logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon a510 - jak ominąć ograniczenie na długość filmów?

bengi 26 Kwi 2005 12:36 3550 4
REKLAMA
  • #1 1438547
    bengi
    Poziom 11  
    Witam, mam pytanko dotyczące aparatu Canon a510. Czy ktoś wie, jak ominąć sztuczne ograniczenia długości filmów w aparacie? Specyfikacja tego modelu podaje, ze mozna nagrywać filmy 640x480 max 30s, a np 160x100 max 3 min. To zdecydowanie za mało. Przypuszczam, ze jest to jakieś programowe ograniczenie i mozna to jakoś ominąć. Jezeli ktoś wie jak rozwiązać ten problem, to bede wdzieczny za info

pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1943408
    jarekzczechó
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Jeden fachowiec twierdzi że 'canony a510 filmy i zdjęcia zapisują na karcie wewnętrznej a potem są zapisywane na kartę sd karta wewnętrzna nie pozwoli na dłuższy zapis' ztego wynikało by że nie ma takiej możliwości.Drudzy twierdzą że pomaga wymiana softu ale bym był z tym ostrożny bo canon jeszcze nowego softu do tego modelu nie wypuścił ajak są jakieś lewe to można tylko spieprzyć.
  • REKLAMA
  • #3 3970082
    jarekzczechó
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Trochę czasu upłynęło i coś ruszyło z tym przedłużaniem w 510 trzeba wgrać nowy firmware co prawda nie jest to firmware opracowany przez canona ale działa identycznie co oryginalny poza dwiema różnicami-
    1Przedłuża filmy w najwyższej rozdzielczości z 30sek do 180sek.
    2Filmy przedłużone pow. 30 sek nie są odtwarzane przez podgląd aparatu(pojawia się napis 'niezidentyfikowany obraz').
    Więcej różnic nie zauważyłem ta druga różnica to wada ale da się ją przeboleć skoro po przeniesieniu na komputer wszystko działa.
    Jak to zrobić?
    1ściągamy program z tej strony http://wins10sh.narod.ru/wins10sh.zip
    2Sterowniki są tu http://wins10sh.narod.ru/ps_a510my.fir
    Najlepszym rozwiązaniem jest stworzenie folderu canon i rozpakowanie tam programu i sterowników.
    3ładujemy baterie aparatu na full.
    4Podłączamy aparat tak by win xp go wykrył
    5Uruchamiamy program wins10sh.exe
    6Program zgłasza że wykrył canona
    7Piszemy " upload ps _a510my.fir "
    8Wyświetla się pasek postępu a po skończeniu wyświetla się napis upload sucsseful więc piszemy exit.
    9Odłanczamy kabel od aparatu i wyłączamy aparat.
    10Włączamy aparat który po krótkiej chwili znajduje nowe oprogramowanie jeżeli nie znajdzie sam to wchodzimy do menu i tam powinna znaleźć się nowa funkcja z nowym oprogramowaniem wchodzimy do niej ,po czym aparat pyta czy updatować piszemy tak i pod żadnym pozorem nic nie robimy tylko czekamy do końca.
    Po tym zabiegu mamy możliwość kręcenia nieco dłuższych filmików jest to operacja dosyć prosta i robiąc to z głową nie powinno być problemów.Ja przynajmniej nie słyszałem by ktoś coś uszkodził .
  • REKLAMA
  • #4 4496591
    plpuser
    Poziom 1  
    Ja po zmianie softu jeszcze zaobserwowałem że licznik długości szaleje(pokazuje tylko do paru sekund i się zatrzymuje-nagrywanie trwa nadal)
  • #5 4624571
    Sanitarium
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Siema...

Właśnie próbowałem zmienić soft w A510 tak jak opisał to jarekzczechó. Wszystko przebiegło OK ale filmiki dalej nagrywają się 30s te w najwyzszej jakosci (reszta bez zmian 180s) :(

---

edit

mam teraz znalazlem opcje "update" w aparacie bo bez tego plik firmware jest trzymany tam gdzie zdjecia :)

Pozdrawiam Wesolych !
REKLAMA