logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Manipulator Satel INT-TSI-SSW - komunikat o aktualizacji STM po zmianie interfejsu

mitny 25 Lip 2014 08:20 16731 26
REKLAMA
  • #1 13823467
    mitny
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam,
    Posiadam manipulator INT-TSI-SSW. Niedawno chciałem zmienić standardowy interfejs wiec przygotowałem sobie własny za pomocą TSI Buildera. Po przygotowaniu interfejsu skompilowałem i wrzuciłem na kartę pamięci. Niestety po włożeniu karty do manipulatora manipulator co prawda zaczytał nowe oprogramowanie jednak po restarcie wyświetlił okno sprawdzania wersji z komunikatem" Połączono z STM v1.0 2014-02-10 Uaktualnij oprogramowanie STM".
    Czy ktoś spotkał się z takim komunikatem? Podejrzewam, że muszę jakieś oprogramowanie zaktualizować ale nie wiem co to za oprogramowanie STM i gdzie mam je zaktualizować?
  • REKLAMA
  • #3 13824615
    mitny
    Poziom 13  
    Niestety nie działa - wygląda to jakby się nie mógł połączyć chociaż manipulator wydaje dźwięk przy próbie połączenia.
  • #4 13824922
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Kolego mitny. Jak to podłączyłeś ? Nie działa to trochę mało informacji.
    Chodzi o złącze PIN5 od strony zacisków magistrali (clk,dta). Należy użyć tego samego kabelka co do programowania Integry + przejściówka rj/5pin.
  • REKLAMA
  • #6 13826248
    mitny
    Poziom 13  
    Mój błąd niezbyt jasno się wyraziłem.
    Zrobiłem dokładnie tak jak na powyższej prezentacji. Użyłem oryginalnego kabla i przejściówki rj/5pin. Niestety u mnie kończy się na Starting ISP mode i nic dalej się nie dzieje.
    Używam jeszcze przejściówki USB->RS232 ale ona raczej nie powinna stanowić problemu gdyż bez problemu poprzez nią łączę się do centrali.
  • #7 13826274
    joy
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Zmień przejściówkę najlepiej na taką z FTDI.
  • #8 13826796
    mitny
    Poziom 13  
    Przez tą przejściówkę łączyłem się bez problemów do 2 central integry oraz do GSM-4 i GSM-T1 ale może manipulator jest bardziej wymagający.
    Dam znać o efektach jak kupię przejściówkę.

Dodano po 20 [minuty]:

Przy okazji pytanie o połączenie GSM4 z Integrą 128 Plus za pomocą kabla RS.
    Dotychczas moduły były połączone przez kanał linii telefonicznej a chciałbym podłączyć również przez RS.
    W instrukcji jest opis jak połączyć te dwa elementy za pomocą kabla którego można samemu przygotować (złączki były w komplecie). Zrobiłem sobie taki kabel jednak po podłączeniu nie widzę żadnych efektów oprócz jednego problemu który polega na tym, że dostaję alarm na wejściu bodajże 36 (w rzeczywistości jest to wejście ekspandera do którego podłączona jest czujka dymu w trybie NC).
    Ponadto chciałbym się upewnić czy kabel RJ/PIN5 to inny kabel niż ten co dostałem w zestawie RJ/PIN5-LCD (ten drugi nie ma przeplotu żył)?
  • #9 13886319
    mitny
    Poziom 13  
    Okazało się, że problem był bardzo banalny - złącza do RJ była uszkodzona i jeden pin nie miał przejścia. Tak jak mówiłem wcześniej łączyłem się tym kablem z modułem GSM i wszystko było OK. Później jak chciałem połączyć się z manipulatorem to był problem. Teraz jeszcze raz chciałem połączyć się z GSM ale nie udawało się co dało mi do myślenia.
  • #10 13954947
    didotom
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Czy orientujecie się może czy w TSI, mogę zrobić tak, że zostanie naruszone jakieś wejście i uruchomi mi się podświetlanie TSI,

mam wypuszczony strumienie z kamer na TSI, i chciałbym jak naruszy ktoś wejście to załączy się podświetlanie tsi

działać ma to tak:
    ktoś wciśnie domofon/dzwonek, to załączy mi się podświetlanie manipulatora TSI i załączoną kamerą

obecnie mam to zrobione tak, że ktoś wciśnie dzwonek, to załącza się wyjście z a przekaźniki, uruchamia mi monitor na kilka minut z obrazami z kamer,

jednak chciałbym wykorzystać podgląd z kamer dodatkowo na manipulatorze TSI

kamera na TSI też działa, jednak muszę podejść i dotknąć palcem aby go wybudzić, fajnie jak byłaby możliwość wybudzenia TSI przez naruszenie jakiegoś wejścia.

