logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vidi-IPD-100 - zero widoczności w nocy, problem z detekcją ruchu

chrobry25 13 Lip 2014 17:22 2640 7
  • #1 13793308
    chrobry25
    Poziom 14  
    Ocena: 76
    Zakupiłem kamerke jak w temacie na alledrogo. Pierwsze co mnie zdziwiło to symbol na pudełku "in door" a kamera sprzedawana jako zewnętrzna. Druga sprawa to niemalże zerowa widoczności w nocy - czy możliwe ze dosyć mocno oświetlony dom sąsiada (odległość ok 60m) może mieć na to wpływ ?
    Trzecia najważniejsza to problem z detekcją ruchu. Ruch wykrywany jest tylko w odległości ok 10m - czy to normalne, czy w innych kamerach jest podobnie ?
  • #3 13793777
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    chrobry25 napisał:
    Zakupiłem kamerke jak w temacie na alledrogo

Kupiłeś kamerę IP za niecałe 300PLN.... to jest produkt chiński - najtańszy z najtańszych - teraz pomyśl że ta kamera w chinach kosztuje 23 USD - czyli około 75 PLN NETTO!
    Czy za takie pieniądze zrobiłbyś dobry produkt ?

chrobry25 napisał:
    Druga sprawa to niemalże zerowa widoczności w nocy

Kamera jest najtańszą opcją - w środku najrawdopodobniej jest bardzo słabiutki przetwornik 1/4" OV9712S, którego czułośc jest na poziomie 1luxa.... do tego dołóżmy tani obiektyw z jasnością F2.0 - to czułośc leci ci na łeb i szyję. W nocy może coś zobaczysz.... ale będzie bardzo słabo

chrobry25 napisał:
    czy możliwe ze dosyć mocno oświetlony dom sąsiada (odległość ok 60m)

Raczej nie - tzn w kamerach z półki średniej - takie rzeczy się nie zdarzają. W tanich.... chlera wie - poszukaj funkcji BLC?

chrobry25 napisał:
    Trzecia najważniejsza to problem z detekcją ruchu. Ruch wykrywany jest tylko w odległości ok 10m

I tak ma działać !
    Nie oczekuj że poruszenie 20 pikseli w odległości 20 metrów uruchomi detekcje ruchu.... 20 pikseli z 1Miliona to są promile. A detekcja ruchu jest konfigurowana w procentach.

suworow napisał:
    Wybacz ale jesteś kolejnym z rzędu gościem na tym forum który kupił sobie odpustowy karabin i dziwi się że nie może nic upolować......

Masz racje- Kolega jest klientem który złapał się na marketingowy bełkot.... i na kamerki marek takich jak VIDI czy lcsecurity czy jeszcze innych allegrowych.

Te kamery to jest chłam - z firm takich jak longse, longplus, acesee,
    Jeżeli genway to "profesjonaliści" powinni napisać że to są podstawowe ekonomiczne kamery IP do obserwacji dziennej.... a nie "tutaj cytat ze strony: Profesjonalna kamera kolorowa 1MP do zastosowania zewnętrznego. Kamerę wyróżnia doskonała jakość obrazu dzięki zastosowaniu wysokiej jakości przetwornika 1/4" Progressive Scan OV CMOS . Diody IR umożliwiają podgląd w całkowitej ciemności na odległość do 15 metrów"

Ja na końcu sprawdziłbym czy oświetlacz działa.
  • #4 13793924
    chrobry25
    Poziom 14  
    Docelowo chce zastąpić tą kamerę czymś lepszym (Hikvision DS-2CD2012-I)a te dać do najmniej wrażliwego miejsca gdzieś w pomieszczeniu. Kupiłem ją za 200zl i nie spodziewałem się cudów. Chciałem obeznać się trochę w temacie, zobaczyć jakie generuje obciążenie na moim starym laptopie, który działa jako rejestrator a tym samym ile jeszcze kamer pociągnie. Chciałbym wiedzieć, bo to dla mnie w tej chwili najistotniejsza sprawa czy Hikvision będzie lepiej działać jeżeli chodzi o detekcje ruchu ? Czy wykryje ruch 25 - 30m od kamery ?
  • #5 13794073
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    jeżeli zależy Ci na skutecznej detekcji ruchu kup czujniki... tylko może zmień dostawcę. " detekcja ruchu " oparta o kamery zawsze będzie ułomna.
    chrobry25 napisał:
    hciałem obeznać się trochę w temacie, zobaczyć jakie generuje obciążenie na moim starym laptopie, który działa jako rejestrator a tym samym ile jeszcze kamer pociągnie
    Na to będzie miały też wpływ sama kamera , jej ustawienia, i użyte oprogramowanie. Chyba polizałeś cukierka przez szybę....

chrobry25 napisał:
    Chciałbym wiedzieć, bo to dla mnie w tej chwili najistotniejsza sprawa czy Hikvision będzie lepiej działać jeżeli chodzi o detekcje ruchu ? Czy wykryje ruch 25 - 30m od kamery ?

a jpl napisał:
    jpl napisał:
    I tak ma działać !
    Nie oczekuj że poruszenie 20 pikseli w odległości 20 metrów uruchomi detekcje ruchu.... 20 pikseli z 1Miliona to są promile. A detekcja ruchu jest konfigurowana w procentach.

dalej nie wiemy czy sprawdziłeś te diody....
    pozdrawiam
  • #6 13795464
    chrobry25
    Poziom 14  
    Diody sprawdziłem - działają. Kamera w pomieszczeniu daje dobry obraz dzień/noc. Natomiast na zewnątrz w nocy obraz jest nieakceptowalny. Ten model już tak ma, z tego co widzę.
  • #7 13874412
    robin_hood_2010
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Jakby ktoś potrzebował to podaje link do protokołu RTSP:
    rtsp://adresip:554/user=admin&password=&channel=1&stream=0.sdp
    pomocne do strumieniowania np w VLC
  • #8 14070310
    chrobry25
    Poziom 14  
    Kamera wymieniona na Hikvision.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z kamerą Vidi-IPD-100, która ma zerową widoczność w nocy oraz ograniczoną detekcję ruchu. Inni uczestnicy forum zauważyli, że kamera jest niskiej jakości, co wpływa na jej wydajność, zwłaszcza w warunkach słabego oświetlenia. Wskazano, że detekcja ruchu w tanich kamerach jest często ograniczona, a użytkownik rozważa wymianę na model Hikvision DS-2CD2012-I, który powinien lepiej radzić sobie z detekcją ruchu na większych odległościach. Użytkownik potwierdził, że diody kamery działają, ale jakość obrazu na zewnątrz w nocy jest nieakceptowalna.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA