logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Sharp 32LF-96EC - samoczynne wyłączanie i włączanie, brak reakcji serwisu

camer75 25 Kwi 2005 15:06 6854 5
REKLAMA
  • #1 1435722
    camer75
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam

Od 7 miesięcy posiadam w/w telewizor, został zakupiony w sklepie Media Markt w Lublinie. Od początku jest z nim następujący problem: podczas pracy potrafi na chwile (okolo 1s) wyłączyć się i włączyć. Powyższa przypadłość objawia sie 1-3 razy na dzień. Próbowałem w jakiś sposób ustalić przyczynę: podłączałem go przez UPSa komputerowego - nic w logach nie było, żadnych spadków ani skoków napięcia. Próbowałem podłączać różne źrodła sygnału - albo tylko kablówka, albo tylko sygnał tv z komputera. Żadne z tych działań nie pozwoliło znaleźć przyczyny. Zdecydowałem sie zgłosić to do serwisu ("firmowym" serwisem sharpa w lublinie jest Ducat Serwis). Po tygodniu otrzymałem informację, że chcą zwrócić TV, bo ani razu u nich się nie wyłączył. Poprosiłem o jeszcze 1 tydzień zwłoki, ale tez nic nie zauważyli. Po przywiezieniu tv wyłącza się i włącza tak jak przed wizytą w serwisie. Jako że niedługo będzie kończyć się gwarancja muszę coś z tym zrobić. Nagrałem już filmik, na którym widać ten efekt, ale sądzę, że serwis może zarzucić mi, że w tle sobie skorzystałem z pilota (chociaż wtedy to inaczej wygląda). Więc nie bardzo wiem co dalej mogę zrobię.

Zwracam się do szanownego grona z prośbą o radę. W jaki sposób mogę: albo upewnić się, że to nie jest to "zaleta" mojego mieszkania (wadliwa instalacja, jakieś zakłócenia, żyła wodna ;) ), albo przekonać serwis, że problem ma naprawde miejsce.

Z góry dziekuję za pomoc.
    Pozdrawiam
    Mariusz
  • REKLAMA
  • #2 1436052
    waleriank
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Niestety serwisy takie usterki czasami olewają twierdząc, że u nich nic takiego sie nie dzieje.Trzeba jednak konsekwentnie upierać się o naprawę a najlepiej jeżeli konsekwentnie usterka występuje właczyć w serwisie i samemu czekać na wystąpienie usterki.
  • REKLAMA
  • #3 1436434
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2359
    Jeżeli dzieje się to często i jest to zauważalne u Ciebie w mieszkaniu na Twojej instalacji to zaproś serwisanta do domu niech to na własne oczy zobaczy,a tak apropo to gniazdko na ścianie sieciowe,gdzie jest podłaczony OTVC jest sprawne,nie są tam przypadkiem ukruszone przewody aluminiowe.
  • REKLAMA
  • #4 1436565
    camer75
    Poziom 2  
    Tak jak pisalem - jest to 1 do 3 razy dziennie i trudno to "zlapac", bo nie ma zadnego szablonu wg ktorego daloby sie namierzyc, a calego dnia zaden serwisant przeciez nie poswieci (bynajmniej nie za darmo). Co do jakosci gniazdka, powinno byc ok, bo instalacja jest wzglednie nowa (nie aluminiowa), poza tym, wczesniej przez 5 lat nie mialem problemow z TV Trilux. No i jeszcze uzywalem ups'a, jezeli cos by sie dzialo z napieciem to albo by zapiszczal, albo przynajmniej w logach zapisal (chyba).
  • REKLAMA
  • #5 1578980
    MEDVET
    Poziom 12  
    Serwis powinien przynajmniej przejrzeć płytę pod kątem zimnych lutów.
    Jeżeli to nie pomoże, to może coś na chwilę obciążać zasilacz, który po prostu się wyłącza. To są najgorsze usterki do stwierdzenia.

P.S. walcz z serwisem, napisz emaila do serwisu centralnego, potem zadzwoń, nie zostawiaj tego tak. Na wszelki wypadek spróbuj podłączyć TV do innego gniazda.

Sprawdź przy okazji, czy masz dobre umasienie kabla antenowego.

Pozdrawiam
  • #6 1579039
    wąż
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Na module cyfrowym w tym odbiorniku jest scalak PNX (wersja BGA) który ma zimne lutowania. Należy go odlutować, przeprowadzić całą procedurę lutowania od początku.
REKLAMA