pozdrawiam
  • #12 14069976
    rafo30
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam mam pytanie czy da się zrobić na panelu np.załączenie oświetlenia bez logowania się ?
    Edit: na tym filmie widać że kolega steruję bez zalogowania dokładnie od 43sekunda i o takie coś mi chodzi,bo walczę i coś nie mogę załapać :|
    https://m.youtube.com/watch?v=R8S6h5nTli0
  • REKLAMA
  • #13 14070888
    dariusz.bembenek
    Opcja "Szybkie sterowanie". Należy ją zaznaczyć w ustawieniach manipulatora w programie DloadX.
  • #14 14070895
    rafo30
    Poziom 11  
    Super dzięki a już myślałem że nic z tego :-)
    zaraz sprawdzę.
    Edit: potwierdzam już działa :-) jeszcze raz dzięki
  • #15 14071760
    rafo30
    Poziom 11  
    To jeszcze mam pytanko jak zrobić ikonkę żeby po naciśnięciu na nią żeby zmieniła się na inną kiedy wyjście jest monostabilne i po odliczeniu czasu zmieniła się na wcześniejszą, chodzi mi o coś takiego jak na filmie 40 sekunda , kolega tam naciska roletę i zapala się krzyżyk i po jakimś czasie znika.
    https://m.youtube.com/watch?v=R8S6h5nTli0
    Jeszcze jedno czy wie ktoś gdzie można znaleźć nowe ikonki czy widgety do manipulatora INT-TSI ?
  • #16 14071819
    dariusz.bembenek
    Filmiku nie oglądałem, ale tworzysz "Przycisk Wskaźnik", a nie sam przycisk. Jako źródło podajesz wyjście, które ma być obserwowane (czyli właśnie to monostabilne).
    Potem dwie ikony (odpowiednio do aktywnego i nieaktywnego wyjścia).

Grafikę (ikony) tworzysz w dowolnym programie graficznym. Jeśli chodzi o zasoby "gratis" przygotowane specjalnie do TSI to nie ma takiego miejsca. Tworzysz na własną rękę grafikę. Do wyboru masz już standardowe 3 motywy graficzne.
  • #17 14091060
    rafo30
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #18 14313047
    RomanoMorawiano
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Czy moge sterować roletami bez logowania?
  • #19 14313049
    rafo30
    Poziom 11  
    Da się, kolega Dariusz opisał wyżej co zrobić
    "Opcja "Szybkie sterowanie". Należy ją zaznaczyć w ustawieniach manipulatora w programie DloadX."
  • #20 14313136
    RomanoMorawiano
    Poziom 12  
    Jestem laikiem w sprawach programowania.Mam jeszcze pytanie czy zeby wyświetlać pokaz zdjec wystarczy wyjąc karte w trybie serwisowym zgrać na nią zdjecia z komputera i czy tworzyc katalog na karcie czy zgrać zdjecia bezpośrednio ?
  • #21 14313250
    dariusz.bembenek
    Ehh... przecież wystarczy otworzyć instrukcję i masz to dokładnie opisane.
  • #22 14313332
    RomanoMorawiano
    Poziom 12  
    W instrukcji jest tylko o przygotowaniu do pokazu zdjec przy pomocy programu Ts Builder, ja pytam czy bez programu da sie utworzyć katalog ze zdjęciami na karcie i czy manipulator bedzie je wyświetlał.
  • #23 14313385
    rafo30
    Poziom 11  
    Co do sterowania bez logowania to na obrazku prawie na samym dole po prawej masz zaznaczone "szybkie sterowanie" zaznacz tak u siebie i będzie działać.
    Manipulator Satel INT-TSI-SSW - komunikat o aktualizacji STM po zmianie interfejsu
    Co do slajdów to masz opisane w instrukcji instalatora
    Załączniki:
    • Manipulator Satel INT-TSI-SSW - komunikat o aktualizacji STM po zmianie interfejsu Screenshot_2015-01-10-11-01-54.png (371.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 14313408
    RomanoMorawiano
    Poziom 12  
    Czyli jednak muszę odpalić program, czy przewodem mikro usb połączę komputer z manipulatorem?
  • #25 14313420
    rafo30
    Poziom 11  
    😓
    Wgrywasz wszystko na kartę pamieci !
    Odpal program i włóż kartę do komputera program sam ja rozpozna i wtedy dalej to co na zdjeciu podałem .
    Przeczytaj instrukcję lub rób wszystko po kolei krok po kroku z instrukcją .
  • #26 14313465
    RomanoMorawiano
    Poziom 12  
    OK , ściągam program i działam.
  • #27 14564980
    rafo30
    Poziom 11  
    Witam
    Pomału z kolegą tworzymy aplikację mobilną do obsługi Integry WRL będą dwie wersje jedna na telefony druga na tablety (7/10 cali) i mam pytanie czy lepiej będzie na sztywno przypisać funkcję do ikonki czy zrobić ją tak żeby można było ją modyfikować czyli np. wpisujemy rolety otwórz do wybranej ikonki i taki sam tekst wpisujemy w centrali.
    Na chwilę obecną będzie ona obsługiwała na razie centralę po przez smsy .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada manipulator Satel INT-TSI-SSW i napotkał problem z aktualizacją oprogramowania STM po wgraniu nowego interfejsu stworzonego w TSI Builderze. Po włożeniu karty pamięci do manipulatora, urządzenie wyświetla komunikat o konieczności aktualizacji oprogramowania STM. Użytkownicy sugerują podłączenie manipulatora do komputera przez złącze RS oraz użycie odpowiedniego kabla i przejściówki. Problemy z połączeniem mogą wynikać z uszkodzonego złącza lub niewłaściwej przejściówki. Wskazówki dotyczące aktualizacji oprogramowania oraz połączeń z innymi urządzeniami, takimi jak GSM-4, również zostały poruszone w dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA