logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY ST-S770ES - Brak stereo, brak automatycznego strojenia

chudy_b 23 Lip 2014 11:41 4428 13
  • #1 13818138
    chudy_b
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    Witam
    Tuner w trybie manualnym daje się dostroić bez problemu do dowolnej stacji, jednak nie zapala się wskaźnik STEREO. Wciśnięcie przycisku FM Muting powoduje wyciszenie sygnału, tak jakby tuner był nie dostrojony. W trybie strojenia automatycznego przelatuje caly zakres i nie zatrzymuje się na żadnej stacji.

Poczytałem posty o ustawieniu zera dyskryminatora. Zgodnie z procedurą serwisową powinno się do tego użyć generatora z częstotliwością 98MHz. Niestety nie posdiadam takowego więc regulowalem na 94MHz gdzie dość mocno nadaje AntyRadio. Cewka od regulacji zera reaguje bardzo gwałtownie na kręcenie. Udało mi się ustawić w okolicach 2-3mV, ale nawet minimalne ruszenie powoduje od razu skok do 30-40mV. W serwisówce w tym samym punkcie opisana jest regulacja zniekształceń. Nie mam miernika zniekształceń, ale kręcenie tym kondensatorem powoduje zmiany ustawionego wcześniej napięcia dyskryminatora. Podejrzewam, że można znaleźć nieskończenie wiele położeń cewki i kondensatora w którym miernik bedzie pokazywał zerowe napięcie. I co z tym zrobić?

Dodam, że kręcenie Stereo Operational Adjustment oraz FM Muting Level nic nie daje.

pozdrawiam
  • #2 13819922
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Ustawia się tylko blisko 0mV ,reszta nieruszana i ma grać. Sprawdź na pozostałych stacjach z dużym sygnałem czy trzyma ten poziom 0mV. Po regulacji wyszukuje poprawnie ?
  • #3 13820016
    chudy_b
    Poziom 20  
    Poziom bliski zera trzyma na wszystkich dostrojonych ręcznie stacjach. I na dole i na górze zakresu. Niestety automatyczne wyszukiwanie nie działa, stereo także.
  • #4 13820239
    ugur
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Witam
    Proszę sprawdzić napięcia na scalaku od syntezy LM7001,czy są zgodne ze schematem i czy układ scalony się grzeje ,jeśli tak to nadaję się do wymiany.
  • #5 13820357
    chudy_b
    Poziom 20  
    Taki układ nie występuje w tym tunerze. Podejrzewam że chodzi o CX7925B. Niestety na schemacie napięcia nie są oznaczone. Układ nie grzeje się. Jedyny lekko ciepły układ to LA1235, czyli chyba p.cz.

EDIT:Po kilkudziesięciu minutach pracy jednak CX7925B robi się lekko ciepły,ale bardzo lekko, tak ze 30-40 stopni.
  • #6 13833449
    chudy_b
    Poziom 20  
    Mam takie pytanie, bo mam luki w wiedzy.
    Na zdjęciu układ regulacji zera FM. Napięcie mierzy się w punkcie TP271. Jest prawie zero. Czy jeśli pomiedzy nogami 2,3 wzmacniacza operacyjnego jest 0V i pomiędzy 5,6, też jest 0V (około 5,5V wzgledem masy) to na wyjściu 7 powinno być 0V? Jest 5,5V i nie zmienia się przy odstrojeniu

SONY ST-S770ES - Brak stereo, brak automatycznego strojenia
  • #7 13836141
    chudy_b
    Poziom 20  
    No i się wyjaśniło. Forumowicze kazali szukać regulacji NULL dyskryminatora. A SONY na przynajmniej 4 schematach jakie przejrzałem opisuje regulację z NULL w nazwie, ale to zero o które chodzi to opisuje zupełnie inaczej i dość dowolnie FM WIDTH ADJUSTMENT, MUTING WIDTH ADJ.. itd. Aby ustawić to co trzeba, należy wpiąć się między 7 i 10 nogę układu LA1235 i kręcić filtrem umieszczonym bezpośrednio przy układzie. U mnie było początkowo prawie 5V i wymagało ze dwóch obrotów rdzeniem do wyzerowania.
  • #8 13874357
    chudy_b
    Poziom 20  
    Niestety problemów ciąg dalszy.
    Podczas poszukiwania przyczyn problemów z wyszukiwaniem stacji prawdopodobnie zwarłem podczas pomiarów wejscia op-ampów w module PLL-DET. Potem doszedłem jak ustawić zero dyskryminatora i wyszukiwanie stacji zaczęło działać, jednak tuner zamilkł. Skoro wyszukiwanie działa, to wnioskuję, że poprzedzający PLL DET układ LA1235 jest sprawny. Wymieniłem op-amp i obydwa MOSFETy w tym module, ale bez efektu. Na AM-ie coś tam szumi, więc następny po PLL-DET CXA1064(Voltage Regulator?) jest chyba sprawny.

Problem drugi pokrewny - mimo, że wyszukiwanie działa - automatyczne strojenie zatrzymuje się na stacjach, to nie zapala sie napis STEREO. Nie gaśnie TUNING, nie zapala się TUNED. Tuner ma funkcję testowania wyswietlacza. Zapala wszystkie jego segmenty. Jednak podczas testu STEREO i TUNED nie świecą. Wyswietlacz kontrolowany jest przez trzy identyczne układy. Każdy obsługuje tak na oko po kilkanaście segmentów wyswietlacza. Wydaje sie nieprawdopodobne takie uszkodzenie, żeby padło sterowanie akurat tylko tych dwóch - powiązanych ze sobą segmentów.

Jakieś pomysly?
  • #9 13874642
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Jeśli tuner zamilkł na FM , przyjrzyj się układom FM MUTE LEVEL .
    Jak nie zaświeci się TUNED to nie pojawi się też STEREO.Możliwe że w trakcie testu nie zapali się bo są uszkodzenia w obwodzie tunera .
    Mogłeś rozstroić coś innego w trakcie ustawiania wszystkiego co popadnie ;)
  • #10 13874842
    chudy_b
    Poziom 20  
    SERVICE-AV napisał:
    Jeśli tuner zamilkł na FM , przyjrzyj się układom FM MUTE LEVEL .

OK. Co prawda MUTING jest wyłączony, ale może faktycznie tam coś padło

SERVICE-AV napisał:
    Jak nie zaświeci się TUNED to nie pojawi się też STEREO.Możliwe że w trakcie testu nie zapali się bo są uszkodzenia w obwodzie tunera .

Zdaję sobie sprawę z tego, że układ odpowiedzialny za zapalenie STEREO jest za PLL DET i nie działa, bo prawdopodobnie nie dociera do niego sygnał. Wspomniałem o tym, bo te wskaźniki nie działają również w trybie testu, ale to chyba bez związku.

SERVICE-AV napisał:
    Mogłeś rozstroić coś innego w trakcie ustawiania wszystkiego co popadnie ;)

Nie kręciłem wszystkim co popadnie, wiem że w przypadku tunera kończy sie to zazwyczaj kiepsko. Kręciłem TP271 NULL/PLL Detect Distortion Adjustment, bo myślałem, że to zero dyskryminatora. Zero na woltomierzu sie ustawiało, teraz nie reaguje na regulację. Kręciłem też IFT251 Muting Width Adjustment, co dało efekt zadziałania wyszukiwania stacji.
  • #11 13880325
    chudy_b
    Poziom 20  
    Tuner jednak gra. Ale bardzo cicho. Na wzmacniaczu muszę odkręcić prawie na maksa, żeby było w miarę wyraźnie słychać. CALL TONE działa z normalną głośnością. Tuner nie reaguje na regulację NULL PLL Detect Distortion Adjustment. Tzn. nie reaguje na kręcenie IFT 272, reaguje na CFT271. Napięcie mierzone na punktach TP271 wynosi około 20mV. Wcześniej ładnie się to napięcie ustawiało IFT271 na około 0V.

Czy możliwe że uszkodzony jest IC271? Jak go sprawdzić?
  • #12 13881028
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Mówię przecież ze cos z FM MUTE nie gra.
    Sprawdzisz przez podstawienie.
  • #13 13885154
    chudy_b
    Poziom 20  
    SERVICE-AV napisał:
    Mówię przecież ze coś z FM MUTE nie gra.

Nie bardzo rozumiem. FM MUTE działa poprawnie. Wycisza, gdy stacja nie jest dostrojona, włącza dźwięk po dostrojeniu. Tyle, że dźwięk jest cichy.

SERVICE-AV napisał:
    Sprawdzisz przez podstawienie.

Tak to ja umiem. Tyle, że zdobycie nowego wiąże się z nietanimi zakupami w USA.
  • #14 13937679
    chudy_b
    Poziom 20  
    Tuner naprawiony. Padła dioda zenera w module PLL DET. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Tuner SONY ST-S770ES ma problemy z automatycznym strojeniem oraz brakiem sygnału stereo. Użytkownik zauważył, że tuner działa w trybie manualnym, ale automatyczne wyszukiwanie nie zatrzymuje się na żadnej stacji, a wskaźnik STEREO się nie zapala. Po regulacji zera dyskryminatora, które powinno być ustawione blisko 0mV, tuner zaczął wyszukiwać stacje, ale dźwięk był cichy. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie układów, takich jak CX7925B i LA1235, oraz diody zenera w module PLL DET. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę diody zenera, co przywróciło pełną funkcjonalność tunera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA