.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 13783815
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    Dolce napisał:
    Dziwnie się zachowuje ta karta.

Mam tą kartę i działa super (Windows 7 64 bit Professional).
    KOCUREK1970 napisał:
    Może też być karta uszkodzona.

Reklamacja do sklepu.
  • #9 13785962
    Dolce
    Poziom 22  
    Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą WiFi TP-Link model TP-WN722N, która po zainstalowaniu systemu Windows 7 64-bit przestaje widzieć sieci bezprzewodowe. Po każdym uruchomieniu komputera konieczne jest ponowne instalowanie sterowników, co jest uciążliwe. Użytkownik próbował różnych wersji sterowników, w tym najnowszych i starszych, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują odinstalowanie i ponowne zainstalowanie sterowników, sprawdzenie menedżera urządzeń pod kątem konfliktów oraz instalację sterowników przez menedżera urządzeń. Użytkownik zauważa, że karta czasami działa poprawnie, co sugeruje, że może być uszkodzona lub występuje problem z oprogramowaniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA