logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NP350V5C-S05PL - Przełączanie kart graficznych win 7

avecc 23 Lip 2014 20:39 2325 1
REKLAMA
  • #1 13819661
    avecc
    Poziom 1  
    Witam!

Zdecydowałem się na napisanie tematu, ponieważ po kilkunastu dniach walki z moim laptopem, oraz próbami uzyskania pomocy od Samsunga nie udało mi się wygrać. Mianowicie, problem jest znany i dziwny zarazem. Problemy są dwa, ale prawdopodobnie łączą się w jedną całość.
    Mój laptop Samsung NP350V5C-s05pl (Specyfikacja) posiada dwie karty graficzne (Intel HD 4000, oraz AMD Radeon HD 7670M), które jak wiadomo powinny ze sobą współpracować i przełączać się w zależności od potrzeb. Jak wygląda sytuacja nie trudno się domyślić. Laptop cały czas używa karty Intela, a o karcie AMD zapomina. Sprawdzałem na dwóch grach Fifa 14 i Simcity: Miasta Przyszłości. Programem HW Monitor i cały czas uparcie pokazuje on, że działa karta Intela, mimo iż w opcji Przełączania Grafiki ustawiłem Wysoką Wydajność, tryb baterii ustawiony jest także na Wysoką wydajność. Wkurza to strasznie. Napisałem do Samsunga i otrzymałem odpowiedź, że powinienem odinstalować sterowniki do kart graficznych i zainstalować te z ich strony. Z tym że wpierw zainstalować sterownik do karty Intela, a potem do Radeona. Zrobiłem.. a właściwie próbowałem, gdyż instalacja sterownika do karty intela zaczyna i od razu kończy od błędu: "Ten system nie spełnia minimalnych wymagań dotyczących instalowania tego oprogramowania."
    Na szczęście lub nie, windows sam instaluje te sterowniki i wyświetlane są poprawnie pod nazwą Intel HD 4000, aczkolwiek nie są to sterowniki ze strony samsunga. OD razu mówię, że instaluje sterowniki przeznaczone do mojego typu windowsa, próbowałem nawet 32bitowe, ale taki sam komunikat się pojawia.
    Ponownie skontaktowałem się z Samsungiem i ten sam miły pan odpowiedział, że to nie możliwe i że to musi być błąd w systemie i że mam go przeinstalować. Zrobiłem jak chciał, problem pozostał. W tym momencie szlak mnie trafił, gdyż dostałem informację o tym, że powinienem go wysłać do serwisu samsunga w Warszawie ( JEDYNEGO SERWISU! ), w celu poprawnego zainstalowania sterowników. Panowie tam mają chyba jakieś specjalne te sterowniki, skoro nawet na ich stronie są jakieś wadliwe. Dodam, że sterowniki do Radeona instalują się prawidłowo. Problem jest na windowsie 7 jak i 8.1 . Korzystam z Win7 64 bit.

Czy ktoś coś wie na ten temat i mógłby mi pomóc? Proszę o sugestie co jeszcze można zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 13820332
    terry1996
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Z tego co wiem i sam napisałeś to problem z przełączaniem się kart między Intelem, a radeonem jest powszechny, dlatego ja kupiłem laptopa z nvidia, mimo że była mniej wydajna.
    Co do sterowników zainstaluj te które działają, albo te które miałeś. Spróbuj uruchamiać gry klikając PPM na gre >> uruchom z procesorem graficznym. Sprawdź czy właćżył się radeon. Możesz też rozważyć wyłączenie w biosie karty intela - mój kolega na prawdę bardzo dobry informatyk tak robi, a karte intelowską włącza jedynie w podrózy.
    Jeśli nie działa karta radeona t wyślij do serwisu.
REKLAMA