logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAMSUNG UE40D5500 - Rozmazany obraz, problem z taśmami matrycy LTJ400HM03-B?

18 Sie 2014 13:14 8376 6
REKLAMA
  • #1 13887003
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 13887070
    tepro
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Wydaje sie, że problem leży w matrycy, miałem w moim, taki sam objaw, na listwie matrycy w jednej z sekcji przywarty był sygnał sterujący rejestrem przesuwnym matrycy w poziomie (tak się domyślam, bo przecież schematów brak), pomogło odłączenie tego sygnału, chociaż skutkuje to tym, że na ekranie mam widoczne ciemniejsze poziome linie. Niespecjalnie widoczne. Ale mogę się mylić, nie jestem fachowcem w tych sprawach.
  • REKLAMA
  • #3 13887076
    nnmm11
    Poziom 2  
    B_U_D_Y_N napisał:

Proszę o małą pomoc i naprowadzenie mnie na właściwe tory w kierunku naprawy tegoż oto sprzętu.

Naprowadzam cię więc w kierunku serwisu rtv. To jedyne właściwe tory, skoro odpinanie tasiemek to jedyne czynności serwisowe na jakie cię stać.

Dodano po 2 [minuty]:

tepro napisał:
    Wydaje sie, że problem leży w matrycy, miałem w moim, taki sam objaw, na listwie matrycy w jednej z sekcji przywarty był sygnał sterujący rejestrem przesuwnym matrycy w poziomie (tak się domyślam, bo przecież schematów brak), pomogło odłączenie tego sygnału, chociaż skutkuje to tym, że na ekranie mam widoczne ciemniejsze poziome linie. Niespecjalnie widoczne. Ale mogę się mylić, nie jestem fachowcem w tych sprawach.

Bzdury....
  • REKLAMA
  • #4 13887296
    tepro
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    nnmm11 napisał:
    Bzdury....

Może i bzdury, ale u mnie pomogło :-) , zaznaczyłem...
    Cytat:
    nie jestem fachowcem w tych sprawach.
  • REKLAMA
  • #5 13887329
    nnmm11
    Poziom 2  
    tepro napisał:
    nie jestem fachowcem w tych sprawach.

To się nie odzywaj.

tepro napisał:
    ale u mnie pomogło

Chyba nie do końca?
    tepro napisał:
    chociaż skutkuje to tym, że na ekranie mam widoczne ciemniejsze poziome linie.
  • #6 13887483
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 18652695
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Zbędne, usuwam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem SAMSUNG UE40D5500, który wyświetla rozmazany obraz. Matryca LTJ400HM03-B może być uszkodzona, a użytkownik zauważył, że odłączenie jednej z taśm T-CON poprawia obraz, ale tylko na połowie matrycy. W odpowiedziach sugerowano, że problem może leżeć w matrycy lub taśmach, a także wskazano na możliwość serwisowania. Użytkownik wspomniał, że telewizor był już w serwisie, gdzie zdiagnozowano uszkodzenie matrycy, a koszt wymiany wynosi około 2000 zł, co czyni naprawę nieopłacalną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA