logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell D505 - touchpad wolny przy zasilaczu, ciepła obudowa, jasność ekranu

mawojtek 18 Lip 2014 22:48 1479 7
  • #1 13807915
    mawojtek
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich , mam della d505 wymienił mi gość matrycę oczywiśćie ustawienia jasności ekranu nie działają , lecz mam gorszy problem , gdy podłączę zasilacz touchpad strasznie muli masakra z przesuwaniem wskaźnika myszki , gdy chodzi na samej baterii wszystko jest ok. Obudowa przy touchpadzie jest bardzo ciepła przy włączonym zasilaczu. Co może być przyczyną ? Za pomoc dziękuję.
  • #2 13807928
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    mawojtek napisał:
    wymienił mi gość matrycę oczywiśćie ustawienia jasności ekranu nie działają

A pamięć zaprogramował? z tego co mi wiadomo to trzeba eprom programować w dellach żeby dało się ustawiać jasność, inaczej działa na małej jasności. Robiłeś to w serwisie, czy u jakiegoś swojego informatyka?

Na wszelki wypadek podaj zrzut z Crystal Disc Info.
    Zasilacz oryginalny?
  • #3 13809368
    mawojtek
    Poziom 10  
    Robiłem u tzw. informatyka ;) eeprom ewidentnie nie zaprogramowany , zasilacz nie jest oryginalny , lecz laptop pracował na nim ok 2 lat , aż do awarii matrycy.
    Pozdr.
  • Pomocny post
    #4 13809832
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Co do tych przymuleń to zacznij od podmiany zasilacza na oryginalny (najlepiej pożyczyć żeby nie wydawać pieniędzy na marne, lecz i tak lepiej pracować na oryginalnym, chińskie zamienniki są niebezpieczne).
    Co do matrycy to oddaj żeby poprawił i zrobił wszystko co należy, aby dało się rozjaśniać ekran.
  • #5 13811491
    mawojtek
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc i radę , faktycznie wina zasilacza , miałem w piwnicy orginalny i wszystko chodzi normalnie :) , jutro oddam go do zaprogramowania eeproma , lecz czy spec ;) sobie poradzi.
  • Pomocny post
    #6 13812789
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Z ciekawości zapytam. Czemu pracowałeś na zamiennym zasilaczu skoro miałeś w piwnicy oryginalny? :D
    mawojtek napisał:
    lecz czy spec sobie poradzi.

A tego to nie wiem :) dowiesz się z czasem. Oprócz eeproma nie wiem czy matryca też nie musi być odpowiednia. Nie siedzę w temacie za bardzo, ale jak by co to użytkownik PitD się zajmuje laptopami Dell i wie jak co się robi.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2229578.html
  • #7 13813247
    mawojtek
    Poziom 10  
    [quote="kasiunia7777"]Z ciekawości zapytam. Czemu pracowałeś na zamiennym zasilaczu skoro miałeś w piwnicy oryginalny? :D
    :) kiedyś padł , nie ładował baterii , zakupiłem zamiennik i na tym dell chodził , w moiędzy czasie org. został naprawiony i wrzuciłem go do piwnicy , po czasie całkowicie o nim zapomniałem . Cóż z wiekiem tak to jest. ;)
    Dzięki za zainteresowanie i pomoc.
    Wracając do speca , tak jak pisałem gość jest zdziwiony :)) że coś takiego się robi.
    Tacy są niektórzy "fachowcy" della wysłałem do siostry do w-wy , gdyż sam też nie przeprogramuję choć posiadam progr. pic i może na koniec , czy jest ktoś z Bielan w Warszawie co mógłby to zrobić ?? laptop jest dla mojego siostrzeńca co jeździ na Ursynów na chemię więc zależy mi na tym.
    Sorry za wstawienie wątku osobistego.
    Pozdrawiam all.
  • #8 13813441
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Zamienny zasilacz mógł się nawet przyczynić do awarii matrycy. Są niebezpieczne trzeba używać oryginałów.

Nie mam pojęcia gdzie możesz to zaprogramować, szukaj dobrego serwisu w okolicy. Chyba tylko delle mają takie cuda z programowaniem eeprom po wymianie matrycy, więc najlepiej żeby to był fachowiec co ma doświadczenie z laptopami dell.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Dell D505 zgłasza problemy z działaniem touchpada oraz jasnością ekranu po wymianie matrycy. Po podłączeniu zasilacza touchpad działa wolno, a obudowa w okolicy touchpada jest ciepła. Użytkownik dowiaduje się, że problem może być związany z nieoryginalnym zasilaczem oraz brakiem zaprogramowania pamięci EEPROM, co wpływa na ustawienia jasności. Po wymianie na oryginalny zasilacz, problemy z touchpadem ustępują. Użytkownik planuje oddać laptop do serwisu w celu zaprogramowania EEPROM.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA