Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szukam schematu wzmacniacz 12-15V 40W

7936 16 Aug 2014 13:11 1881 6
    7936
    Level 18  
    Zakładam temat myśląc że dział odpowiedni .Przeszukałem elektrodę nie udało mi się znaleźć ,z kolei wujek google nie też nie dostarczył mi tego co potrzebuję. A szukam w miarę prostego wzmacniacza audio mono o mocy 40W,przy zasilaniu 12V-15V. Najlepiej na scalaku,byle był by prosty i działający. Przejrzałem już noty katalogowe układów z serii TDAXXXX,ale są małej mocy,rzędu 10W-20W.Inne znalezione w sieci też tranzystorowe mają wymagania co do zasilania często dużo powyżej 12V.Może być też na tranzystorze .Byle by zachował te wymagania jakie są mi potrzebne.Dodatkową wskazówką może będzie to że ,wzmacniacz będzie pracował jako "rozgłoszeniowy",lub jako megafon. Do głośnika od 4ohm do 8ohm. Moze ktoś doradzić ?
    shadow0013
    Level 34  
    Wpisz na wujku - wzmacniacz samochodowy schemat - i wybieraj.
    Rzuuf
    Level 43  
    Prawo Ohma ogranicza moc oddawaną przez wzmacniacz: aby mieć 40W na obciążeniu 4Ω musisz do głośnika dostarczyć napięcie U=√(P*R) = 12,6VRMS, czyli 17,8V Uszczyt albo 35,7V Up-p (międzyszczytowo).
    We wzmacniaczach w układzie SEPP (single - ended push - pull) wymaga to napięcia zasilania ok. 40V, lub w układzie mostkowym ok. 20V.
    Dysponując zasilaniem tylko 12V (bez przetwarzania na wyższe napiecie) uzyskasz najwyżej ok. 4W w układzie SEPP, lub ok. 16W w układzie mostkowym.
    Możesz też zbudować wzmacniacz w układzie przeciwsobnym z transformatorem wyjściowym, wówczas wielkość transformatora jest czynnikiem ograniczającym moc oddawaną przez wzmacniacz.
    7936
    Level 18  
    DENY2 wrote:
    Może na tda 1562q

Pasował by,ale cena? nie co ponad 60zł, to trochę za dużo.Staram się też ograniczyć koszty do minimum.

Dodano po 4 [minuty]:

Co sądzicie o układzie TDA2050 (WZM. MCZ. 35W (13V/4om). Jest stosunkowo tani, schemat aplikacji dość prosty.Jak się przekłada jego działanie w praktyce?. Tutaj akurat podpinam pod to co napisał kolega >Rzuuf<
    Rzuuf
    Level 43  
    Zobacz rysunek:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=553345
    Układ daje 35W na 4Ω, gdy jest zasilany napięciem +18V/0/-18V (czyli 36V!) - porównaj z danymi:
    "TDA2050 is able to provide up to 35W true rms power into 4 ohm load @ THD=10%, VS=±18V, f=1KHz"
    (w http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/stmicroelectronics/1461.pdf ).
    7936
    Level 18  
    A przepraszam , moje nie dopatrzenie. Faktycznie wymaga zasilania symetrycznego. Ale by bez potrzeby nie ciągnąć tematu ,bo jakoś nie widzę jego sensu z właśnie powodów jakie są, albo za małe moce, albo za wysokie zasilanie, a do tego jeszcze nie do osiągnięcia z pojazdu symetryczne.Bez robienia przetwornic . Taniej wyjdzie kupić gotowca, bo chcąc nawet zrobić na tranzystorze ,to z kolei będzie nieco większa skrzynka. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.