logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kuchenka mikrofalowa Moulinex Optigrill Y56 - zgasł wyświetlacz, brak reakcji

Fruziu 28 Lip 2014 06:59 2079 7
  • #1 13830744
    Fruziu
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Hej witajcie! W kuchence mikrofalowej Moulinex Optigrill Y56 nagle mimo, że kuchenka nie pracowała zgasł zegar/wyświetlacz i wszystko przestało działać. Przepiąłem do innego gniazdka ale bez rezultatu. Kabel zasilający wydaje się być bez zarzutu. Może ktoś pomoże ???!!!
  • #2 13830784
    jacekko0
    Poziom 31  
    Ocena: 245
    Przepalił się bezpiecznik ale prawdopodobnie nie bez powodu, jeżeli znasz się na tym możesz wymienić ale kolejne przepalenia sygnalizuje uszkodzenie które trzeba znaleźć.
  • #3 13830826
    jacek_s72
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    uwaga na kondensatory bo jest tam prąd jak w paralizatorze po mimo że wyłączysz ją z gniazdka.
  • #4 13830836
    Fruziu
    Poziom 9  
    Dzięki serdeczne. A powiedzcie czy
    1. aby wymienić ten bezpiecznik wystarczy zdjąć obudowę i będzie widoczny,
    2. to jest zwykły bezpiecznik czy jakiś może jakiś specjalny.
  • #5 13833630
    jacek_s72
    Poziom 11  
    Wydaje mi się ze trzeba uważać nie można zwierać przewodów założyć rękawiczkę izolator najlepiej za pomocą jakiegoś chwytaka z rączką plastikową lub z gumy wczoraj był program kuchenka pobiera 220v generuje 2000v i jest podwajacz który z 2000v robi 4000v a jeśli chodzi o bezpiecznik po wyjęciu zczytaj z niego parametry i zastąp go drugim, bezpiecznik raczej będzie widoczny możesz wpisać model kuchenki do neta + wymiana bezpiecznika
  • #6 13837573
    Fruziu
    Poziom 9  
    Niestety bezpiecznik przy zasilaniu jest dobry co mnie nie zaskoczyło bo wyświetlacz zegarowy zgasł mimo, że kuchenka nie pracowała. Zegar pokazywał jedynie bieżący czas. Wszystkie kable wyglądają dobrze. Są jeszcze może jakieś inne bezpieczniki oprócz sieciowego?
  • #7 13838220
    jacek_s72
    Poziom 11  
    Spotkałem się
    kiedyś że bezpiecznik był w tyczce ale to chyba wersje angielskie.
  • #8 13845281
    Fruziu
    Poziom 9  
    Na płytce panelu sterowania znalazłem jeszcze dwa bezpieczniki lutowane w płytkę. Oba okazały się dobre. Co ciekawe po sprawdzeniu miernikiem na tym panelu jest prąd zasilania (nie wiem czy są dobre wartości bo nie mam punktu odniesienia). No dziwne to wszystko. Czy jest możliwe, że uszkodził się wyświetlacz segmentowy???

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kuchenką mikrofalową Moulinex Optigrill Y56, której wyświetlacz zgasł, a urządzenie przestało działać mimo podłączenia do innego gniazdka. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną może być przepalony bezpiecznik, a także zwrócono uwagę na kondensatory, które mogą być niebezpieczne. Użytkownik pytał o lokalizację bezpiecznika oraz jego wymianę, a także o możliwość uszkodzenia wyświetlacza segmentowego. Po sprawdzeniu okazało się, że bezpieczniki na płycie sterującej są sprawne, a na panelu jest prąd zasilania, co komplikuje diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA