Witam. Mam problem chcę stworzyć stronę internetową lecz aby ułatwić sobie sprawę chciałbym abym aktualności mógł edytować z pliku .txt. Pomóżcie jeśli znacie jakiś prosty (nie skomplikowany) kod php lub html na tekst z pliku. PS preferuję html Karol
Jeżeli nie robisz strony-jednorazówki, tylko planujesz ją stale rozwijać, to nie ma co sobie życia utrudniać - warto skorzystać z bazy danych - mnóstwo tutoriali w necie pokazujących jak pobrać dane z bazy i wyświetlić na stronie
Widzę, że kolega pojęcia kompletnie o PHP nie ma. Nie porywaj się od razu na tworzenie skomplikowanej strony, zrób najpierw jakiś kurs, choć część, a dopiero potem rób co chciałeś. Kurs z Wikibooks zdecydowanie Ci polecam:
http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP Wszystko jest przystępnie wytłumaczone, od instalacji środowiska, przez podstawy, do mistrzostwa Co do baz danych - musisz mieć hosting umożliwiający Ci używanie bazy danych. Polecam cba.pl jako darmowy i dość dobrze funkcjonujący.
Co do newsów - proszę, oto skrypt, na którym dość sporo zrobiłem i który znacznie ulepszyłem:
http://forum.komputerswiat.pl/topic/10640-phpmysqljak-napisac-wlasny-system-newsow/ Musisz do niego dodać zabezpieczenia, warto również jakiś system użytkowników dorobić (nie daj boże na formularzu, tylko w PHP i z bazą danych). Zamierzam przeprosić się z PHP, więc jak znajdę ten swój wypaśny skrypt, to spróbuję podesłać, jednak nie mam pewności, czy ostał się po formacie.
Jeżeli zupełnie się na tym nie znasz, to niestety czeka Cię parę godzin solidnej nauki
Jeżeli nie czujesz się na siłach, to może warto postawić jakiegoś cms typu Joomla! czy Wordpress - nie wymagają programowania, a pozwalają na wygodne zarządzanie treścią. Dodatkowo, instalacja tego typu systemów często jest bardzo ułatwiona przez dostawcę hostingu.
Ja mam hosting na friko z tego co wiem to chyba obsługuje bazy danych. Ale chyba posłucham twojej rady z tym kursem i dopiero wtedy zajmę się czymkolwiek - zawsze będzie trochę łatwiej. A jeśli chodzi o skrypt to dzięki myślę że się przyda. Jeśli ktoś jeszcze ma jakieś spostrzeżenia albo propozycje to chętnie posłucham a i innym amatorom się przyda.
Dodano po 8 [minuty]:
"rufek90" także dzięki za wiadomości jeśli chodzi o wordpressa czy Joomle to najczęściej projektuje w programach graficznego projektowania stron (np. OpenElement lub WebSite Painter) ale baza danych by mi się przydał żeby urozmaicić stronę i ułatwić aktualizowanie więc jeśli macie ochotę to pomóżcie. Z góry dzięki
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.