logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Inspiron R15 N5110 - Jak odzyskać usunięty dysk recovery?

Destroyer6791 21 Lip 2014 17:03 2130 7
REKLAMA
  • #1 13813919
    Destroyer6791
    Poziom 2  
    Witam.
    Ostatnio oddałem laptopa Dell Inspiron r15 n5110 do serwisu i tam ci serwisanici usunęli mi dysk recovery. Dzwoniłem do nich w tej sprawie i powiedziano mi, że mogą mi jedynie przesłać płytkę z czystym systemem Windows.
    Więc bardzo proszę, żeby ktoś najlepiej przesłał mi te pliki, które znajdowały się na tym dysku.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13813949
    Destroyer6791
    Poziom 2  
    To co podałeś to tylko sterowniki, które mogę pobrać ze strony Della, a mi chodzi o system recovery. Bardzo mi na nim zależy, jak przeinstaluje system to będę mieć odrazu sterowniki, a nie że będę się męczyć 8h nad instalacja wszystkiego.
  • REKLAMA
  • #4 13814185
    Piotr922
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    No i w sumie bardzo dobrze zrobili. Ten system to jest kobyła z wrzuconym do niczego niepotrzebnym oprogramowaniem, przez które system tylko działa jak żółw. Ściągnij normalnie sobie kopię 1:1 Windowsa takiego na jakiego masz licencję, wgraj na swój klucz, wgraj sterowniki i po problemie. Jak tak bardzo zależy Ci na tym całym syfie to wydaje mi się, że możesz go sobie samemu pobrać ze strony Della i doinstalować, a potem zrobić obraz za pomocą np. Paragon Backup&recovery i będziesz miał dokładnie to samo co dedykowany obraz. Swoją drogą to już jest Twój problem, bo zawsze było i jest tak, że obowiązkiem użytkownika jest zabezpieczyć przed oddaniem laptopa wszystkiego co na dysku się znajduje, a więc serwis nie odpowiada za utratę zawartości dysku, dlatego krótko mówiąc jak nie zgrałeś sobie reovery na płytkę, to już jest Twój problem, ponieważ czesto w dokumentacji jest zaznaczone, że po zakupie laptopa w pierwszej kolejności należy zgrać recovery na płyty DVD i założę się, że masz nawet podane jak to uczynić.
  • #5 13814319
    Destroyer6791
    Poziom 2  
    Z miło chęcią wytłumaczę ci dokładnie, otóż przez oddaniem laptopa miałem 4 partycje na 1 miałem system na 2 i 3 miałem swoje śmieci a na 4 partycji miałem recovery zrobiony przez Della specjalnie dla mojego komputera który był chroniony, żebym nie mógł do niego wejść, a i jeszcze w żadnej kartce dołączonej do komputera ani w komputerze nie pisało żeby skopiować całą zawartość partycji na płytę albo na pendriva. A i jeszcze dodam że serwisanci ruszyli tylko system i recovery a nie ruszali żadnych moich rzeczy, a wszędzie piszą że serwisanci mogą skasować wszystko z dysku jeśli zajdzie potrzeba. I żeby nie było to po to pisze żeby ktoś dał kopie tego dysku, ponieważ nigdzie tego nie ma.
  • REKLAMA
  • #6 13814327
    Piotr922
    Poziom 16  
    I nie będzie. Jedną jedyną kopię ma Dell, chyba, że ktoś ma tutaj na forum taki sam model, ale chyba naprawdę szybciej będzie Ci ściągnąć Windowsa z torrentów i wszystko zainstalować na czysto podając swój klucz licencyjny i zrobić obraz np. wskazabym przeze mnie programem backup&recovery. Skoro nie byłoi takiej informacji, to pech. Lenovo na 120% daje taką informację w przewodniku szybkiego startu bodaj.
  • #7 13814614
    Ogr-odnik
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    Piotr922 napisał:
    ściągnąć Windowsa z torrentów

Można sobie zwyczajnie, no chyba że się coś zmieniło, ściągnąć obraz windowsa ze strony microsoftu. Bezpieczną, legalną oraz w pełni zaktualizowaną kopię, bez żadnych torrentowych modów.
  • #8 13814637
    Piotr922
    Poziom 16  
    Owszem, ale ja mówię o czystej wersji, nie modowanej, bo takie coś to nie przejdzie z punktu widzenia licencji, ponieważ licencja Windowsa nie dopuszcza ingerencji w jego pliki systemowe. Są na torrentach obrazy pochodzące z MSDNAA, które nie są w żaden sposób modyfikowane i mają dorzuconego jako osobny plik cracka, którego opcjonalnie można sobie wgrać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Dell Inspiron R15 N5110 zgłasza problem z utratą partycji recovery po oddaniu urządzenia do serwisu. Serwis oferuje jedynie przesłanie płyty z czystym systemem Windows, co nie zaspokaja potrzeb użytkownika, który pragnie odzyskać oryginalne pliki recovery. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym pobranie czystej wersji systemu Windows z oficjalnej strony Microsoftu oraz instalacja sterowników z witryny Della. Użytkownicy podkreślają, że odpowiedzialność za zabezpieczenie danych przed oddaniem laptopa spoczywa na właścicielu, a serwis nie odpowiada za utratę zawartości dysku. Wskazano również, że jedyną kopię recovery posiada Dell, a użytkownik może rozważyć pobranie systemu z torrentów, co jednak wiąże się z ryzykiem naruszenia licencji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA