logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Access - Jak usunąć #Błąd w polu przy braku danych w formularzu?

elvispm 06 Sie 2014 14:43 1716 6
REKLAMA
  • #1 13855947
    elvispm
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam,

Kolejny problem na jaki napotkałem przy swoich poczynaniach z Accessem, to próba pozbycia się w polu napisu "#Błąd" wówczas gdy brak danych do wyświetlenia.
    W kartotece materiałowej postanowiłem zastosować pole pokazujące zużyty do tej pory materiał, i działa świetnie, poza tym, że jak nic nie było zużyte to wywala napis, a ja bym go nie chciał, próbowałem już z funkcją IIf ale ona nie działa tak jakbym chciał jak w Excelu - niestety, albo robię coś nie tak.
    Generalnie chodzi mi o to by gdy nie było zużycia pokazywało się "0" lub zupełnie nic puste pole, gdy było to ile, a teraz to jest tak jak na fotach poniżej.

Zapomniałem dodać dane do pola są pobierane z pod-formularza te zaś z kwerendy

Dzięki
    Załączniki:
    • Access - Jak usunąć #Błąd w polu przy braku danych w formularzu? problem1-1.jpg (541 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Access - Jak usunąć #Błąd w polu przy braku danych w formularzu? problem1-3.jpg (17.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Access - Jak usunąć #Błąd w polu przy braku danych w formularzu? problem1-2.jpg (19.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13857782
    elvispm
    Poziom 11  
    Źródłem dla tego pola są dane z podformularza który bierze wartości z kwerendy (fota). Sam mechanizm działa prawidłowo, tylko z tym nieszczęsnym napisem nie mogę sobie poradzić, gdy wartość jest "0" czy w ogóle nie występuje.
    Załączniki:
    • Access - Jak usunąć #Błąd w polu przy braku danych w formularzu? pokaz2-1.jpg (287.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 14107302
    elvispm
    Poziom 11  
    Kod Visual Basic
    If Not IsNothing(TwojePole) Then
    Me.PoleZuzycia = Me.PoleBylo - Me.PoleZuzyto
    Else
    Me.PoleZuzycia = 0
    End If

Tylko gdzie to wpisać??
  • #6 14107358
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 919
    Programowanie, to nie pisanie w Wordzie.
    Ani też kopiuj/wklej.
    Programowanie musi mieć podstawy myślenia u programującego. Język programowania, to drugorzędna sprawa.
    Jeżeli chcesz użyć kopiuj/wklej, to załącz plik.
    A jeżeli uważasz, że nie możesz dołączyć pliku ze względów bezpieczeństwa firmy,
    to męcz się Towarzyszu i kombinuj, albo pomęcz się, żeby dane pliku wejściowego były z kosmosu.
    No tak, ale jak to zrobić? Przecież musiałbym wprowadzić z klawiatury tak dyżo danych...

P.S. Dołącz plik, jeżeli chcesz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 14865332
    elvispm
    Poziom 11  
    problemu nie rozwiązałem, nie mam na to natchnienia, radzę sobie z tym wystąpieniem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem w programie Access, polegający na wyświetlaniu napisu "#Błąd" w polu, gdy brak jest danych do wyświetlenia. Chciałby, aby w przypadku braku zużycia materiału pole pokazywało "0" lub było puste. Źródłem danych dla tego pola są wartości z podformularza, które pochodzą z kwerendy. Użytkownik próbował zastosować funkcję IIf, jednak nie przyniosła ona oczekiwanych rezultatów. W odpowiedziach zaproponowano użycie funkcji IsNothing w Visual Basic, aby sprawdzić, czy pole jest puste, a następnie przypisać odpowiednią wartość. Użytkownik zadał pytanie, gdzie umieścić ten kod, ale nie uzyskał jednoznacznej odpowiedzi. Ostatecznie przyznał, że nie rozwiązał problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA