logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instrukcja obsługi i instalatora dla centralki DSC R4035 - gdzie znaleźć?

kasprzyk 22 Kwi 2005 22:05 8961 16
  • #1 1428822
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    witam
    mam centralkę z manipulatorem jak poniżej, rozumiem że to DSC, tylko chciałbym więcej informacji (instrukcja obsługi instalatora, użytkownika)
    Załączniki:
    • Instrukcja obsługi i instalatora dla centralki DSC R4035 - gdzie znaleźć? centralka.jpg (70.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Instrukcja obsługi i instalatora dla centralki DSC R4035 - gdzie znaleźć? manip.jpg (47.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 1429181
    rgb
    Poziom 28  
    Ocena: 110
    Płyta procesora (centrali )wyglada na PC 5010 taki sam sposób rozmieszczenia elementów na to wskazuje- możesz sam porównać pod linkiem http://aat-t.ath.cx/aat/index.php?page=sys_al/centrale/sys_al_centrale_pc5010 przy okazji zapoznasz się z opisem jej możliwości funkcji i ewentualnej rozbudowy.
    w załączeniu przesyłam instrukcje obsługi jesli jesteś zainteresowany reszztą dokumentacji tzn.instrukcja instalacyjna ,arkusz programowania ,instrukcja instalacyjna klawiatury z arkuszem programowania mogę Ci przesłać na PW.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • DSC_Pc5010_obs.pdf (609.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 1429433
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    witam

zdjęcie z linku mogłoby byc troszkę wyraźniejsze, jeszcze nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić - "zgrubnie" się zgadza - czy dsc ma jakąś stronę polską??

poproszę o instrukcje - chyba najlepiej tutaj: markokas(_at_)poczta.onet.pl

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 1429621
    rgb
    Poziom 28  
    Wskazany link jest stroną polskiego autoryzowanego dystrybutora firmy DSC.
    Załączniki:
    • Instrukcja obsługi i instalatora dla centralki DSC R4035 - gdzie znaleźć? centralka_145.jpg (71.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 1431449
    Sławek_H
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    To jest DSC PC 5010 i klawiatura LED 5508.
    W załączeniu wszystkie instrukcje jakimi dysponuję.
    Załączniki:
    • DSC_PC5010_v1.0_v2.0.zip (4.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 1433920
    raven000
    Poziom 12  
    mam nadzieje ze sie nie obrazisz ale ta centalka to kupa zlomu:) elektronicznego ma ogromne bledy i nie zawsze dziala tak jak powinna wiesza sie powoduje falszywe alarmy sama z siebie:)
  • Pomocny post
    #7 1433973
    Krop
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Rezystory parametryczne linii bezpośrednio przy centrali jak dla mnie to błąd.
  • #8 1434013
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    ok!

co do tej centralki - nie mam żadnych poważnych planów, poniewaz "wpadła" mi w ręce, chciałbym poznać bliżej wyrób DSC - nie miałem dotychczas styczności, a liczę się z tym, że prędzej czy później ktoś mnie wezwie do alarmu tej firmy - klient się zapyta a ja wtedy anie "me" ani "ce" ;) dlatego warto poznać rozwiązania jakie stosuje ta firma

pozdrawiam

co do rezystorów - dokładnie się zgadzam - powinny być stosowane na końcówkach linii (czujkach - poprzedni instalator może jeszcze tego nie wiedział)- ale to już nie ma znaczenia, jeżeli gdzieś ją założę, zrobię wszystko prawidłowo
  • Pomocny post
    #9 1434084
    rgb
    Poziom 28  
    Jeden z kolegów ocenił centrale jako złom > Ciekawe na czym opiera swoje doświadczenia ?(ile ich zamontował) zamontowałem ok 85 urządzeń a według mojej bazy klientów 72 urządzenia z modułem rozszerzającym 5108 i nigdy nie miałem żadnych kłopotów z tym produktem. Obecnie montuje nowszą wersję poprzedniej DSC 5010 jest to DSC 5020 i jak dotychczas 18 instalacji również działa bez zarzutu. Produkt oceniam jako bardzo dobry godny polecenia .
  • #10 1436878
    raven000
    Poziom 12  
    rgb napisał:
    Jeden z kolegów ocenił centrale jako złom > Ciekawe na czym opiera swoje doświadczenia ?(ile ich zamontował) zamontowałem ok 85 urządzeń a według mojej bazy klientów 72 urządzenia z modułem rozszerzającym 5108 i nigdy nie miałem żadnych kłopotów z tym produktem. Obecnie montuje nowszą wersję poprzedniej DSC 5010 jest to DSC 5020 i jak dotychczas 18 instalacji również działa bez zarzutu. Produkt oceniam jako bardzo dobry godny polecenia .

powiem to tak pracuje w firmie zajmujacej sie monitoringiem i instalacjami LSA i CCTV wiec mam pelen nadzor na tymi centralami i moja baza klientow siega ok 1500 z czego ok 150 to systemy DSC i odkad panietam to sa wiecznie z nimi problemy jak nie wieksze to miejsze i nie ma tygodnia abym nie byl wezwany na jakos usterke zwiazana z tymi centralami
    jak mozna okreslic jako dobra centrale ktora nie ma nawet glosnej sygnalizacj i ngerencji osob trzecich w system (tamper) przy wykorzystani DEOL moja wiedza co do uterkowosci ccental jest szeroka nie ma jeszcze takiej ktora byla by idealna nawet bardzo popularny satel ma swoje wady ktore notorycznie sie powtarzaja tak samo trafiaja sie bugi w porogramowaniu najbardziej mi utkil wpanieci blad z ca-6 v3.03 ktora tonowo zle wybierala czyfre 4
    wiec nie ma central idealnych tylko nie wszystkie sa rowne sobie:)
  • #11 1437378
    rgb
    Poziom 28  
    Wydaje mi się ,że wiekszość usterek jakie występują na obiektach które firma w której pracujesz nadzoruje wynika jednak z braku staranności , błędów instalacyjnych popełnianych przez instalatorów oraz niewłaściwego oprogramowania wynikającego z powierzchownej znajomości instalowanej centrali .
    Cytat:
    jak mozna okreslic jako dobra centrale ktora nie ma nawet glosnej sygnalizacj i ngerencji osob trzecich w system (tamper) przy wykorzystani DEOL
    proponuje zapoznać się z arkuszem programowania i instrukcją instalacyjną .Dwa wyjścia PGM znajdujące się na płycie centrali pozwalają na oprogramowanie w taki sposób,aby(podczas sabotażu ) sterować dodatkowymi urządzeniami sygnalizacyjnymi np.sygnalizator wewnętrzny , sygnalizator zewnętrzny ( przez przekaźnik)nadajnik-Patrz Typy wyjśc programowalnych podprogramy 141 dla PGM 1 - 142 PGM 2 (sabotaż lini typ wyjścia 6)
    wiec moim zdaniem można zrobić sygnalizacje głośną .
    Cytat:
    wiec nie ma central idealnych tylko nie wszystkie sa rowne sobie:)
    Otóż to i dlatego właściwy dobór urządzeń na potrzeby klienta ,starannie wykonana i przemyślana instalacja to sukces do bezawaryjnej pracy systemu .
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #12 1438097
    adam_mk
    Poziom 20  
    ravven000
    Zerwij współpracę z tym partaczem, który nie daje sobie rady z poprawnym instalowaniem dość dobrego sprzętu. Dziwne, że na tak wiele systemów masz tylko 150 DSC. Może Twoi szefowie ściśle współpracuję z dystrybutorem innej firmy i to jest powód, że ta inna firma jest najlepsza?
    Znam to. W branży siedzę 20 lat. Współpracuję z wieloma SMA takimi jak Twoja. Zadziwia mnie podana statystyka.
    Adam M.
    To nie centrala nie ma głośnej sygnalizacji. To sytem nie ma. A nie ma, bo go nie zbudowali.

Kasprzyk
    Ta centrala to PC5010 v 2.0 (bez dublowania linii)
  • #13 1438112
    marcin4642
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    rgb wpełni się z tobą zgadzam.
  • Pomocny post
    #14 1465651
    DoctorX
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    adam_mk napisał:
    ravven000
    Zerwij współpracę z tym partaczem, który nie daje sobie rady z poprawnym instalowaniem dość dobrego sprzętu. Dziwne, że na tak wiele systemów masz tylko 150 DSC...
    ...(bez dublowania linii)

Po części się zgadzam,ale jak siedzisz w zawodzie to wiesz jak to czasem wygląda...przejmuje się spod "opieki" innej firmy obiekty w których juz były lipnie zamontowane systemy i wtedy się zaczyna wszystko jeb...więc podstawą w takiej sytuacji jest najpierw sprawdzenie całego systemu,a potem dopiero narzekanie(w razie konieczności) ale tak sobie tylko gdybam :) na szczęście to już nie moja działka...

chyba troche odbiegłem od tematu? ;)

czy kolega kasprzyk ma wszystko czego potrzebował?(bo w razie "w" mam chyba wszystkie opisy DSC jakie wyszły...tj. pdf-y)
  • #15 1465788
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    witam

do tej centrali posiadam już wszystko, ale inne instrukcje mile widziane

podaje:
    markokas(_at_)o2.pl
  • #16 1465836
    DoctorX
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    raczej jak mam wysłać to jakieś konkretne typy ponieważ(54MB po spakowaniu) z moim łączem to hoho ;)
  • #17 1465941
    adam_mk
    Poziom 20  
    Używacie czasem DLS?
    Jest już DLS 2000. Sam rozpoznaje z jaką centralą (typem, modelem) się łączy. Bardzo wygodny.
    Pozdrawiam Adam M.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania instrukcji obsługi i instalatora dla centralki alarmowej DSC R4035, która została zidentyfikowana jako model DSC PC 5010 z manipulatorem LED 5508. Uczestnicy potwierdzają, że jest to sprzęt firmy DSC, a dostępne są instrukcje obsługi, instalacyjne oraz arkusze programowania, które można uzyskać na prośbę. Wskazano polskiego autoryzowanego dystrybutora DSC jako źródło informacji. Wymieniono problemy techniczne związane z centralą, takie jak błędy elektroniczne, zawieszanie się, fałszywe alarmy oraz nieprawidłowe stosowanie rezystorów parametrycznych linii, które powinny być montowane na końcach linii czujek. Podkreślono, że wiele usterek wynika z błędów instalacyjnych i niewłaściwego oprogramowania, a prawidłowa konfiguracja wyjść programowalnych PGM pozwala na implementację sygnalizacji sabotażu i innych funkcji. W dyskusji pojawiły się opinie zarówno krytyczne, jak i pozytywne dotyczące niezawodności central DSC, z uwzględnieniem doświadczeń instalatorów. Wspomniano także o nowszym modelu DSC 5020 oraz oprogramowaniu DLS 2000, które automatycznie rozpoznaje typ centrali i ułatwia konfigurację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA