logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Studio Works 563N - brak zasilania, ciche cykanie z transformatora

Marcinkow1 22 Kwi 2005 17:27 1293 10
REKLAMA
  • #1 1428020
    Marcinkow1
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam!
    Posiadam w/w uszkodzony monitor po podłączeniu do sieci nie zapala się nawet dioda po rozebraniu słychać ciche cykanie prawdopodobnie z tego większedo trafa. nie znam się zbytnio na monitorach i proszę o sugestie z góry dzięki za odpowiedzi.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1428052
    adrian1201
    Poziom 29  
    Ocena: 413
    witam
    najprawdopodobniej padl HOT odlacz tranzystor lini i podepnij zarowke okolo 70 w miejsce tranzystora miedzy colektor a emiter w jesli odpali na zarowce to zasilacz jest ok
    sprawdz wylutowany tranzystor czy niejest zwarty
    profilaktycznie sprawdz condensatory na B+
  • Pomocny post
    #3 1428057
    ptak74
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Masz uszkodzony tranzystor końcowy w linii dł., niestety nie mam schematu, więc ci nie napiszę jego nr i symbolu. Znajduje się na 100% w okolicy transformatora WN. Wymieniając ten tranzystor musisz ustalić przyczynę jego uszkodzenia może nią być za wysokie napięcie na jego kolektorze lub wyschnięty kondensator pomiędzy jego kolektorem a emiterze (dla pewności wymień go bez sprawdzania)

Dodano po 1 [minuty]:

żarówka max 40W
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1428087
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Również mi się zdaje, że przyczyną tego iż przetwornica nie może się włączyć jest zwarcie HOTa. Tak jak kolega adrian1201 napisał wepnij żarówke między C-E i pomież napięcia na różnych rozdzielczościach. Powinny się stopniowo zwiększać. Oprucz wspomnianych kondensatorów w +B sprawdz także kondensator powrotu (kilka nF na 1,6kV lub więcej) oraz diody obok. Przyczyną spalenia tranzystora lini może być również mały tranzystor polowy podłączony przez transrormator separujący do bazy HOTa, drabinka lub trafopowielacz. Najprostrzym sposobem sprawdzenia trafa jest zmierzenie rezystancji na najwyższym zakresie miernika między kapturkiem od kineskopu a masą. Omomierz powinien pokazywać nieskończoność. Nie jest to jednak bardzo wiarygodna metoda i nie upewni Cię ona czy trafopowielacz jest sprawny.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1428505
    Marcinkow1
    Poziom 16  
    Znalazłem ten tranzystorek i pisze na nim sss7N60A czy mógłby ktoś napisać co to za tranzystorek?
  • #7 1428706
    Marcinkow1
    Poziom 16  
    Podłączyłem żarówkę zamiast tranzystora i zaczyna świecić a później szybko migać ale w monitorze nie zapala się dioda.
  • #8 1431592
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    Sprawdz diody zaraz za zasilaczem, coś musi nie grać z zasilaniem napięciem 5V lub 12V, że wogóle nie włącza się dioda. W sprawie mrygania żarówki to sprawdz zasilacz +B (najprawdopodobniej na jakimś IRF) i elementy dołączone do jego bramki.
    Czy ten HOT był sprawny?
    Pozdrawiam :-)
  • #9 1432945
    Marcinkow1
    Poziom 16  
    Witam!
    HOT oczywiście był uszkodzony, po włożeniu nowego rozerwało układ scalony obok niego. Czy posiada ktoś schemat tego monitora?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 1432989
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    W bazie schematów są! Chassi CB563G i CB563N.
    Nie zostawiłeś kawałków cyny na ścieżkach jak lutowałes? Mi czasami niedopatrzenia narobiły troche huku :wink:
  • #11 1432999
    Marcinkow1
    Poziom 16  
    Dzięki za schemacik a co do kawałków cyny to jestem pewien że jest czysto bo patrzyłem kilka razy.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Studio Works 563N nie uruchamia się po podłączeniu do sieci, nie świeci nawet dioda, a po rozebraniu słychać ciche cykanie z transformatora. Przyczyną najprawdopodobniej jest uszkodzony tranzystor HOT (końcowy w linii wysokiego napięcia), który znajduje się w pobliżu transformatora WN. Zaleca się odłączenie tego tranzystora i podłączenie w jego miejsce żarówki (max 40W) między kolektor a emiter, co pozwala sprawdzić, czy zasilacz działa poprawnie. Uszkodzenie HOT może być spowodowane wysokim napięciem na kolektorze lub uszkodzonym kondensatorem między kolektorem a emiterem, który warto profilaktycznie wymienić. Dodatkowo należy sprawdzić kondensatory na linii +B, kondensator powrotu oraz diody za zasilaczem, które mogą wpływać na brak napięcia 5V lub 12V i brak zapalania się diody sygnalizacyjnej. Po wymianie HOT uszkodził się również układ scalony obok niego. Schematy monitorów Studio Works 563N i CB563G są dostępne i mogą pomóc w diagnozie. Tranzystor HOT oznaczony jako SSS7N60A to tranzystor PowerMOS, którego dane katalogowe można znaleźć online. Pomiar rezystancji transformatora i elementów powiązanych może pomóc w dalszej diagnostyce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA