logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel – jak ustawić hasło do otwarcia pliku i zabezpieczyć dane przed dostępem

hugo987 25 Kwi 2005 19:26 5362 12
REKLAMA
  • #1 1436493
    hugo987
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    witam

czy mozna zabezpieczyc plik exela jakims hasłem zeby nie mozna go było otwierac ?????
    a jezeli tak to jak to sie robi
  • REKLAMA
  • #2 1436523
    simson2
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Po utworzeniu hasła, zapisz je i schowaj w bezpiecznym miejscu. Jeżeli zgubisz hasło, nie będziesz mógł otworzyć ani uzyskać dostępu do danych ze skoroszytu zabezpieczonego hasłem.

1.W menu Plik, kliknij polecenie Zapisz jako.

2.W menu Narzędzia kliknij polecenie Opcje ogólne.

3.W polu Hasło ochrony przed otwarciem, wpisz hasło, a następnie kliknij przycisk OK.
    W hasłach są rozróżniane małe i wielkie litery. Wpisz hasło dokładnie tak, jak mają wpisywać je użytkownicy, uwzględniając wielki i małe litery.

4.W polu Ponownie wprowadź hasło, aby kontynuować, wpisz ponownie hasło, a następnie kliknij przycisk OK.

5.Kliknij przycisk Zapisz.

6.Jeżeli zostaniesz zapytany, kliknij przycisk Tak i zastąp istniejący skoroszyt otwartym skoroszytem.

Uwaga Jeżeli dodasz skoroszyt zabezpieczony hasłem do spinacza, zabezpieczenie hasłem zostanie usunięte. Hasło trzeba będzie podać podczas dodawania skoroszytu do spinacza, ale po zakończeniu operacji zabezpieczenie będzie usunięte.
  • REKLAMA
  • #4 1436661
    Yoga
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Jeśli masz tam ważne dane to najlepszym zabezpieczeniem jest nagranie pliku na wymienny nośnik i schowanie w sobie tylko wiadome miejsce. Hasło w pliku można złamac i to legalnym oprogramowaniem np. Advanced Office Password Recovery firmy Elcomp, a cena takiego programu to tylko $49 w wersji Home Edition. Musisz sie zastanowić czy takie zabezpieczenie ci wystarczy przed dostępem innych osób.

Dodano po 18 [minuty]:

Kotlet w 2000 jest trochę inaczej

1. W menu Plik, kliknij polecenie Zapisz jako.
    2. W menu Narzędzia kliknij polecenie Opcje ogólne.
    3. W polu Hasło ochrony przed otwarciem lub Hasło ochrony przed zmianami.
    4. Wpisz hasło i kliknij przycisk OK.
    W hasłach są rozróżniane małe i wielkie litery. Wpisz hasło dokładnie tak, jak mają wpisywać je użytkownicy, uwzględniając wielki i małe litery.
    5. Wpisz nazwę pliku, kliknij przycisk Zapisz i gotowe
  • #5 1437354
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Yoga napisał:
    Jeśli masz tam ważne dane to najlepszym zabezpieczeniem jest nagranie pliku na wymienny nośnik i schowanie w sobie tylko wiadome miejsce. Hasło w pliku można złamac i to legalnym oprogramowaniem np. Advanced Office Password Recovery firmy Elcomp, a cena takiego programu to tylko $49 w wersji Home Edition. Musisz się zastanowić czy takie zabezpieczenie ci wystarczy przed dostępem innych osób.

Nawet przy haśle 5-cio literowym ilość możliwych kombinacji (a właściwie wariacji z powtórzeniami) jest ogromna (przy założeniu 24 litery alfabetu + 10 cyfr) i wynosi 34 (do potęgi) 5 (ok. 45 mln możliwości).
    Zwykle jednak hasła są dłuższe, minimum 10-cio znakowe i mogą zawierać znaki specjalne, polskie litery itp. a to już daje np. 40-60 (do potęgi) 10 ...
    Przy normalnych, domowych komputerach żaden program nie pozwala na wyciągnięcie takiego hasła, bo to lata jego nieustannej pracy ...
    Trzeba hasło znać albo znać kilka jego elementów i mieć szczęście, tak więc program ten przyda się tylko do krótkich haseł i przy małej ilości występujących w nim możliwych znaków ...
  • #6 1438260
    Yoga
    Poziom 21  
    Biorąc pod uwagę matematykę pawliw oczywiście ma rację jednakże mało kto stosuje w hasłach inne znaki niż litery (małe i duże), liczby, polskie znaki diakrytyczne no i może jeszcze spację. Poza tym zwykły śmiertelnik zazwyczaj pisze krótkie hasło i takie które z czymś się kojarzy (żeby łatwiej zapamiętać). Program, o którym wspomniałem na bardzo marnym jak na dzisiejsze czasy komputerze (PII 300 MHz) działa z szybkością ok 80000 haseł/sekundę, a przy lepszej maszynie jest to dużo szybciej. Owszem 10 literowe hasło zajmie mu może kilkadziesiąt tygodni ale jeśli komuś zależy na odgadnięciu hasła są też inne sposoby, już mniej legalne, a ja podałem najprostszy i powiedzmy ogólnie dostępny. Pozostanę zatem przy swoim zdaniu - wszystko zależy od tego co masz zamiar trzymać w pliku i kto ewentualnie będzie miał do niego "dostęp".
  • REKLAMA
  • #7 1443111
    simson2
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    kotlet napisał:
    Simson2 jakiego masz ecxela bo u mnie na 2000 nie ma czegos takiego

Ja mam właśnie excela 2000, a tak wogóle to weź naciśnij F1 i wpisz "hasło". Nie wszystko będzie podane na tacy, używaj głowy też do myślenia.
    BTW: F1 obok google najlepszym przyjacielem.
  • #8 1593015
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

A ja mam pytanie - jak się pozbyć hasła???

