logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MySQL - brak połączenia z bazą na Xampp, błąd przy połączeniu PHP i MySQL

Rafal lodz 17 Sie 2014 14:24 2868 3
REKLAMA
  • #1 13884325
    Rafal lodz
    Poziom 9  
    Nie wiem dlaczego, ale nie mogę połączyć się z MySQL. Do łączenia używam pliku:
    Kod: PHP
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Po wykonaniu tego wyświetla mi się komunikat:
    MySQL napisał:
    Brak połączenia z MySQL: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Nieznany host.

Mam zainstalowanego Xamppa. W firewallu dodałem do wyjątków port 3306 i dalej wyświetla mi się ten komunikat. Problem występuje zaróno na Win7 i XP.

Poprzez konsolę mogę zalogować sie do MySQL i przeglądać przykładowe bazy danych, które są dostępne w xamppie, ale nie mogę stworzyć swojej. Wyskakuje mi komunikat:
    MySQL napisał:
    error 1044 access denied for user ''@'localhost' to database

Myślałem, że muszę ustawić hasło dla roota więc wpisałem mysqladmin -u root -p '' (brak hasła) dalej wyskakuje to samo, ale dodatkowo jeszcze nie mogę wejść do PHPMyAdmin bo wyskakuje mi komunikat:
    PHP MyAdmin napisał:
    #1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)
  • REKLAMA
  • #2 13884403
    Defice
    Poziom 25  
    Ocena: 15
    Nie mam 100% pewności, ale jakieś hasło chyba musisz mieć. Nie bardzo pamiętam z czego to wynika, ale to chyba po prostu jakieś zabezpieczenie. Coś takiego bardzo często spotyka się w polityce Microsoftu, ale chyba w MySQL też coś takiego jest. Weź ustaw na roota jakiekolwiek hasło i wtedy spróbuj.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 13884429
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Masz literówkę: BD_HOST zamiast DB_HOST
  • #4 13884525
    Rafal lodz
    Poziom 9  
    Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
    Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

C:\Users\Rafał>d:

D:\>cd xampp

D:\xampp>cd mysql

D:\xampp\mysql>cd bin

D:\xampp\mysql\bin>mysql
    Welcome to the MySQL monitor.  Commands end with ; or \g.
    Your MySQL connection id is 4
    Server version: 5.6.16 MySQL Community Server (GPL)

Copyright (c) 2000, 2014, Oracle and/or its affiliates. All rights reserved.

Oracle is a registered trademark of Oracle Corporation and/or its
    affiliates. Other names may be trademarks of their respective
    owners.

Type 'help;' or '\h' for help. Type '\c' to clear the current input statement.

Chciałem stworzyć nową bazę:
    mysql> create database pracownicy;
    ERROR 1044 (42000): Access denied for user ''@'localhost' to database 'pracownicy'

Nie mogłem stworzyć przez konsolę, spróbowałem przez PHP MyAdmina i bez problemu utworzyłem bazę pracownicy. Chc ąc wybrać przez konsolę utworzoną bazę:
    mysql> use pracownicy;
    ERROR 1044 (42000): Access denied for user ''@'localhost' to database 'pracownicy'

Baza test jest bazą przykładową w xamppie:
    mysql> use test;
    Database changed

jeszcze raz próba wybrania bazy utworzonej przeze mnie:
    mysql> use pracownicy;
    mysql>

Wydaje mi się, że coś jest nie tak z uprawnieniami, ale nie bardzo wiem co :x Około dwa lata temu instalowałem xamppa i wszystko działało od razu.
    Wydawało mi się, że najpierw powinienem zrobić to:
    mysqladmin -u root password '1234'

Wpisałem to hasło w pliku my.ini i config.inc.php ,ale później w phpmyadmin wywala mi błąd: #1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES) Odinstalowałem xamppa i zainstalowałem znowu i trafiłem do punktu wyjścia :x

EDYCJA: w PHPMyAdmin trzeba było dodać uprawnienia dostępu do tej bazy dla dowolnego użytkownika.
REKLAMA