logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zlokalizować obiekt na działce z dokładnością 1-2m? PIR, kamera, uC?

andrewsek 17 Lip 2014 21:01 1323 7
  • #1 13804994
    andrewsek
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,

Nie mogę się doszukać konkretnego rozwiązania, jakiegoś czujnika itp.
    A mianowicie jestem ciekawy czy można stworzyć układ który będzie dostarczał informacje o lokalizacji obiektu na danej powierzchni np. lokalizowanie intruza na działce ze wskazaniem w którym sektorze się znajduje. Mowa tu o dokładności do 1-2m. Czujnik PIR dzieli na sektory ale nie ma możliwości stwierdzenia który sektor został naruszony - bo ogólnie na sektory dzieli tylko soczewka.

Może jest jakiś prosty sposób aby użyć kamery - oczywiście tak aby dane odczytał uC. ?
  • Pomocny post
    #2 13805028
    starob
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    andrewsek napisał:
    Może jest jakiś prosty sposób aby użyć kamery - oczywiście tak aby dane odczytał uC. ?

RaspberryPI, ZoneMinder i tania kamerka powinna spełnić oczekiwania
  • #3 13805053
    andrewsek
    Poziom 10  
    Hmmm... dzieki za odpowiedz, tylko dodam ze chce pominac stosowanie komputera.
    Wszystko ma byc embedded system.
  • #4 13805130
    starob
    Poziom 29  
    andrewsek napisał:
    Wszystko ma byc embedded system.

Płytkę wielkości paczki fajek możesz nazwać jak chcesz ;) Raspberry w tym zastosowaniu spełnia wszystkie założenia embedded. Jest nawet specjalna kamerka 1,3Mpx. Całość wyjdzie za ok 300zł taniej i szybciej nic nie sklecisz
  • #5 13805194
    andrewsek
    Poziom 10  
    Nigdy czegos takiego nie mialem. Wlasny system operacyjny.
    Trudno to uruchomic?
  • #7 13805232
    andrewsek
    Poziom 10  
    Fajna sprawa z tym sprzetem. Ma moc ;)

Tylko martwi mnie czy bede potrafil wyluskac informacje z ZoneMinder a w nastepnym kroku przekierowac je na piny GPIO tak aby odczytac w ktorym sektorze znajduje sie poruszajacy obiekt.
  • #8 13805283
    starob
    Poziom 29  
    andrewsek napisał:
    Tylko martwi mnie czy bede potrafil wyluskac informacje z ZoneMinder a w nastepnym kroku przekierowac je na piny GPIO tak aby odczytac w ktorym sektorze znajduje sie poruszajacy obiekt.

Tak z głowy to nie odpowiem, nie testowałem w tym kierunku i nawet nie wiem czy rozpoznaje poszczególne strefy nadzoru osobno.
    Z zoneminder to przyszło mi pierwsze do głowy... szukaj :)

Nie traktuj tego jako pewnik ale myślę, że dałoby się zdefiniować kilka kanałów z obrazem z jednej kamery, ze zdefiniowanymi różnymi strefami.
    Po naruszeniu strefy ZM robiłby zrzut obrazu do pliku kartę.
    Osobnym skryptem można sprawdzać obecność danego pliku i odpowiednio wysterować GPIO ...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania do lokalizacji obiektów na działce z dokładnością 1-2m, preferując system embedded bez użycia komputera. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie Raspberry Pi z kamerą oraz oprogramowaniem ZoneMinder, które umożliwia monitorowanie stref. Istnieje możliwość skonfigurowania systemu do rozpoznawania naruszeń w różnych sektorach, co pozwala na przekierowanie informacji na piny GPIO. Użytkownik wyraża obawy dotyczące trudności w implementacji i przetwarzaniu danych z ZoneMinder.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA