Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

formularze - Pozbycie się słowa #Błąd/#Error

elvispm 06 Sie 2014 14:43 1161 6
  • #1 06 Sie 2014 14:43
    elvispm
    Poziom 9  

    Witam,

    Kolejny problem na jaki napotkałem przy swoich poczynaniach z Accessem, to próba pozbycia się w polu napisu "#Błąd" wówczas gdy brak danych do wyświetlenia.
    W kartotece materiałowej postanowiłem zastosować pole pokazujące zużyty do tej pory materiał, i działa świetnie, poza tym, że jak nic nie było zużyte to wywala napis, a ja bym go nie chciał, próbowałem już z funkcją IIf ale ona nie działa tak jakbym chciał jak w Excelu - niestety, albo robię coś nie tak.
    Generalnie chodzi mi o to by gdy nie było zużycia pokazywało się "0" lub zupełnie nic puste pole, gdy było to ile, a teraz to jest tak jak na fotach poniżej.

    Zapomniałem dodać dane do pola są pobierane z pod-formularza te zaś z kwerendy

    Dzięki

    0 6
  • #2 07 Sie 2014 05:17
    PRL
    Poziom 33  

    Co jest źródłem danych dla pola 'Zużycie materiału'?

    0
  • #3 07 Sie 2014 08:08
    elvispm
    Poziom 9  

    Źródłem dla tego pola są dane z podformularza który bierze wartości z kwerendy (fota). Sam mechanizm działa prawidłowo, tylko z tym nieszczęsnym napisem nie mogę sobie poradzić, gdy wartość jest "0" czy w ogóle nie występuje.

    0
  • #4 07 Sie 2014 12:14
    PRL
    Poziom 33  

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    i dalej:

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #5 06 Lis 2014 15:03
    elvispm
    Poziom 9  

    Kod Visual Basic
    If Not IsNothing(TwojePole) Then
    Me.PoleZuzycia = Me.PoleBylo - Me.PoleZuzyto
    Else
    Me.PoleZuzycia = 0
    End If

    Tylko gdzie to wpisać??

    0
  • #6 06 Lis 2014 15:24
    PRL
    Poziom 33  

    Programowanie, to nie pisanie w Wordzie.
    Ani też kopiuj/wklej.
    Programowanie musi mieć podstawy myślenia u programującego. Język programowania, to drugorzędna sprawa.
    Jeżeli chcesz użyć kopiuj/wklej, to załącz plik.
    A jeżeli uważasz, że nie możesz dołączyć pliku ze względów bezpieczeństwa firmy,
    to męcz się Towarzyszu i kombinuj, albo pomęcz się, żeby dane pliku wejściowego były z kosmosu.
    No tak, ale jak to zrobić? Przecież musiałbym wprowadzić z klawiatury tak dyżo danych...

    P.S. Dołącz plik, jeżeli chcesz.

    0
  • #7 21 Lip 2015 20:50
    elvispm
    Poziom 9  

    problemu nie rozwiązałem, nie mam na to natchnienia, radzę sobie z tym wystąpieniem

    0