logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nadajnik i odbiornik MF/LF: wybór pasma, zasilanie, kierunek sygnału

mtr888 24 Lip 2014 20:52 1506 3
REKLAMA
  • #1 13822535
    mtr888
    Poziom 2  
    Witajcie.

Mam trudny (jak dla mnie) problem. Potrzebuję wykonać albo raczej kupić nadajnik i odbiornik fal radiowych. Problem polega na tym, że nadajnik ma działać w paśmie MF i LF (wybór pasma nadawania po naciśnięciu odpowiedniego przycisku) natomiast odbiornik ma sygnalizować odbiór MF lub LF bez względu na to, która fala jest emitowana.

Dodatkowe moje pytanie to jaka jest wielkość takiego nadajnika oraz odbiornika oraz na jakim napięciu będzie to funkcjonować (optymalnie max 12V ale fajnie jakby mniej).

Może i głupie pytanie ale czy odbiornik jest w stanie wyłapać kierunek, z której strony emitowany jest sygnał ? Jest to ważne więc może złego rodzaju transmisji poszukuję.
  • REKLAMA
  • #2 13822865
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Witam!
    Na zakresach LF i MF wszystkie częstotliwości są "zajęte" (przydzielone użytkownikom, którzy zapłacili za ich przydział), więc nie możesz używać żadnego urzadzenia nadawczego, nie naruszając czyichś praw.
    Dla przekazania prostego sygnału na odległość kilkudziesięciu metrów możesz użyć "dzwonka bezprzewodowego" - legalny zestaw jest do kupienia za kilkadziesiąt złotych.
    Możliwość określania kierunku wymaga zastosowania obrotowej anteny kierunkowej dla odbiornika (i oczywiście kręcenia nią).
  • REKLAMA
  • #3 13824459
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6086
    Pomijając kwestie prawne, dlaczego chciał byś nadawać na falach długich, wiesz jak wygląda antena nadawcza długofalowa?
  • #4 13825236
    mtr888
    Poziom 2  
    Dziękuję Wam na wstępie za reakcję !!!

Nie mam bladego pojęcia o tym temacie więc i tak z pewnością będę zlecał produkcję komuś kto ma o tym pojęcie.
    Rodzaj fal jakie "wybrałem" jest przypadkowy - wybór podyktowany był tylko i wyłącznie długością. Z tego widzę, że pewnie łatwiej będzie wybrać inny rodzaj transmisji sygnału.
    Jeśli chodzi o kierunkowość to pasowałoby mi bardziej, żeby była w nadajniku a nie odbiorniku.
    Nie chodzi też o jedno urządzenie a o wiele więc kwestia dzwonka nie załatwi mi tematu niestety. A na marginesie - tak właśnie dzwonek (mam go zresztą w domu) działa właśnie na fali radiowej ?? Czy to jakaś inna technologia ?
REKLAMA