logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampka pokojowa z potencjometrem nie działa - brak prądu do żarówki, co sprawdzić?

Paszczak22 15 Lip 2014 13:11 2106 9
REKLAMA
  • #1 13798270
    Paszczak22
    Poziom 16  
    Ocena: 114
    Zakupiłem w znanej sieci sklepów dyskontowych lampkę pokojową która ma regulowaną moc świecenia. Regulacja jest na potencjometrze. Myślałem, że spaliła mi się żarówka kupiłem nową i dalej nic. Miernikiem sprawdziłem, że prąd nie dochodzi do żarówki. Po rozkręceniu okazało się, że nie jest zamykany obwód na elektronice. Miernikiem w pozycji diody potencjometr zamyka obwód tylko w pozycji max a na wyjściu nie zamyka wcale. Czy może jest tu jakiś bezpiecznik temperaturowy czy inny? Gdzie szukać przyczyny? A może, źle dokonuje pomiarów?

Lampka pokojowa z potencjometrem nie działa - brak prądu do żarówki, co sprawdzić? Lampka pokojowa z potencjometrem nie działa - brak prądu do żarówki, co sprawdzić?

Moderowany przez fortronik:

Poprawiono zamieszczenie zdjęć. Następnym razem proszę zapoznać się z metodą zamieszczania zdjęć.

• REKLAMA
  • #2 13798408
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    Potencjometr 504 ( 500komów ) nie sprawdzisz miernikiem nastawionym na "diody", nastaw miernik na największy zakres omomierza.
    Nie sądzę aby potencjometr był uszkodzony, zazwyczaj on steruje triakiem, tyrystorem, modułem wykonawczym.
    Pozdrawiam. Stefan
  • REKLAMA
  • #3 13798950
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    Lampka pokojowa z potencjometrem nie działa - brak prądu do żarówki, co sprawdzić?
    Sprawdź czy ten zaznaczony element, to bezpiecznik termiczny. Jeśli tak, to go sprawdź.
    Pozdrawiam
  • #4 13799031
    Paszczak22
    Poziom 16  
    Tak to bezpiecznik termiczny 115 st. C ale obwód zamyka. więc wnioskuję, że jest dobry. A jak sprawdzić czy są zimne luty?
  • REKLAMA
  • #5 13799067
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Ocena: 559
    Wziąć lutownicę i je poprawić, a jeśli Ci się nie chce to dobra lupa i patrz czy każdy lut łączy i nie ma przerw :)
  • REKLAMA
  • #6 13799081
    el2010tmp
    Poziom 25  
    Ocena: 43
    Tam jest tylko kilka elementów a Ty masz miernik. Jaki problem sprawdzić po prostu wszystko po kolei?
  • #7 13800034
    Paszczak22
    Poziom 16  
    el2010tmp napisał:
    Tam jest tylko kilka elementów a Ty masz miernik. Jaki problem sprawdzić po prostu wszystko po kolei?

Bo niewiem co to za elementy i czy powinienem mierzyć ich opór pojemność czy cokolwiek innego. Co do poprawienia lutu każdego elementu mam problem z którym jeszcze nigdy nie miłem do czynienia... mianowicie ten lut się nie topi. Czy to może być jakiś lut o wyższej temperaturze topnienia?
  • #8 13806170
    Paszczak22
    Poziom 16  
    Ok... kilka dni nauki na youtubie i już wiem jak się sprawdza wszystkie elementy :). Winowajcą okazał się być rezystor 3 ohm mieszczący się pod tym właśnie bezpiecznikiem zaznaczonym na zdjęciu przez mariann. Do tej pory myślałem, że psują się tylko bezpieczniki i kondensatory :). Przepalonego rezystora się nie spodziewałem. Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #9 13806284
    Zygmunt_mt
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    Paszczak22 napisał:
    Ok... kilka dni nauki na youtubie i już wiem jak się sprawdza wszystkie elementy
    Bardzo ładnie, że znalazłeś uszkodzony element. Choć sprawdzanie elementów w układzie, nie jest wcale takie proste. Zwykle są one bocznikowane przez inne elementy
    Paszczak22 napisał:
    Do tej pory myślałem, że psują się tylko bezpieczniki i kondensatory
    Na to nie ma reguły, choć ja po bezpiecznikach, postawiłbym elementy czynne, tak jak diody , tranzystory i układy scalone. A uszkodzenie bezpiecznika, na ogół też ma swoja przyczynę. I jak się jej nie znajdzie, to może ulec uszkodzeniu kolejny bezpiecznik, a przy okazji kilka innych elementów.
  • #10 14780813
    Paszczak22
    Poziom 16  
    Po roku lampka nadal działa. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z lampką pokojową z potencjometrem, która nie dostarcza prądu do żarówki. Po wymianie żarówki i pomiarach multimetrem stwierdził, że obwód nie jest zamykany. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie potencjometru oraz bezpiecznika termicznego. Po dalszych badaniach, użytkownik odkrył, że uszkodzony był rezystor 3 ohm, co było przyczyną problemu. Po naprawie lampka działa poprawnie.
REKLAMA