logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 2 komputery do internetu z jednego modemu kablowego?

puncio1 26 Kwi 2005 17:17 3787 10
REKLAMA
  • #1 1439323
    puncio1
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Mam sieć internetową razem z kablówką sygnał dociera po kablu koncentrycznym do rozdzielacza gdzie jest oddzielony sygnał na TV oraz wychodzi sygnał internetu na modem po koncentryku z modemu wychodzi sygnał z wtyku RJ do karty sieciowej PC. Moje pytanie czy ten sygnał z rozdzielacza mogę wpiąć na spliter i rozdzielicz na 2 takie same modemy? czy to będzie działało? Administrator podał do informacji, że w obecnym abonamencie jest możliwość podłączenia 2 komputerów.Jeśli nie bedzie to dzialało to proszę o rady jak mam to podłączyć i przez co.
  • REKLAMA
  • #2 1439487
    haker85
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    A nie byłoby po prostu prościej routerka ze switchem, bo w przypadku dwóch modemów miałbyś tylko dostęp do netu z jednego kompa (ten który jest aktualnie połączony), a tak z dwóch od razu
  • REKLAMA
  • #4 1439527
    Glemark1
    Spec od GSM
    Ocena: 111
    Najłatwiej to włóz do kompa druga sieciówke i udostepnij net z jednej na druga. Ale wtedy bedziesz miał net na drugim kompie pod warunkiem ze pierwszy jest właczony. Jak bys chciał tak zrobic to moge powiedziec co i jak.
  • REKLAMA
  • #6 1440386
    haker85
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Będzie chodziło, a dlaczego miałoby nie chodzić, nie ma przeciwskazan do tego. Z tym jest taka sama sytuacja jak masz zwykłe modemy telefoniczne, mozesz mieć dwa modemy do jednego gniazdka, ale łączy się tylko 1 komp, z tym jest tak samo
  • #7 1440980
    puncio1
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Ale mnie interesuje czy na tym moim połączeniu będą miały dwa komputery dostęp do sieci jednocześnie? Acha zapomniałem dodać, że w tym modemie są dwa wyjścia jedno na RJ a drugie na USB może da się podłączyć drugi komputer jakoś przez to USB? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1517087
    marci_n
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Wydaje mi sie ze z jednym ale jest mozliwosc podlaczenia dwoch kompow. Jeden normalnie podlaczasz pod RJ45 a drugi pod USB (musisz zainstalowac sterowniki do tego modemu na tym kompie ktory podlaczasz przez USB). Ale jedno mi nie pasuje w tym calym temacie. Czy aby napewno dostanie kazdy komp adres IP ? Bo przeciez nie moga dostac takiego samego oba. Musisz sie dowiedziec u admina jak to jest.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia dwóch komputerów do internetu z jednego modemu kablowego, gdzie sygnał internetowy pochodzi z rozdzielacza sygnału kablowego. Próba rozdzielenia sygnału na dwa modemy za pomocą splitera nie jest efektywna, ponieważ tylko jeden modem może aktywnie korzystać z połączenia w danym czasie. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie routera z wbudowanym switchem, co umożliwia jednoczesny dostęp do internetu dla obu komputerów niezależnie. Alternatywnie można podłączyć drugi komputer do pierwszego poprzez dodatkową kartę sieciową i udostępnianie połączenia, jednak wymaga to, aby pierwszy komputer był włączony. W przypadku modemu z dwoma wyjściami – RJ45 i USB – możliwe jest podłączenie dwóch komputerów jednocześnie, pod warunkiem zainstalowania odpowiednich sterowników dla połączenia USB oraz uzyskania od administratora unikalnych adresów IP dla obu urządzeń. Ostatecznie potwierdzono, że podłączenie jednego komputera do wyjścia RJ45, a drugiego do USB modemu działa poprawnie, zapewniając jednoczesny dostęp do internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA