logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung 310E5C (NP310E5C-U01PL - Zawieszanie się podczas pracy na baterii.

emarti 14 Sie 2014 22:57 1224 7
REKLAMA
  • #1 13878094
    emarti
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Problem...

Od kilkunastu dni zaobserwowałem że mój laptop tylko podczas pracy na baterii potrafi się zawieszać. Objawia się to w postaci zatrzymywania kursora (też jego "szaleństwu"), braku podświetlenia np. folderów po najechaniu na nie kursorem, spóźniona reakcja na komendy itp. Wstępnie Google podpowiedział mi że wina może leżeć po stronie baterii ale chciałem się Was podpytać czy aby na pewno tak jest? Laptop ma 1,5 roku, bateria praktycznie cały czas w sprzęcie. Po naładowaniu korzystałem z baterii odłączając kabel sieciowy a po zbliżającym się jej rozładowaniu podłączałem kabel i tak w kółko. Przy pracy na zasilaniu nie przypominam sobie abym zaobserwował podobne zjawiska. Jak mogę sprawdzić czy bateria się kończy i dojść do winowajcy zdarzenia? Może jednak to nie bateria? Dzięki za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 13878115
    irek6311
    Poziom 33  
    Ocena: 281
    Na początek w Opcje Zasilania ustaw wysoka wydajność i usypianie czy wyłączanie dysku na nie ,
    daj zrzut z CrystalDiskInfo będzie wiadomo w jakim stanie dysk .
  • REKLAMA
  • #3 13884540
    emarti
    Poziom 15  
    Cytat:
    i usypianie czy wyłączanie dysku na nie

Nie wiem gdzie tego szukać. Poza tym Twoim zaleceniem zrobiłem wszystko co kazałeś.

Temperatura pokazana jest tuż po włączeniu laptopa. Zazwyczaj po dłuższym czasie użytkowania jest ona na poziomie 45-55 stopni.
    Załączniki:
    • Samsung 310E5C (NP310E5C-U01PL - Zawieszanie się podczas pracy na baterii. crystal.png (134.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 13884838
    irek6311
    Poziom 33  
    W opcjach zasilania masz te ustawienia ;)
    Wszystkie sterowniki zainstalowane chipset /karta graficzna i reszta (dla jasności najnowsze ) ,
    takie objawy problemy sprzętowe lub oprogramowanie (sterowniki) ,
    tak jak pisałem Opcje zasilania (wysoka wydajność /na baterii) i napisz czy problem nadal występuje .
  • REKLAMA
  • #5 13885527
    emarti
    Poziom 15  
    Z całym szacunkiem ale nie widzę nic takiego. Co widzisz w Crystal Disc Info? Wszystko tam w porządku? Sterowniki chyba mam najnowsze. Nic nie grzebałem w komputerze i to stało się nagle z dnia na dzień.
    Załączniki:
    • Samsung 310E5C (NP310E5C-U01PL - Zawieszanie się podczas pracy na baterii. opcje.png (44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 13885667
    irek6311
    Poziom 33  
    Tak trudno kliknąć w zmień ustawienia Planu zasilania < tam masz więcej opcji do ustawiania/zmieniania ,
    dam rysunek jak miał problem dalej /
    Samsung 310E5C (NP310E5C-U01PL - Zawieszanie się podczas pracy na baterii.
    dysk nie jest uszkodzony więc nic nie pisałem .
  • REKLAMA
  • #7 13885695
    emarti
    Poziom 15  
    Czy to o to chodzi???

Wcześniej widziałem to ale nie byłem pewny czy o to chodzi.
    Załączniki:
    • Samsung 310E5C (NP310E5C-U01PL - Zawieszanie się podczas pracy na baterii. plan.png (42.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 13885716
    irek6311
    Poziom 33  
    Tak ustaw na nigdy (przy zasilaniu z sieci też nigdy)i podobnie usypianie czy hibernacja powyłączaj ,
    miałem podobne problemy na jednym Laptopie i raczej sprzętowe a po tych zmianach w zasilania ustąpiły .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa Samsung 310E5C (NP310E5C-U01PL) zgłasza problem z zawieszaniem się urządzenia podczas pracy na baterii, co objawia się zatrzymywaniem kursora, brakiem podświetlenia folderów oraz opóźnioną reakcją na komendy. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być problemy z baterią, ponieważ zjawisko nie występuje podczas pracy na zasilaniu sieciowym. W odpowiedziach sugerowane są zmiany w ustawieniach zasilania, takie jak ustawienie opcji na "wysoka wydajność" oraz wyłączenie usypiania i hibernacji. Użytkownik został również poproszony o sprawdzenie stanu dysku twardego za pomocą CrystalDiskInfo, co może pomóc w diagnozowaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA