logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DAF XF105 - Przewód do sygnału cofania, reduktor napięcia - lokalizacja

Mar-Sob 12 Lip 2014 00:30 3558 5
REKLAMA
  • #1 13788855
    Mar-Sob
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Witam i zwracam się z prośbą o pomoc.
    Pierwsza sprawa dotyczy sygnału cofania (brzęczyka), który załącza się wraz z wrzuceniem biegu wstecznego i przełączeniem klawisza przy kierownicy. Chcę odpiąć (fizycznie przeciąć) ten przewód, by za jego pomocą sterować przekaźnikiem, który będzie podawał zasilanie +24V. Będzie to miało zastosowanie przy doświetlaniu prawego narożnika (rejon prawego przedniego koła i stopnicy) podczas cofania. Jaki jest numer tego przewodu i mniej więcej w którym miejscu (po otwarciu atrapy i maskownicy skrzynki elektrycznej) go znajdę?

Ponadto proszę o pomoc, gdzie szukać reduktora napięcia (24V/12V), który jest montowany w DAFie. Chcę wyprowadzić zasilanie +12V w rejonie półki pod stolikiem a nie lubię pajęczarstwa i temu podobnych przypadlości; 12V mam poprowadzone (fabrycznie?) przy tachografie, nad głową kierowcy - do CB Radia, a prowadzenie stamtąd przewodów jest dość kłopotliwe (szyny od zasłon, demontaż obudowy słupka, itp.).

VIN pojazdu: XLRTE47MS7E795637.

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13800175
    krisbrumm
    Specjalista - DAF Trucks
    Ocena: 831
    przewód do brzęczyka cofania to 6012
    Przetwornica z 24 na 12 Volt usytuowana jest poniżej tablicy bezpieczników przy słupku- ma charakterystyczne kwadratowe kratki wentylacyjne i napis dużą czcionką na obudowie 12V
  • REKLAMA
  • #3 13805164
    Mar-Sob
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Dziękuję za pomoc - reduktor napięcia znalazłem. Co prawda w trochę innym miejscu (poniżej tablicy bezpieczników, bliżej osi pojazdu), ale jest to, o co mi chodziło.
    Pozostaje teraz tylko zlokalizować przewód 6012 pod atrapą i będę "w domu" :)
  • REKLAMA
  • #4 16580490
    janre
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Mam pytanie: gdzie znajduje się w dafie 105 brzęczek cofania? W tej chwili ktoś przerobił i zamontował brzęczek w lampie cofania i podłączył do żarówki cofania i nie ma możliwości wyłączenia np. w nocy. Być może znajdę kabel i podłączę tak jak w oryginale.
  • REKLAMA
  • #5 16584561
    krisbrumm
    Specjalista - DAF Trucks
    Ocena: 831
    oryginalnie jest w tylnej lampie. Dwukrotne włączenie wstecznego (następujące jeden po drugim) powinien wyłączyć brzęczyk.
  • #6 16584615
    janre
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    W moim Dafie (2011) na desce jest wyłącznik brzeczka jednak nie działa bo ktoś podłączył bezpośrednio do zasilania lampy cofania. W lampie nie ma dodatkowego przewodu do brzeczka, czyli lampy są nie oryginalne. Wg logiki musi być dodatkowy obwód
REKLAMA