Zainstalowałem Openoffice, chcę otworzyć plik, który uprzednio w ten sposób w excelu "zakodowałem" - niestety program informuje mnie o tym, że obiekt jest chroniony - ok. To więc odpaliłem Excela wprowadziłem hasło i ponownie zapisywałem ten plik jako inny - niestety bezskutecznie - nadal jest na nim hasło - a openoffice sobie z tym nie radzi...
  • #9 1593059
    Kuba_eM
    Poziom 24  
    Ocena: 77
    -> paweliw
    Heja!
    Programy łamiące hasło w office, nie rozpoznają go - nie muszą, bo jest ono umieszczone w taki sposób, że łatwo je nadpisać hasłem "zerowym" :-)
    Pozdrawiam,
    Kuba
  • REKLAMA
  • #10 1594633
    Yoga
    Poziom 21  
    kasprzyk napisał:
    To więc odpaliłem Excela wprowadziłem hasło i ponownie zapisywałem ten plik jako inny - niestety bezskutecznie - nadal jest na nim hasło - a openoffice sobie z tym nie radzi...

a czy nowy plik zapisałeś kasując hasło czy tylko zmieniłeś jego nazwę, zmiana samej nazwy nie powoduje likwidacji hasła ustawionego w opcjach zapisu, musisz je wykasować.
  • #11 1596262
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Dziękuje - zrobiłem tak - wszystko działa

Pzdr
  • #12 1597509
    mateuszkiek
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    1.W menu Plik, kliknij polecenie Zapisz jako.

2.W menu Narzędzia kliknij polecenie Opcje ogólne.

3.W polu Hasło ochrony przed otwarciem, wpisz hasło, a następnie kliknij przycisk OK.

4.W polu Ponownie wprowadź hasło, aby kontynuować, wpisz ponownie hasło, a następnie kliknij przycisk OK.

5.Kliknij przycisk Zapisz.

6.Jeżeli zostaniesz zapytany, kliknij przycisk Tak i zastąp istniejący skoroszyt otwartym skoroszytem.

Uwaga Jeżeli dodasz skoroszyt zabezpieczony hasłem do spinacza, zabezpieczenie hasłem zostanie usunięte. Hasło trzeba będzie podać podczas dodawania skoroszytu do spinacza, ale po zakończeniu operacji zabezpieczenie będzie usunięte.
  • #13 1597960
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    paweliw napisał:

Nawet przy haśle 5-cio literowym ilość możliwych kombinacji (a właściwie wariacji z powtórzeniami) jest ogromna (przy założeniu 24 litery alfabetu + 10 cyfr) i wynosi 34 (do potęgi) 5 (ok. 45 mln możliwości).
    Zwykle jednak hasła są dłuższe, minimum 10-cio znakowe i mogą zawierać znaki specjalne, polskie litery itp. a to już daje np. 40-60 (do potęgi) 10 ...
    Przy normalnych, domowych komputerach żaden program nie pozwala na wyciągnięcie takiego hasła, bo to lata jego nieustannej pracy ...
    Trzeba hasło znać albo znać kilka jego elementów i mieć szczęście, tak więc program ten przyda się tylko do krótkich haseł i przy małej ilości występujących w nim możliwych znaków ...

No tak ale jeżeli znasz algorytm szyfrowania hasła i wiesz w którym miejcu pliku jest zapisany ciąg odpowiadający za hasło to nie musisz tak długo czekać.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono sposób zabezpieczenia pliku Excel hasłem uniemożliwiającym otwarcie pliku. Procedura obejmuje użycie opcji „Zapisz jako” w menu Plik, następnie wybranie „Opcje ogólne” w menu Narzędzia i wpisanie hasła w polu „Hasło ochrony przed otwarciem”. Hasła są rozróżniane pod względem wielkości liter i należy je dokładnie wpisać dwukrotnie. Po zapisaniu pliku z hasłem, dostęp do danych jest chroniony, jednak utrata hasła uniemożliwia odzyskanie zawartości skoroszytu. Wskazano, że dodanie zabezpieczonego hasłem pliku do spinacza (clipboard) usuwa zabezpieczenie. Dyskutowano także o skuteczności łamania haseł – program Advanced Office Password Recovery może złamać krótkie hasła, ale dłuższe, złożone hasła (min. 10 znaków, z użyciem znaków specjalnych i polskich liter) są praktycznie nie do złamania przy użyciu standardowego sprzętu. Poruszono również problem kompatybilności z OpenOffice, który nie radzi sobie z otwarciem plików Excel zabezpieczonych hasłem. Wskazano, że usunięcie hasła wymaga jego faktycznego wykasowania w opcjach zapisu, a nie tylko zmiany nazwy pliku. Wspomniano o możliwości nadpisania hasła „zerowego” w pliku, co jest prostszą metodą niż łamanie hasła.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA