logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy temperatura 47°C dla dysku Seagate Barracuda 60GB jest normalna?

moro25 23 Kwi 2005 13:11 6758 7
REKLAMA
  • #1 1429985
    moro25
    Poziom 24  
    Ocena: 26
    Witam. Mam dysk twardy Seagate barracude 60GB i wydaje mi się że jest on za gorący. Mam program do mierzenia temperatur i stąd to wiem. Na początku jak się włączy kompa to jego temperatura wynosi 32 stopnie, po jakiś 2 godzinach korzystania z komputera temperatura wynosi już 47 stopni. Przy normalnym użytkowania, jestem sobie na necie a on się tak grzeje. Słyszałem że takie wysokie temperatury szkodzą na twardy dysk. Czy to jest normalne że ten mój dysk ma tyle stopni?? Może one się tak nagrzewają?? Mój kolega ma naprzykład dysk Samsung 40GB i jesgo maksymalna temperatura wynosi 24 stopnie, więc ja nic z tego nie wiem POMÓŻCIE!!! Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1430005
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    Heh. To normalny problem dla Seagatów. Sam mam i to i to. Samsung zimny, Seagate piec.
  • REKLAMA
  • #3 1430059
    sloy8
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    witam jak chcesz miec po prostu troche zimniejszy dysk to daj tam z przodu obudowy jest taka dziura na dodatkowy wentylator to daj go tam pod dysk. wtedy bedzie sie mniej grzal bo bedzie wentyl zasysal powietrze do srodka zimne powietrze :-) dla dobrej cyrkulacji powietrza warto by bylo dodac jeszcze jeden wentyl pod zasilaczem tez jest takie miejsce specjalne. mi sie maxtor 40 GB grzal do czasu az zamontowalem te dwa wentyle teraz jest o jakies 10 stopni zimniejszy, ale tym samym komp caly jest glosniejszy ale to nei sprawia klopotu :-)

pozdrawiam Karol :-)
  • #4 1430060
    moro25
    Poziom 24  
    Ocena: 26
    Ale czy takie wysokie temperatury nie szkodzą twardemu dyskowi?? Nie wiem właśnie do jakiej maksymalnej temperatury może wytrzymać taki dysk.
  • REKLAMA
  • #5 1430083
    Gremlin@@@
    Poziom 20  
    Ja zamontowałem sobie z przody obudowy wolnoobrotowy wentyl spire i dysk jest zimny (niecałe 25*C - seagate 80GB). Ten wentylator jest bardzo cichy i wcale go nie słychać. Im bardziej nagrzany dysk tym gorzej dla niego... W najgorszym przypadku możesz stracić dane lub nawet uszkodzić dysk. Chociaż to mało prawdopodobne bo wszystkie seagaty są gorące.
  • REKLAMA
  • #6 1430094
    sloy8
    Poziom 16  
    niby nic im sie nie stanie ale lepiej nie ryzykowac dla mnie dysk nie powinien miec nie wiecej jak max 35 stopni. nie wazne jaki to dysk, ale nie pogodzilbym sie ze strata tylu danych jakie na nim trzymam. dlatego umiesc wentyl na przodzie i po klopocie

pzdr Karol
  • #7 1430534
    rybart
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Miałem podobną temperaturę Seagate (45-46 C).

Umieściłem go w najniższym koszu i cofniąłem do środka obudowy. Trzyma się obecnie na dwóch wkrętach ale dzięki temu temperatura nie przekracza teraz 40 stopni.
  • #8 1430563
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    Dodatkowy wentylator <=> dodatkowy hałas. Co do Barracudy, to producent w specyfikacji dopuszcza pracę w 60°C. Dobrą radę daje Ci rybart
    Popatrz na temperatury pracy dysków SATA.
    Załączniki:
    • Czy temperatura 47°C dla dysku Seagate Barracuda 60GB jest normalna? image010.gif (21.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Seagate Barracuda 60GB osiąga temperaturę około 47°C po kilku godzinach pracy, co budzi obawy o jego bezpieczeństwo. Użytkownicy potwierdzają, że dyski Seagate mają tendencję do wyższych temperatur w porównaniu do innych marek, np. Samsung 40GB, który pracuje w niższej temperaturze około 24°C. Producent dopuszcza pracę dysku Seagate Barracuda w temperaturze do 60°C, jednak zaleca się utrzymanie niższej temperatury dla bezpieczeństwa danych. Rozwiązania obniżające temperaturę to montaż dodatkowego wentylatora na przedniej ściance obudowy, poprawa cyrkulacji powietrza oraz umieszczenie dysku w najniższym koszu obudowy. Wentylatory wolnoobrotowe mogą skutecznie obniżyć temperaturę do około 25-35°C, choć zwiększają hałas pracy komputera. Wysokie temperatury mogą skrócić żywotność dysku i zwiększyć ryzyko utraty danych, dlatego warto zadbać o odpowiednie chłodzenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA