logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba PSU44E-00V00NPL - Nie widzi baterii i nie ładuje.

KW 19 Sie 2014 01:07 3801 4
  • #1 13888980
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Jst to laptop TOSHIBA SATELLITE u400-158 MODEL NO: PSU44E-00V00NPL. Problem polega na tym, że nie widzi baterii i nie ładuje jej. Gdy go dostałem do naprawy to bateria była rozładowana. Rozebrałem ją i zmierzyłem napięcia na poszczególnych ogniwach. Były równe ale za niskie. Nie pamiętam już ich wartości. Naładowałem więc same ogniwa z zewnętrznego zasilacza z pominięciem laptopa i elektroniki baterii. Po podłączeniu baterii do laptopa wraz z zasilaczem i uruchomieniu całości laptop nie ładuje baterii. Jednak jeżeli odłączę zasilacz sieciowy to na tej baterii pracuje. Natomiast nie jest w stanie ruszyć z tej baterii gdy nie podłączę zasilacza sieciowego. Przy próbie uruchomienia bez zasilacza tylko miga podświetlenie symbolu baterii na obudowie. Gdy w czasie pracy laptopa z podłączonym zasilaczem najadę myszką na symbol baterii na pasku to otrzymuję komunikat "podłączony nie ładuje". Gdy zrobię to samo w czasie pracy na samej baterii to komunikat mowi o nieznanym poziomie naładowania baterii i nieznanym czasie pracy. W laptopie jest zainstalowany windows wista. Znalazłem informacje że powodem takiego zachowania komputera jest bios i trzeba go zaktualizować do wersji V3.0 lub wyższej. Czy ktoś miał podobne problemy i może to potwierdzić oraz powiedzieć jak rozwiązać ten problem?
    Dodam jeszcze link z podobnym problemem.
    http://forums.computers.toshiba-europe.com/forums/thread.jspa?threadID=36968
    Próbowałem szukać biosu do tego laptopa i puki co nie udało mi się go znaleźć.
  • #2 13889122
    C-oolt
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Co do biosu to znajdziesz go tu: KLIK

ale wątpię, że uda Ci się go zaktualizować, gdyż wymagana jest obecność baterii, której u Ciebie nie wykrywa. Pozostaje więc programator.

Co do baterii to czuję, że stara bateria jest uszkodzona i nadaje się do wymiany. Zapewne uszkodzona jest elektronika w baterii. Jeżeli po wymianie na sprawna baterię nadal będzie problem to uszkodzenie jest na płycie głównej.
  • #3 13889660
    KW
    Poziom 21  
    Ściągnąłem ze strony którą mi podałeś plik z aktualizacją biosu. Po rozpakowaniu go okazuje się że jest to aplikacja do uruchomienia na komputerze. Jednak nie wiem jak ją uruchomić. Znalazłem informacje że wiele osób uszkodziło swoje komputery podczas takiej aktualizacji w sposób nieodwracalny. Plik który zapisałem nie nadaje się do programatora.
  • #4 13889799
    C-oolt
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Jest to plik wykonywalny exe. Po dwukrotnym kliknięciu rozpocznie się aktualizacja BIOS-u.

Jeżeli nie masz zainfekowane komputera lub innych problemów programowych w systemie oraz nagle nie zabraknie prądu nic nie powinno się stać. Należy postępować zgodnie z komunikatami.

Lecz tak jak pisałem wcześniej musi być obecna i naładowana bateria.
  • #5 13890246
    KW
    Poziom 21  
    Ponieważ musiałem zająć się czym innym to pozostawiłem laptopa wyłączonego z podłączonym do niego i do sieci zasilaczem. Okazuje się że teraz laptop uruchamia się z samej baterii bez konieczności podłączania zasilacza sieciowego. Jeżeli jednak najadę myszką na ikonę baterii to nadal jest komunikat o nie wykryciu baterii. a gdy odłączę zasilacz to komunikat brzmi" pozostało nieznane". Nagrałem plik na pendrajw i spróbuję później zaktualizować ten bios. Dziękuję koledze za pomoc.

Dodano po 5 [godziny] 56 [minuty]:

Zaktualizowałem bios zgodnie z zaleceniem kolegi ale ze starą baterią. Na końcu wyświetlił się komunikat o sukcesie aktualizacji ale laptop zachowuje się nadal tak samo. Jeżeli właściciel wyrazi zgodę to kupię mu nowa baterię. i spróbuję jeszcze raz.
REKLAMA