Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alpine CDA-9815RB - Radio nie działa

10 Aug 2014 16:54 1743 5
  • Level 11  
    Mam podłączone w samochodzie i do tego jeszcze dwa wzmacniacze. Od paru dni są problemy bo się radio wyłącza i samo się załącza. Glos jest wszystko niby ok. ale ta usterka mnie nurtuje. No to już przestało grać. Sprawdziłem napięcia i jest ok. Ale radio daje sterowanie na wzmacniacze bo się uruchamiają i to wszystko. Wyświetlacz nie świeci. Zero reakcji na przyciski na panelu.
  • Level 11  
    Po wymianie IC801 radio działa ale nie działa deck. Napięcia na IC801 mierzone i na 5 pinie brak napięcia a na pinie 15 jest ale 0.5V reszta pin ów w/g schematu ma dobre napięcie. Gdzie tkwi problem?
  • Level 19  
    Witam kolego.
    Też mam to radyjko obecnie na stole, zachowanie takie to brak radia (nie wyszukuje stacji - brak zasilania na głowicę 8V )
    Brak działania CD również IC801 nie podaje zasilania na CD

    IC801 jest sterowany cyfrowo z procesora szyną i2c, po załączeniu radia linia data szyny i2s sterującej bloki radia spada do 1.1V obciążą ją głowica radia AM/FM
    Co ciekawe po wylutowaniu głowicy nadal brak wystawianych napięć przez IC801

    Radio jest moje a padało w ciągu kilku dni stopniowo.
    IC801 kupowałem w cyborgu
    daj znać co u Ciebie

    ps.
    po podaniu 8V na głowicę FM radio odbiera
  • Level 20  
    Witajcie
    Właśnie wczoraj zabrałem się za naprawę takiego radyjka . U mnie zarówno przed jak i po wymianie IC801 , brak zasilania na CD.
    Wygląda na to że wymieniłem sprawny układ , ale wszystko na to wskazywało .
    Nie zakładam nowego tematu bo prawdopodobnie usterki te są powiązane.
    Co ciekawe , właściciel radia twierdzi że CD też przestawało działać stopniowo.
    Jak czas pozwoli , podam dziś zewnętrzne zasilanie na CD ...
  • Level 20  
    Podanie zewnętrznego zasilania nic nie dało .
    Radio jednak już naprawione.
    Przy pomiarach linii DATA , CLK na procesorze IC501 i pamięci IC502 , wynosiły one 0,86V i 4,96V.
    Okazało się że brakowało połączenia CLK między IC801 a IC501 . Brak tego połączenia powodował też zablokowanie TUNER-a.
    Po naprawie połączenia napięcia na szynach wynoszą 4,96 na wyłączonym , a na pracującym radiu 5,03.
    Polecam prześledzić te połączenia .
  • Level 19  
    u mnie była wadliwa pamięć 24c04
    po wymianie radio chodzi,