logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gubienie pakietów w sieci lan (2%) przy 100Mbs, jaki router/switch

karul78 17 Lip 2014 12:57 4047 9
  • #1 13803670
    karul78
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam,
    Mam router DSL Comtrend 3223 i od niego oddalony o ok. 120m zwykły router edimaxa działający jako AP. Problem polega na tym, że przy pingowaniu commtrenda zza edimaxa (czyli przez ten kabel 120m) przy 100Mbitach ping gubi ok. 2% pakietów (tragedia). Jak zamiast edimaxa podłączę swojego lapka i ustawię kartę na 10Mbitów to straty wynoszą 0%. Czyli kabel (prawda?). Niestety kabel kat. 5 jest wmurowany i nie chcę go zmieniać - lub ostatecznie go zmienię, ale to i tak nie da mi pewności, że będzie lepiej (odległość ta sama - wiadomo).
    Moim pomysłem jest kupić urządzenie, router, switch gdzie będę mógł zmienić przepustowość portu ze 100Mbs na 10Mbs. Najlepiej z możliwym podziałem łącza. Albo czy da się wymusić na zwykłym routerze przełączenie się w tryb 10Mbit
    Możecie polecić jakieś rozwiązanie?
    ps. Wifi odpada, dodanie w środku switcha odpada :)
  • Pomocny post
    #2 13803703
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Według podanych danych potrzebujesz AP z możliwością ustawienia trybu pracy portu Ethernet.

Polecam Mikrotik RouterBOARD RB951 2n.

Dla pewności, przed zakupem, podaj jeszcze kolejność kabelków we wtyczkach RJ45 z obu stron.
  • #3 13803742
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 862
    karul78 napisał:
    Witam,
    Mam router DSL Comtrend 3223 i od niego oddalony o ok. 120m zwykły router edimaxa działający jako AP. Problem polega na tym, że przy pingowaniu commtrenda zza edimaxa (czyli przez ten kabel 120m) przy 100Mbitach ping gubi ok. 2% pakietów (tragedia). Jak zamiast edimaxa podłączę swojego lapka i ustawię kartę na 10Mbitów to straty wynoszą 0%. Czyli kabel (prawda?). Niestety kabel kat. 5 jest wmurowany i nie chcę go zmieniać - lub ostatecznie go zmienię, ale to i tak nie da mi pewności, że będzie lepiej (odległość ta sama - wiadomo).
    Moim pomysłem jest kupić urządzenie, router, switch gdzie będę mógł zmienić przepustowość portu ze 100Mbs na 10Mbs. Najlepiej z możliwym podziałem łącza. Albo czy da się wymusić na zwykłym routerze przełączenie się w tryb 10Mbit
    Możecie polecić jakieś rozwiązanie?
    ps. Wifi odpada, dodanie w środku switcha odpada :)

Niekoncznie jest tak jak piszesz.
    A jak podepniesz zamiast tego AP laptopa i wymusisz 100mbit to gubi pakiety czy nie?

Kabel jest fabryczny czy robiony? Czasem warto obciac koncowki i zarobic jakimis dobrymi ekranowanymi wtykami.

marcin
  • #4 13803793
    karul78
    Poziom 9  
    Jak na lapie przełączę na 100Mbs to identycznie gubi pakiety, lub w ogóle nie widzi sieci. Kabel robiony wg t568b, czyli:

b. pom
    pom
    b. zie
    nie
    b. nie
    zie
    b. brą
    brą

wtyczki wymieniałem 2 razy po obu stronach. porty w routerach też zmieniałem po obu stronach :)
    kabel nie ekranowany wtyczki też nie, ale idą samotnie po murze
  • Pomocny post
    #5 13803828
    m.jastrzebski
    karul78 napisał:
    Jak na lapie przełączę na 100Mbs to identycznie gubi pakiety, lub w ogóle nie widzi sieci. Kabel robiony wg t568b, czyli:

wtyczki wymieniałem 2 razy po obu stronach. porty w routerach też zmieniałem po obu stronach :)
    kabel nie ekranowany wtyczki też nie, ale idą samotnie po murze

Dla pewnosci podmienilbym jeszcze dla router DLS, czyli podlaczyc miedzy soba np laptop i Access Point. Co bedzie wtedy?
    Latwo na kabel zrzucic, ale moze byc tak, ze Router DSL juz nie domaga przy takiej odleglosci. Oczywiscie jesli Ci zalezy na predkosci.
    A jak kupisz switch'a to podlacz tez na probe:
    Router DLS------krótki kabel------switch------120m-------AP
    Moze pojdzie na 100mbit.

marcin
  • #6 13804708
    karul78
    Poziom 9  
    mbo napisał:

Polecam Mikrotik RouterBOARD RB951 2n.

Ten router kosztuje ok 150 zł, więc pewnie się skuszę. Rozumiem, że przepustowość jest do ustawienia w panelu, tak?

Co do innych pomysłów, to spróbuję jeszcze jutro z tym pomysłem Marcina, czyli wsadzę jeszcze switch zaraz za comtrenda i jeszcze może zamienie pary żył pomarańczowe i zielone na odpowiednio niebieskie i brązowe. Niby sprawdzałem miernikiem i wszystkie żyły są całe, ale już nic innego mi nie przychodzi do głowy.
  • #7 13804782
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Podlacz inny router badz switch.
    Jesli efekt podobny to mozesz sprobowac na innych parach zyl. Najlepiej miernikiem dobrym sprawdzic i wtedy wiadomo bedzie co i jak. Pewnie dostepu do takiego miernika nie masz.

Wczesniej dzialalo ok?
    120m to sporo dla skretki. Jesli kabel jest z miedzi to nie ma przewaznie problemow. Przy 135-140m robia sie jaja.
    Rekord udalo sie zestawic mi na 170m porzadnego kabla i dzialalo ok. Glownie to do testow zrobilismy (zaklad byl i flaszka wygrana :D ) bo taniej wychodzil swiatlowod z mediakonwerterami
  • #8 13805877
    m.jastrzebski
    karul78 napisał:

Ten router kosztuje ok 150 zł, więc pewnie się skuszę. Rozumiem, że przepustowość jest do ustawienia w panelu, tak?

Tak. Tylko badz swiadomy ze Mikrotik moze byc skomplikowany w konfiguracji.
    Ale jesli masz pojecie, to sobie poradzisz.
    Zaznaczasz dla kazdego portu osobno, jakkie tryby pracy sa dozwolone.

marcin
    Załączniki:
    • Gubienie pakietów w sieci lan (2%) przy 100Mbs, jaki router/switch ETH.jpg (73.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 13805887
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Nie strasz skomplikowana konfiguracją.

Podstawowe rzeczy ustawi bez problemu jak w każdym małym routerku z poziomu WWW.
  • #10 13806713
    karul78
    Poziom 9  
    Sprawa się rozwiązała, tzn po wsadzeniu switcha pół metra od comtrenda straty zniknęły.

Zadziałało:
    Router DSL------krótki kabel------switch------120m-------AP

Czyli wynika że urządzenie urządzeniu nie równe jeśli chodzi o siłę podawanego sygnału.

Co do mikroteka to i tak zamówię, bo bardzo mi się spodobały jego możliwości, może tą wersję mocniejszą przyszłościowo :D Sieć mam małą, bo ok 8 stanowisk, ale chodzi mi o ograniczenie siorpaczy torrentowych.
    Dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z gubieniem pakietów (2%) przy 100Mbit/s w sieci LAN, korzystając z routera DSL Comtrend 3223 i AP Edimax, z kablem kat. 5 o długości 120m. Po podłączeniu laptopa z ustawioną prędkością 10Mbit/s nie występują straty, co sugeruje problem z kablem lub urządzeniem. Użytkownik rozważa zakup routera lub switcha z możliwością zmiany przepustowości portu. Po kilku sugestiach, w tym wymiany urządzeń i testowania różnych konfiguracji, problem został rozwiązany przez dodanie switcha blisko routera DSL, co wyeliminowało straty pakietów. Użytkownik planuje zakup Mikrotik RouterBOARD RB951 2n dla lepszej kontroli nad siecią.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA